Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Sertraline

Hallo allemaal ,


Sertraline heeft iemand hier ervaringen mee. Goeie of slechte ervaringen

Medic
04-04-2023
laatste reactie: 16-04-2023

2
14
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Nee, wel met escitalopram. Helpt wel tegen de angst maar kwam er ook veel van aan. Zou het niet aanraden eigenlijk omdat eraan beginnen veel extra angst gaf en eraf komen ook lastig is.

Taco
04-04-2023
Reageer:
Hallo taco bedoel je geel angst in het begin als bijwerking en ben jij er nu vanaf of helemaal geen medicatie meer

Medic
04-04-2023
Reageer:
Ik heb gelezen dat ssri of welke antidepressiva dan ook de hersenfunctie en lichaam kan verstoren. Daarom dat je ontwenningsverschijnselen krijgt omdat het de overdragt kan veranderen voorgoed. Vind het een eng idee.. maat als je b.o bent geraakt dan is het ook verstoord geraakt twijfel heel erg om medicatie in te nemen.

Anoniem
05-04-2023
Reageer:
Ik slik nu sinds een half jaar sertraline tegen angst en paniekklachten. Ik was zo ‘op’ dat ik het nodig had. Vond het doodeng, vooral de bijwerkingen waren in t begin wel heftig. Toen het eenmaal stabiliseerde, gaf het mij veel rust.
Als reactie op iemand anders hier schreef ik al eens: sertraline of andere AD gaat je probleem niet oplossen. Zie het als een soort vangnet dat je ondersteunt terwijl jij het herstelwerk doet.

Ik heb 100mg geslikt en ben nu sinds kort terug naar 75mg omdat het veel beter met me gaat. Er komt best veel op je af als je start met sertraline. Ik heb ook nog dagelijks last van mijn buik als bijwerking. En je voelt toch dat je emoties geremd worden, dat is ook best een aparte gewaarwording.

Voor mij persoonlijk geldt dat ik het medicijn uiteindelijk wel weer volledig af wil gaan bouwen. Maar er zijn ook zat mensen die dit vele jaren slikken en er veel baat bij hebben. Dat is weer voor iedereen anders.

Kortom: sertraline kan zeker rust geven, maar het is geen “quick fix” en in mijn ervaring is het best een taai traject.

Y.
05-04-2023
Reageer:
Ik slik ook escitalopram, vergelijkbaar dus. Heb een beetje dezelfde ervaring als Y. Het is misschien geen wondermiddel maar heeft voor mij wel voor een doorbraak gezorgd en daarna ging het echt bergopwaarts en kon ik pas écht gaan herstellen. Ik zag ook erg op tegen de start maar het is mij juist meegevallen. Ik slik druppels (10mg) en ben met 2 druppels begonnen (ipv 5 en dan meteen 10). Daarna telkens als het goed voelde (meestal al na 1 dag) een druppel erbij. Ik zat vrij vlot op 10 en heb nauwelijks oxazepam gebruikt. Het werd al snel iets rustiger in m’n hoofd. Na een week of 3,5/4 begon ik echt duidelijk effect te merken en dat nam nog toe tot ca 3 maanden. Ben nu werk aan het opbouwen, heb er vertrouwen in dat ik over een paar maanden weer rustig kan gaan afbouwen met telkens een druppeltje minder (wil er wel minstens 6 welen voor uittrekken dus echt heel langzaam afbouwen met het minste risico). Achteraf blij dat ik toch de stap heb gezet (was doodsbang toen ik startte). Sertraline of escitalopram werd mij geadviseerd en beide is er in druppelvorm.

M.
05-04-2023
Reageer:
Ik ben trouwens niet aangekomen van de AD (wel meer gaan sporten nu ik me beter voel en ik probeer gezond te leven/eten; doe alles om beter te worden ;). Veel mensen die die angst hebben.

M.
05-04-2023
Reageer:
Zo zie je maar dat medicatie op iedereen anders aanslaat. Y en M wat kunnen jullie nu meer dan het begin?

Ik ben ook op en ga aan Emdr beginnen en als dat niet werkt toch medicatie. Ik ben zo op ik hoop dat ik Emdr zonder medicatie kan volhouden?

Respect voor iedereen die nu steeds meer heeft kunnen bereiken de afgelopen tijd.

Medic
06-04-2023
Reageer:
Ik hoop ook dat de EMDR voldoende voor je zal zijn. Als ik het verhaal van M. zo lees, lijken de druppels me een fijn alternatief. Mij is die mogelijkheid niet geboden, ik ben met tabletten van 50mg (ze waren me vergeten te vertellen dat ik rustig op mocht starten met 25mg). Vandaar dat het taai was.

Ik kan nu best veel meer: ik werk weer 4x een uur per week, ik ga weer naar winkels, ik spreek weer af met vrienden (hou ik meestal 1-1,5 uur vol). Ik kan weer langer wandelen en sporten lukt wat beter. Sinds de oxazepam eraf is rij ik weer auto.

Ik kom uit een periode waarin ik echt niks kon. 5 minuten heel langzaam wandelen en dan al helemaal kapot zijn. Veel slapen en nergens naartoe kunnen/durven.
Dus in vergelijking kan ik nu weer stukken meer.

Herken ook wat M. zegt, bij mij kwam de ‘doorbraak’ ook na de medicatie. Mijn moeder heeft EMDR sinds kort en dat helpt haar goed. Hoop voor jou ook!
Veel sterkte.

Y.
06-04-2023
Reageer:
Hoe ben je in joun burnout gekomen Y kon je ook van de ene dag niks meer na een soort van paniekaanval of kwamen de klachten bij jou langzaam aan

Anoniem
06-04-2023
Reageer:
Hoi Taco, heeft de medicatie jou wel vooruit geholpen.
Gr j

Anoniem
06-04-2023
Reageer:
Ja medicatie heeft mij vergelijkbaar geholpen als M en Y, was wel een heel taai traject ook. Bij iedere ophoging weer tijdelijk extra angst (nog bovenop de angst die ik al had). Werd zeer gevoelig voor geluiden en licht.. zeer zware tijd. Sport doe ik nog niet zoveel maar werk wel weer 3x4 uur per week. Meer wandelen, veel zelfzorg, veel rust en meditatie etc.

Taco
07-04-2023
Reageer:
Taco ben je wel van die overprikkeling af nu als ik vragen mag??

Medic
07-04-2023
Reageer:
Ben gisteren begonnen met ad. Citalopram. 10mg eerste dag ging wel ok beetje soort van lichte spanning af en toe. Voor de rest niet veel bijwerking gehad. Net mijn tweede ingenomen benieuwd naar morgen. Ik zit zelf 1jaar en 9 maanden in deze b.o en nu ga ik het proberen om met medicatie eruit te komen was er heel erg tegen maar ik begon me soms beetje depressief te voelen doordat ik nog steeds zo weinig kan door alle angst vermoeidheid en spanning en de paniekaanvallen die om de hoek loeren als.je over je grenzen gaat. Wel nog duizelig en gevoel flauw te vallen op drukke plekken waar veel auto's rijden. Hopelijk gaat med. Mij helpen sterkte iedereen

Anoniem
12-04-2023
Reageer:
Hoi medic ben je met setraline begonnen? Het is een pittig traject je word inderdaad weer angstiger en krijg meer last van geluid licht enz. Ik weet niet of ik het vol ga houden. Vermoeidheid is er ook weer wat meer had eindelijk een beetje meer schild opgebouwd voelt nu wel.langzaam wegzakken

Anoniem
16-04-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>