Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Ervaring om te delen

Ervaring om te delen.

In mijn naïviteit en redenatie dat alles wat je leuk vindt, goed voor je is, hier een eye-opener. Vooral voor mijzelf..

Ik was tijdens mijn burn-out een testje gestart of een ideetje wat ik heb goed zou verkopen. Ja dus. Enthousiast ben ik toen rustig mijn idee verder gaan uitwerken, website gemaakt, teksten, logo, bellen, mailen, etc. Nog steeds superleuk en de potentie bleek nog veel groter te zijn dan verwacht. Afijn, gisterenavond klapte ik helemaal in. Hyperventileren, angstig, hartkloppingen, etc. Direct verwijderde ik s'nachts de website van internet en heb ik het hele project in de diepvries gestopt tot (ver) na de zomervakantie. De rust kwam daardoor direct terug.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat positieve stress blijkbaar ook gewoon valt onder de algehele noemer stress. Vandaar ook dat feestjes, leuke intense gesprekken, etc. ook leiden tot een terugval.

Echt ongeloof k&@ is burnout, maar dat wist je al. Ik blijf mij verbazen dat met 1,3 miljoen Nederlanders die burnout zijn, er niet gewoon 1 basishandboek bestaat met tips & tricks. Niet iedereen is het zelfde, maar de valkuilen wel.

Frank
05-05-2023
laatste reactie: 06-05-2023

1
5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Dag Frank,
Ik ben recent veranderd van psycholoog en vertelde over hoe het maar niet beter wilde worden (ongeveer een jaar ver) terwijl ik zo men best deed met alles "volgens het boekje" te doen.
Dit waren ook de zaken die mijn vorige psycholoog op hamerde (wandel, rust, zoek een nieuwe hobby, mediteer, ...)

Na heel korte tijd vertelde ze me al snel, dat goede gewoontes aanleren natuurlijk niet slecht is, maar dat ik onmogelijk beter kan worden op dit moment. Omdat ik nog altijd tegen de burnout aan het vechten ben i.p.v. het te aanvaarden.

Het wandelen, mediteren etc... doe ik hoofdzakelijk omdat ik het mezelf opleg, omdat dit me beter zou moeten maken. Maar ik doe het dus niet uit eigen gevoel (door naar mijn lichaam te luisteren). Ik blijf dus in een "moeten" stand staan mentaal - "ik moet dit doen om beter te worden".

Nu ga ik alles dat ik doe en/of voel dat ik zou moeten doen neerpennen, en dan gaan we bekijken (en counteren veronderstel ik) waarom dit alles "moet".
Om zo hopelijk naar een aanvaarding te evolueren. Helaas bestaat daar geen knopje voor en moet ik uiteindelijk die klik maken.

Lola
05-05-2023
Reageer:
Hi Lola, ik snap wat je bedoelt. Ik ben langzaam van het 'moeten' aan het afstappen. Iedere Dinsdag naar meditatie moeten was een hele opgave. Simpelweg te moe om te rijden en dan gestresst aankomen om je vervolgens weer te ontspannen. Feit is wel dat ik daar echt heel ontspannen vandaan kom, maar dit beklijft niet. Ik denk dat je door al deze ervaringen heen moet om te gaan beseffen wat wel en niet voor je werkt.

Mijn continue behoefte om zelf te doen is er zo een. Geen shirt kopen, maar zelf ontwerpen en net nog een ketting voor mijn vriendin willen kopen en denken...het is veel leuker om er zelf een te maken...'eventjes' denken dat ik het zelf allemaal kan. Dit 'te makkelijk/nonchalant' denken is wellicht iets waar ik aan moet werken. Loslaten van alles werkt het beste. Sinds ik besloten heb om mijn idee voor een bedrijf een 1/2 jaar uit te stellen voel ik mij direct al veel rustiger. Het aanvaarden dat je niet alles zelf moet doen (misschien herken je dat) is iets wat bij mij een rol speelt.

Frank
05-05-2023
Reageer:
Wel goed dit soort chats, want het zet mij aan het denken.

Ik ben iemand die creatief is en veel innovatieve concepten bedenkt. Ik overtuigde moeiteloos klanten als een Nike, Heineken, T-Mobile of Tommy Hilfiger, maar moest dan vervolgens alles gaan realiseren. Dat vond ik vreselijk, want ieder detail moest ik met talloze mensen doornemen. Ik haatte dat. Juist het creëren vind ik leuk om te doen. Dit gebeurt nu ook met het concept wat ik nu bedacht heb. Helemaal gericht op de Franse markt en al met talloze partijen gesproken en iedereen enthousiast, maar nu moet ik het starten en klap ik in. Dat 2e gedeelte wil ik helemaal niet. Puntjes op de i, is niet mijn ding.

Bedankt dus...momentje van zelfinzicht.

Frank
05-05-2023
Reageer:
Er zijn niet 1,3 miljoen Nederlanders burnout, er zijn er 1,3 miljoen met burnout klachten. Als je een burnout hebt ben je echt ingestort. Toen ik alleen klachten had was ik alleen moe en wat vage klachten maar kon ik alles nog.

Taco
05-05-2023
Reageer:
Burnout is ook geen vastomlijnde gegeven. Voor ieder is de oorzaak anders. Burnout is ook niet alleen werkgerelateerd. Eigenlijk vaker niet dan wel. Dus ja, het klop dat er 1,3 miljoen mensen zijn die burnout verschijnselen hebben, dus burnout zijn.

Anoniem
06-05-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>