Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Wordt gek van die constante focus

Ik ben benieuwd of iemand dit herkent. Het gaat met mij qua energie inmiddels redelijk. Vanmiddag 20 minuten gefietst en 2 uurtjes uit lunchen geweest en toen weer teruggefietst. Het enige waar ik echt nog last van heb, zijn paniekaanvallen en dat ik zo gefocust ben op mijn hartslag en deze (ik denk daardoor) vaak voel bonzen. Dit was hetgeen ik tijdens mijn burn-out het meest bang voor was en van de hartkloppingen kreeg ik vaak paniekaanvallen. Ik heb denk ik zo’n hyperfocus gehad op mijn hartslag dat ik daar nu niet meer vanaf kom. Ik ben gecheckt aan mijn hart, maar daar blijkt niks mee aan de hand te zijn. Hoop dat iemand dit herkent of misschien tips heeft. Wordt namelijk gek van die constante focus nog steeds.

Juliette
20-05-2023
laatste reactie: 29-05-2023

2
5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Yep, herken ik volledig en zelfs exact dezelfde gevoelens. Ik was gisteren ook gaan fietsen en ook gaan lunchen. Moest jij ook je paniekgevoel steeds wegdrukken?
Eenmaal thuis voelde het wel (en nog steeds) als een overwinning. Eindelijk een doorbraak. Heerlijk voelde dat. Ik was alleen niet afgepeigerd, maar kon heel slechts in slaap vallen. Vandaag dacht ik, toen ik happy wakker werd ...mooi, dan ga ik weer even sporten, maar merkte al heel snel dat mijn kracht weg was. Ik wilde weer naar huis. Eenmaal thuis allemaal taken gedaan en daarna tranen van vermoeidheid in mijn ogen. Simpelweg veel te veel gedaan. Focus je niet op je lichaam, die is echt gewoon aan het herstellen. Zo adem ik heel oppervlakkig, voel ook mijn hart en heb barstende hoofdpijn. Ik ging ook nog 'eventjes' langs de voetbalclub omdat ik graag weer wil voetballen, maar toen ik in gesprek raakte met iemand, steeg het gevoel van paniek weer omhoog. Rustig verder praten en vooral trager gaan lopen naar mijn fiets om weer naar huis te gaan. Daarna viel ik in slaap en werd doodvermoeid wakker.

Mijn vriendin gaat een schema voor mij maken waar ik mij aan ga houden. Zij heeft ooit ook een burnout gehad en kreeg toen direct professionele begeleiding. Die heb ik nooit gehad, maar krijg die gelukkig binnenkort wel. De uitdaging is dat je niet je grenzen passeert. Misschien was het sporten van vanochtend prima, maar had ik gewoon niet die huishoudelijke klusjes daarna moeten doen? Dat soort dingen zijn heel lastig om zelf te bepalen, omdat jezelf nog steeds in de oude modus zit. Niet zeiken, doorgaan... Superfout, maar zo logisch zonder begeleiding.

Anoniem
20-05-2023
Reageer:
Ja heb ik ook last van. Constant die hartslag in de gaten houden. Ook al is er niks mis mee. Heel irritant. Heb geen tips helaas want ik kom er zelf ook moeilijk van af

Anoniem
21-05-2023
Reageer:
Een tip die ik op een ander forum tegen kwam:

Er bestaat geen ‘beetje ziek’ hart. Wanneer je hart gecheckt is, en de dokter zegt dat alles oké is, is dit gezond. Als je problemen hebt met je hart is je hart ongezond. Er zit niks tussenin. Een ongezond hart kondigt zich duidelijk aan en daar kun je ook niet te lang mee door blijven lopen. Bot gezegd: dan was er inmiddels wel iets ernstigs gebeurd. De meeste mensen met hartproblemen weten het ook niet, totdat er iets mis gaat.

Een bonzende hartslag is heel normaal bij een overactief stressysteem. Je lichaam kan heel wat aan, ook je hart. Accepteer dat je hart op dit moment wat sneller klopt omdat je lichaam aan het herstellen is en je zult merken dat je er steeds minder mee bezig bent.

Ik ken het, heb er zelf heel erg last van gehad. Heb uiteindelijk mijn hartslagmeter weggegooid en dat is een wereld van verschil gebleken.

Anoniem
21-05-2023
Reageer:
Dank voor jullie reacties! Sowieso al fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hiermee zit, al blijft het voor iedereen naar natuurlijk. Ja, paniek slaat bij mij nog snel toe en kan eigenlijk soms al bij de minste inspanning nog voorkomen door de focus en angst voor die hartslag. Ik hoop heel erg dat het met de tijd overgaat omdat je als het goed is steeds meer onderneemt en daardoor dus steeds meer vertrouwen opdoet en ziet dat er niks gebeurt. had alleen gehoopt dat ik weer kon gaan genieten van weer de energie hebben om dingen te doen. Dat is er helaas nog niet bij..

Anoniem
21-05-2023
Reageer:
Die angst zul je weer moeten overwinnen door enerzijds jezelf in kleine stapjes uit te dagen (bv hoge hartslag opwekken met sport en ervaren dat er niet gebeurd, ademhalen door een rietje, iets doen wat je spannend maar wel heel kort etc) en anderzijds technieken aanleren die je kunt toepassen wanneer spanning oploopt. Ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, juist vertragen ipv versnellen. Wanneer je weer kalmer wordt en verder bent ik je BO zal dit gaandeweg ook verdwijnen. Maar hou de stapjes klein zodat het succesjes zijn en je vertrouwen in jezelf en in je lichaam weer groeit. Succes!

M.
29-05-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>