Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Onderscheid tussen bewegen en mild sporten

Ik ben ervan overtuigd dat als ik vanaf het begin de juiste tips & adviezen had gekregen, dat ik al een stuk verder was. Niet een beetje, maar echt al veel verder in het proces.

Zo kwam ik er gisteren pas achter dat er een subtiel verschil bestaat tussen bewegen en sporten. Op veel websites wordt 30 minuten bewegen/sporten genoemd als dagelijks advies. Dit om je veerkracht weer te ontwikkelen. Je lichaam en geest moeten weer gaan wennen aan inspanning/ontspanning. Ook vanuit de medische sector wordt dit geadviseerd. maar nu pas kwam ik een website tegen die duidelijk onderscheid maakt tussen bewegen en sporten. Sporten waarbij je 'beweegt' en dus vooral in de beginfase goed zijn, zijn: fietsen, zwemmen en wandelen. Meer niet. Sporten (ook al doe je het mild) zijn alle andere dingen zoals fitness, tennis, licht wielrennen, etc. Nooit geweten.

En inderdaad, wat merkte ik nu duidelijk: Eergisteren ging ik fietsen met mijn vriendin en maakten we 3 stops. Erg gezellig, wel op sommige momenten spannend en onwennig, maar uiteindelijk thuisgekomen voelde ik mij top.
De volgende ochtend werd ik vrolijk wakker en ging ik ging naar de sportschool om krachttraining doen (want ik dacht, dan ontlast ik mijn benen en pak ik een andere spiergroep). Tot mijn verbazing kon ik niet eens meer de gewichten tillen die ik enkele dagen daarvoor nog wel kon. Van 35 kg bankdrukken naar nog maar net 10kg. Bij ieder onderdeel zat er zo'n enorm verschil. Echt bizar en dat terwijl ik mij goed voelde. Na 20 minuten dan ook gestopt. Thuis, omdat ik dacht...mooi dat ik op tijd gestopt ben, ging ik eventjes verschillende huishoudtaken doen, naar de supermarkt en nog een uitgebreid praatje op straat gemaakt. Resultaat... s'avonds voelde ik mij steeds slechter worden. Badend in het zweet werd ik vannacht wakker, gespannen, intens moe en ik ben weer een paar dagen terug gezakt.

M.a.w. als ik wist dat er onderscheid zit tussen bewegen en mild sporten, dan was ik sowieso niet aan milde krachttraining begonnen.

Ps: Gisterenochtend nog uit enthousiasme een nieuw wielrenpak gekocht... Ik denk dat ik er maar gewoon mee ga rondlopen ;-)


Anoniem
21-05-2023
laatste reactie: 24-05-2023

1
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Beweging (los van een korte wandeling) en sport is aangeraden bij het terug opbouwen van je veerkracht. Maar eerst moet je rust vinden en reserve opbouwen. Als je niet eerst "reset" dan blijf je jezelf gewoon uitputten.
Als jij nog gaat winkelen en huishoudtaken dan ben je zeker nog niet aan het "resetten".
Ik vind het zelfs ongeloofelijk dat je de prikkels van de sportschool überhaupt kan verdragen. Het moet zijn dat je momenteel nog keihard over je grenzen aan het gaan bent en constant in stressmodus staat.

Ga eens een uur op een stoel zitten en staar door het raam. Geen telefoon of radio of eender wat. Lukt je dat? Kan je "niets" doen? Of loop je de muren op?

Anoniem
21-05-2023
Reageer:
Ik kan niet 1 uur uit het raam kijken als je dat bedoelt. Nooit gekund overigens. Ik ben van mening dat je jezelf dan ook wel erg forceert. Wel moet ik leren om niet in 'klussen' te denken. Als ik bijv. naar de tuin kijk, dan wil ik direct de heg gaan snoeien of de schutting schilderen. Daar zit juist mijn probleem. Als het heel warm is vertraag ik en vind ik het heerlijk om lang relaxed te zonnen of in de sauna te zitten. Voor mijn gevoel heb ik dan iets gedaan wat weinig energie kost

Anoniem
21-05-2023
Reageer:
Ik kan de prikkels van de sportschool ook nog niet aan. Je zou wel bijv als je al wat meer kan stukje gaan wandelen door et boos of fietsen en als je dan thuis komt lekker in de zon zitten of schaduw niks doen. Dan leer je je lichaam ook weer inspannen en ontspannen.
Gr s

Anoniem
21-05-2023
Reageer:
Ik heb vanochtend uitgebreid gesproken met een coach.

Ik had wat vragen over sporten, cortisol, endorfine, supplementen, etc. Zij hanteren 1 regel en dat is dagelijks naar buiten en bewegen. Het beste is om te fietsen, wandelen, zwemmen met een hartslag tussen de 125-140. Zij legde uit dat cortisol in veel gevallen te hoog is bij burnout patiënten en dat bij deze hartslag de endorfine opwekt en de overtollige cortisol afvloeit. Door dit ongeveer 5 dagen per week te doen (niet verplicht, maar is een advies), leert je lichaam weer een normaal niveau te krijgen en sta je niet altijd op scherp. Binnen blijven zitten en lang uit het raam staren heeft niemand geholpen en zij krijgen veel klanten die bijvoorbeeld al 2 jaar in een burnout zitten, maar dus alles passief proberen op te lossen...wat dus nooit werkt.

Ik ben zojuist naar de sportschool gegaan en heb hun advies gevolgd. 30 minuten op hartslag 135. Ik zweette als een otter, maar de beloning is uitstekend. Sommige zullen zeggen 'tsja, dat komt door de endorfine ..ja, dat klopt, maar dat is juist ook de bedoeling. Positieve 'stofjes' die de negatieve afbreken.

Doe ermee wat je wilt, maar ik wilde dit even delen.

Anoniem
22-05-2023
Reageer:
Heb je ook last van spierspanning met name nek kaken en ogen? Ik kan wel fietsen in het buiten lucht en lopen op niet drukke plekken .. maar loopband spant mijn systeem aan en dan voel ik me slecht. Herkenbaar? en doe het op een lage niveau

Anoniem
23-05-2023
Reageer:
Die spierspanningen in mijn kaken had ik. Wat betreft mijn ogen lijkt het vaak alsof ze 'hangen'.

Wat ik momenteel doe is dat ik fiets in de fitnessclub. Ik ga in de ochtend op momenten dat het vrij rustig is. Ik fiets dan 1 uur met een hartslag tussen de 125 en 140. Daarna neem ik de sauna die bij de fitnessclub hoort en ga er max 12 minuten in. Daarna koude douche en even buiten liggen. Daarna naar huis, stevige maaltijd (altijd eieren, volkoren brood, banaan, decafé, melk) en daarna ga ik op de bank liggen en val dan vaak in slaap. Soms een 1/2 uurtje of 1 uur. De rest van de dag doe ik vrijwel niets, trakteer mijzelf op iets met chocolade, maar verplicht mijzelf wel om nog even naar buiten te gaan voor een fietsrondje door het dorp. Max 15-20 minuten. De reden is dat ik dan voor mijn gevoel
mijn ruimte weer pak in het leven. Winkelen, naar de stad, etc. zijn nog wel even een stap te ver. Ik probeer het soms, maar merk dat ik dan teveel druk of zo ervaar.

Als je zoveel last hebt van de lopende band, dan kan je overwegen om te gaan zwemmen. Dit is eigenlijk de meest ideale sport, omdat je dan je lichaam het minst belast (omdat je drijft), maar wel enigszins inspant door te zwemmen.

Anoniem
24-05-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>