Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Hersteld, maar meer moeite met prikkels

Goedenavond allemaal!

Het is nu ruim 1.5 jaar geleden dat ik ben uitgevallen met een burnout. Gelukkig ben ik alweer een aantal maanden fulltime aan het werk. Hetzij met wat aanpassingen, veel zelfmanagement en verre van de productiviteit die ik vroeger had.

Nu valt mij op dat hoe ‘verder’ ik kom in mijn herstel. Des te sneller ik overprikkeld raak. Heel gevoelig voor drukke omgevingen, focus behouden en externe/interne prikkels. Snel verminderde cognitieve functies en het voor velen bekende “deinende” gevoel. Dit gaat dan van kwaad tot erger als ik me niet aan de prikkels onttrek.

Zijn er meer mensen die naarmate ze verder in hun herstel komen juist meer moeite met prikkels krijgen? Toen ik “omviel” had ik het gevoel hier minder vatbaar voor te zijn.

Al het best voor iedereen!

Frank
04-05-2023
laatste reactie: 05-05-2023

1
5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ben je dezelfde Frank als hierboven? Dan verbaasd het mij dat je fulltime werkt.. in de zin,, je klachten, moet je dan niet juist rust pakken, en eerst herstellen?

Okee, maar antwoord op je vraag,,
In de eerste maanden leefde ik behoorlijk nog op adrealine, en kon ik redelijk veel nog aan qua prikkels.
Op een gegeven moment (denk na 3 maand) verdween de adrealine op de achtergrond, en voelde ik de klachten veel beter, en merkte ik hoe ‘erg’ het was. En inderdaad kon ik ook veel minder prikkels aan.
Na deze ‘terugval’ gaat het steeds beter qua prikkels en nu kan ik een stuk meer aan.

madeliefje
04-05-2023
Reageer:
Hoi madeliefje,

Nee ik ben niet dezelfde Frank, puur toeval 😉. Dit is mijn eerste post.

Goed om te horen dat je steeds meer aankan! En dat de snelle overprikkeling na een piek steeds minder wordt. Ik merk ook dat ik nu heel gevoelig ben voor stressvolle situaties. En dat dit direct op mijn lichaam en geest slaat. Waar dit voorheen veel minder het geval was, waarschijnlijk ook door de hoge niveaus van adrenaline en cortisol.

Bedankt voor je reactie!

Frank
04-05-2023
Reageer:
Ik word ook na 22 maanden nog duizelig op drukke plekken en ervaar dan ook lichamelijke klachten, heb je er ook angst bij of een lichte gevoel van angst? Ik ervaar duizeligheid raar gevoel of even 3 sec out te gaan en dan gaat et weer over maar ook dagelijkse spanningsklachten. Wandel wel elke dag. Hebben wij mensen met een burnout ook een paniekstoornis of angstoornis?

Anoniem
04-05-2023
Reageer:
Hahah, excuses voor de voorbarige conclusie.

Sterkte ermee! Goed dat je zo luistert naar je lichaam. Is denk ik heel belangrijk (:

Madeliefje
05-05-2023
Reageer:
Oh en ik moet ineens denken aan een voorbeeld. Je hebt het namelijk over dat je lichaam met steeds duidelijkere signalen komt, als je niet luistert.

Eigenlijk is je lichaam een auto. Als je doorgaat, gaat het eerst zachtjes voor je op de rem. Als je niet luistert, trekt het steeds harder aan de rem. Je kan door blijven gaan, maar de auto moet weer even opladen, dus zal op een gegeven moment schreeuwen, ik wil ruuuust.

Misschien heb je er wat aan (:

Madeliefje
05-05-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>