Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Rust houden - hoe houden jullie je bezig?

Even een algemene vraag. Hét advies om te herstellen is rust, slapen, rust, ontspannen, rust en nog eens slapen.

Omdat ik niet houd van boeken lezen, zit ik vaak achter mijn laptop, wat ik liever niet doe. Wat doen jullie om te tijd te doden? Nu ga ik automatisch het huishouden doen, de hond uitlaten en dan toch nog even boodschappen doen, terwijl ik eigenlijk al snel merk dat ik het eigenlijk niet moet doen. M.a.w. hoe houden jullie je bezig overdag?

Alvast bedankt,
Frank


Frank
21-04-2023
laatste reactie: 24-04-2023

1
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Frank,

Het (juiste) antwoord op je vraag is: Niets.

Vroeger zaten mensen gewoon op een stoel buiten of voor de kachel. Als ik bij mijn grootouders op bezoek ga, zitten ze veelal gewoon in hun stoel naar de straat te kijken bij het tikken van de klok.
Nu moeten we altijd bezig zijn, zelfs op het toilet en in bed nemen we onze telefoon mee. TV, internet, als we maar iets aan het doen zijn. Apps & nieuws sites die je doodgooien met notificaties. We gebruiken zelfs tv & radio als achtergrond geluid. We zijn overladen door prikkels en zijn er verslaafd aan!

Een van de dingen die we terug moeten leren is "niets" doen.
Het is niet makkelijk, je hebt het gevoel dat je je tijd aan het vergooien bent, verveelt je, ... (Vooral als je dan ook nog eens steeds in stress modus staat als BO'er) We zijn er gewoon niet meer aan gewend om ons hoofd te laten rusten. Maar dit is ook wanneer ons hoofd dingen kan verwerken, net wat we nodig hebben.

Dat wil niet zeggen dat je de godganse dag niets mag doen, het is ok om even achter de laptop te zitten en wat TV te kijken. Zolang we ook rust/slaap pauzes nemen en nu en dan gewoon eens een uurtje door het raam staren.

Het is een van de zaken die ik recent ben beginnen doen en zoals alles is het een leerproces, stapje per stapje.
En ik vervloek de activatie-cultuur die in de hulpverlening word gehanteerd. Ga wandelen, ga mediteren, probeer dit, probeer dat! Het is net die mentaliteit van alles moet snel en alles "moet" dat ons in deze k*tsituatie heeft doen belanden en me er waarschijnlijk ook inhoud.

Laten we gewoon eens een stap terug nemen, back to the basics. Ik had mezelf voorgenomen vandaag helemaal niets te doen. De avond ervoor al vrede genomen met de afwas op het aanrecht en de vuile plek op de vloer.
Deze morgen zat ik gewoon mijn thee te drinken op de bank in stilte. Telefoon op stil op mijn bureau. Ik hoorde de klok tikken en de vogels buiten fluiten. Ik had me al lang niet meer zo vredig gevoeld.
Ik maak me geen illusies dat ik nu plots de heilige graal gevonden heb en geen fouten meer zal maken, maar het is een begin, een leerproces, en we zien wel.

Lola
21-04-2023
Reageer:
Hi Lola, je hebt gelijk. Wel heeft meditatie (ook al zijn het pas 2 lessen) mij geholpen om anders tegen bepaalde zaken aan te kijken. Daarvoor nam ik al rust, maar kwam geen stap verder. Pas nu kan ik mij overgeven aan rust. En ja, prioriteit nummer 1 is nu heel veel slapen. Al jaren geleden zat ik er doorheen, maar mijn therapeute verbood mij letterlijk overdag te gaan slapen. Dat zou slecht zijn voor mijn nachtrust... m.a.w. ook al viel ik om van de slaap, dan nog hield ik mijzelf wakker omdat het niet goed zou zijn... ik zat op zo'n 10 koffie per dag (eerder meer, dan minder).

Ik sprak online een therapeut die gespecialiseerd is in burnout. Hij vertelde dat je 2 type burnout patienten hebt. De ene is depressief en de andere juist 'de optimist'. Vooral voor de depressieve is het essentieel dat zij juist naar buiten gaan, blijven werken en dingen gaan ondernemen. Voor 'de optimist' is het juist de bedoeling dat ze binnen blijven en rust nemen. De meeste adviezen die je leest en hoort zijn dus gericht op de depressieve versie van burnout. Hij zei dat je (als je bij de optimist versie hoort) juist heel veel moet slapen en vooral niets doen.

Kortom, je hebt gelijk, maar dat neemt niet weg dat ik zoek naar een hobby die ik al zittend op de bank/aan tafel kan doen.


Frank
22-04-2023
Reageer:
Ja klopt, eigenlijk is de druk gewoon zoveel mogelijk op een mooie en goeie manier ontspannen en geen inspanning.

Mijn probleem is ook precies wat lola zegt als ik rommel zie in huis rust mijn hoofd niet. Ik ben constant bezig met ik moet dit doen ik moet dat doen. Maar dat heeft mij gebracht waar ik nu ben. Ben soms zo druk in mijn hoofd dat als ik slaap zelfs de dag terug krijg in een andere verhaal lijn. Dan heb ik met me nicht een uur gezeten dan droom ik over haar.

Ik probeer echt dingen ook los te laten denk dat dit voor ons allemaal een leerproces is. Er moet gegeten worden en gekookt worden , we kunnen ook niet in een vieze omgeving leven maar ik denk even een huishouden met een goeie taak verdeling met het gezin en af en toe koken kan geen kwaad . Maar doorgaan doorgaan doorgaan en vergeten te ontspannen en slapen is een no go.

Appeltje
22-04-2023
Reageer:
Hoi Frank,

Ik liep tegen hetzelfde aan als jij.
Ik ben begonnen met creatieve hobby’s, ook al ben ik totaal niet creatief van mezelf. Schilderen op nummer deed ik in het begin veel. Heb inmiddels ook een kleurboek en ik teken zelf mandalas. Veel instructies zijn op internet te vinden en je komt er echt mee uit je hoofd.

Ik doe ook yoga en ik hou van dansen. Recentelijk heb ik de podcast ‘De grote podcastlas’ ontdekt, waarin elke aflevering een land uitgebreid wordt besproken. Vind ik ook heel erg interessant om naar te luisteren. Schrijven in journals doe ik ook, dat helpt ook goed met focussen op het positieve.

Ben zelfs van de winter begonnen met haken. Heb toen sjaals gehaakt, die ik via een vriendin kon schenken aan kinderen die het thuis niet breed hebben. Dat gaf veel voldoening en het haken zelf was heel ontspannend.

Soms als ik energie heb bak ik eens wat. Ben ook bezig geweest met uitzoeken van spullen en deze verkopen via marktplaats. Dat gaf mij een productief gevoel en ik kon dat helemaal op mijn eigen tempo doen.

Verder veel wandelen, lezen, beetje gamen. Nu met het lekkere weer ga ik vaak in de tuin zitten en doe ik eigenlijk helemaal niks.

Hoop dat je wellicht hier iets aan hebt.

Y.
22-04-2023
Reageer:
Hi, bedankt voor de tips. Daar kan ik zeker wat mee. Ik zit juist wel in de creatieve hoek. Ik speel graag piano en maak eigen composities, maar hoe raar het ook klinkt, ik ervaar nu het geluid van de piano als enorme herrie. Iets maken/creëren vind ik leuk, dus dat schilderen/tekenen zal de richting gaan worden. Ik overweeg zelfs om zo'n 60 delig antieke Franse bestekset te kopen en dan urenlang zittend te gaan poetsen. Relaxed toewerken naar een mooi eindresultaat. Lekker Zen 😁

Frank
22-04-2023
Reageer:
Ik heb eens wat boetseerklei in huis gehaald. Was een leuke afleiding waar ik in tegenstelling tot puzzelen wel rustig onder bleef. Misschien ook iets die je kan proberen

Lola
24-04-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>