Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Ging bergafwaarts

Afgelopen zomer in de auto pijn op de borst, misselijk en zweten. Huisarts geweest, controle leverde weinig op alleen B12 tekort. Na die tijd vaker klachten ontwikkeld. Ging bergafwaarts waarbij ik mij afvroeg of er niet meer aan de hand was. Merkte ook te pas en te onpas angst/paniek voor met name lichamelijke klachten. Lang verhaal kort Uiteindelijk aan de lorazepam geraakt om het stress systeem wat rust te brengen. Ondanks de lorazepam heb ik elke dag nog een gevoel van onrust en algehele malaise (lijkt op grieperig gevoel) als er afleiding is (buiten wandelen bijvoorbeeld.) dan is dat een stuk minder. Herkent iemand dit? Ook oorsuizen kom ik niet vanaf, iemand enig idee of dat op termijn over kan gaan? Ik heb deze klachten nu ongeveer 5 maanden en merk ondanks de medicatie weinig verbetering, iemand tips? Loop overigens al bij een psycholoog.

Youri
14-03-2023
laatste reactie: 25-04-2023

1
8
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ook hier een ernstig ontregeld stress-systeem waarbij het lastig ontspannen was. Soms goeie dagen (steeds meer gaandeweg) maar ook slechte. Ik dacht er zelf wel uit te komen maar na een maand of 6 ging het toch weer heel slecht en toen kwam er bij mij ook oorsuizen bij en werd ik steeds banger. Dat is ook het moment dat ik besloten hebben structureel medicatie te gaan slikken (antidepressiva). Daarvoor nam ik incidenteel oxazepam en om te slapen af en toe quetiapine.
Het oorsuizen werd gaandeweg minder en ook al heb ik het nog (aan 1 oor), ik heb er eigenlijk nauwelijks meer last van. Soms merk ik ‘t pas aan het eind van de dag op. Kan er zeg maar prima mee leven enaak me daarom ook niet meer druk over of het nog helemaal over zal gaan. De angst is inmiddels vrijwel helemaal weg nu na 3 mnd, de spanning ook bijna. Alleen bij het ontwaken (rem-slaap?) soms weer even die onrust en het piekeren maar overdag heb ik vrijwel geen klachten meer. Ik heb het gevoel dat ik nu pas echt aan het herstellen was. Voorheen was het meer overleven met goede dagen (waardoor het vol te houden was) en slechte. Nu sport ik veel maar zorg ik ook voor veel rust, gezonde voeding etc, slaap ik vrij goed en bouw ik werk weer heel rustig op. Ik denk dat je lichaam vanzelf hersteld maar het kost veel tijd maar de omstandigheden moeten kloppen en als je in een vicieuze cirkel zit zoals ik zat (mijn angst hield mijn klachten/spannning in stand) kan medicatie wel helpen om dat te doorbreken. Ben achteraf blij dat ik de stap heb gezet, heb nu nog tijd om rustig te herstellen zonder mijn baan te verliezen en dat geeft ook rust. Succes!

M.
15-03-2023
Reageer:
Hoi m. Hoe is joun burnout begonnen ik was totaal uitgeput en overprikkeld geraakt kon in me diepste moment niet eens meer staan of rechtop zitten, zoveel duizeligheid spanning en angst en het gevoel flauw te vallen. Hoe waren jou eerste 6 maanden voor de medicatie?

Anoniem
15-03-2023
Reageer:
Ik had al een paar jaar af en toe last van ‘overspanning’ en vorig jaar was dat er weer alleen stopte het toen niet met ‘even gas terugnemen’. En na een paar nachten heel slecht slapen brak ik echt. Ik was compleet overspannen; last van hartkloppingen, slecht slapen, paniekgevoelens, geen rust meer kunnen vinden. Qua vermoeidheid ging het nog wel maar zodra ik iets moest sloeg ik op tilt. Soms ook emotioneel, weinig prikkels verdragen etc. Tijdje deels gewerkt maar uiteindelijk helemaal uitgevallen. Daarna paar maanden op en af met gaandeweg wel meer goede momenten. Ik gebruikte weinig medicatie meer (benzo +. Slaap). Alleen kwamen telkens die terugvallen en die werden gaandeweg ook weer heftiger. Omdat ik steeds angstiger werd dan ook besloten met AD te starten (toen zat ik ca 7mnd volledig thuis).

M.
15-03-2023
Reageer:
Dank voor jullie reacties. Ik slik nu 4 maanden lorazepam, merk dat de werking afneemt en ik eerder goede uurtjes heb dan dagen. Voor de lorazepam heb ik 2 maanden gevochten tegen de klachten totdat mijn lichaam in constante paniekmodus stond. Toen was snelle interventie nodig en is lorazepam voorgeschreven. De 1e paar weken waren echt een verademing. Zoals ik al zei is dat effect nu een stuk minder. Ik begrijp van jullie dat ad bij jullie heeft geholpen. Ik zoek gewoon een stabiele basis om aan herstel te kunnen werken en dat lukt tot op heden niet helaas. Ga maar eens in overleg met de huisarts voor alternatieven want zo werkt het voor mij helaas niet. Over de ochtend wakker worden met onrust is heel herkenbaar, denk dat dat ook komt door de cortisol level's in je lijf. Stress zorgt voor verhoogde cortisol en in de ochtend piekt je cortisol om te kunnen ontwaken. Dat telt bij elkaar op en wordt je dus onrustig wakker, tenminste dat is mijn verklaring.

Youri
17-03-2023
Reageer:
Ik had hetzelfde en ze vonden niets. Er werd een hartfilmpje gemaakt bij de huisarts en ik kreeg een bloedonderzoek. Niks te zien. Toch vertrouwde ik het niet. Sorry voor mijn akelige verhaal, maar 10 jaar later kreeg ik het opnieuw maar nu met heel erge benauwdheid. Nu vast het wel een hartinfarct. In het ziekenhuis kunnen ze een écht hartfilm maken. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat men dat niet vaker doet. Lijkt mij nuttig voor jou.

Anoniem
20-03-2023
Reageer:
Hoe gaat het nu Youri? Wat zei de huisarts en ben je met AD begonnen of niet? Ik kan niet anders dan het aanraden, het maakt het herstel echt makkelijker.

M.
12-04-2023
Reageer:
Hoi m
Welke klachten had je voordat je de medicatie ging innemen ad
Voor hoelang moet je de medicatie gaan innemen.?

Anoniem
14-04-2023
Reageer:
Ben nu gestart met citalopram 10 mg. Nu bijna 3 weken aan het slikken. De eerste 2 weken waren een ramp maar ben nu voorzichtig optimistisch alhoewel ik denk dat 10 mg te weinig is. Welke ad heb jij gekregen?

Dank voor je interesse trouwens, fijn om ervaringen te kunnen delen!

Hoi M
25-04-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>