Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Misschien is dit wel een levenslange strijd nu

Ik stond altijd bekend als de rustige kerel, relaxed, etc. Daar is niet veel van over. Het begon met corona, net verhuisd bij mijn vriendin twee weken en toen brak de pleuris los. Op zich vermaakten we ons prima en ik kon nog naar mijn werk toe gelukkig, maar het raakte me wel. Ik begon te piekeren, onzeker te worden over de toekomst. Het bezoek wat langskwam wilde graag drinken, trippen, gek doen.. De katers hielpen mijn geestelijke gesteldheid niet. Toen werd mijn vriendin zwanger, we probeerden het dus dit was goed nieuws. Maar ook nu weer iets nieuws, stress opeens, afspraken maken en haar rommelige kleine huis wat opruimen om ruimte te maken. Toen kwamen we een advertentie tegen voor een nieuwbouwwoning, verstandig op dat moment? Nee, maar wel een kans. Besloten het toch te doen en we kregen het en konden het betalen. Ik woon er nu, maar ik ben er wel onder door gegaan.

Een megadruk jaar vol plannen en een hormonale boze vriendin later en de kleine werd geboren. Alles erop en eraan, prachtig. Maar slapeloze nachten, mijn vriendin kreeg een depressie en lag het eerste half jaar op de bank. Ik moest alles doen opeens, hoewel ik er achteraf gezien al doorheen zat toen. 'S nachts de fles, overdag een chaos terwijl je aan de telefoon hangt met bouwinstanties, werk in ploegendienst waar het alles behalve rustig is, toch nog proberen een sociaal leven ernaast te houden. Na de verhuizing stortte ik in, ik was woedend en wist niet waarom. Vooral op mijn vriendin, die nu niet meer depressief was maar allemaal andere rare kwalen kreeg. Dit ging nog even door, begonnen met ADHD medicatie omdat ik dit had en dit nu opeens enorm parten speelde. Constant overprikkeld, alle geluiden waren te hard, een piep in de oren, totaal geen energie meer. Geen tijd of energie voor hobbies of niet eens meer weten hoe dat moet, niet kunnen slapen maar zo zo graag willen slapen. Dit ging nog even door, misschien was de medicatie immers mijn redding.

Het werd nog drukker op mijn werk, ik kreeg ook nog eens corona en alles maar dan ook alles zat vast qua spieren en deed zeer. Ik kon niet meer en meldde me ziek, voor het eerst in mijn leven langdurig.

Eerste maanden werken aan rust vinden, moeilijk met een chronisch zieke sjagrijnige partner en een klein kind. Werken aan je slaapritme, ook pittig als je dit 2 jaar niet gehad hebt. Allemaal vast heel herkenbaar als je dit kunt lezen tot zover. Ik ben normaal emotioneel stabiel maar zoals ik me toen voelde, zo herkende ik me niet. Boos, labiel, snel over de rooie, overprikkeld voor geluid, geen eetlust, dan weer een vreetbui. Ik begon met valeriaan slikken elke dag met vitamines en ashwaganda tegen de cortisol. Uiteindelijk na maanden te ijsberen kon ik eindelijk mijn stress omlaag brengen. Ik was opeens enorm moe, maar rustig. Ik kon slapen en ging 8 uur op bed elke dag, het lukte om een boek te lezen. Opeens werd ik een dag wakker en ik voelde me weer soort van.. normaal?

Nu weer aan het werk en ik merk dat mijn slaapritme weer in de war raakt. Mijn vriendin is nog steeds niet beter en we hebben nog steeds aanvaringen, maar minder dan eerst. Werk zelf is nog steeds een chaos maar ik doe mijn best om het me niet te laten raken en loop een stukje langzamer. Het is hard werken om niet terug te vallen, vooral als je constant een dejavu gevoel hebt.

Misschien is dit wel een levenslange strijd nu. Ik lees hier en elders dat deze aandoening jaren kan duren. Blijf vechten, verlies niet de hoop en werk in kleine babystapjes. Elk stapje is vooruitgang, ook al doe je dagen later weer een paar terug. Dat hoort bij het proces.

Douwe
14-03-2023
laatste reactie: 22-04-2023

1
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ook hier een ernstig ontregeld stress-systeem waarbij het lastig ontspannen was. Soms goeie dagen (steeds meer gaandeweg) maar ook slechte. Ik dacht er zelf wel uit te komen maar na een maand of 6 ging het toch weer heel slecht en toen kwam er bij mij ook oorsuizen bij en werd ik steeds banger. Dat is ook het moment dat ik besloten hebben structureel medicatie te gaan slikken (antidepressiva). Daarvoor nam ik incidenteel oxazepam en om te slapen af en toe quetiapine.
Het oorsuizen werd gaandeweg minder en ook al heb ik het nog (aan 1 oor), ik heb er eigenlijk nauwelijks meer last van. Soms merk ik ‘t pas aan het eind van de dag op. Kan er zeg maar prima mee leven enaak me daarom ook niet meer druk over of het nog helemaal over zal gaan. De angst is inmiddels vrijwel helemaal weg nu na 3 mnd, de spanning ook bijna. Alleen bij het ontwaken (rem-slaap?) soms weer even die onrust en het piekeren maar overdag heb ik vrijwel geen klachten meer. Ik heb het gevoel dat ik nu pas echt aan het herstellen was. Voorheen was het meer overleven met goede dagen (waardoor het vol te houden was) en slechte. Nu sport ik veel maar zorg ik ook voor veel rust, gezonde voeding etc, slaap ik vrij goed en bouw ik werk weer heel rustig op. Ik denk dat je lichaam vanzelf hersteld maar het kost veel tijd maar de omstandigheden moeten kloppen en als je in een vicieuze cirkel zit zoals ik zat (mijn angst hield mijn klachten/spannning in stand) kan medicatie wel helpen om dat te doorbreken. Ben achteraf blij dat ik de stap heb gezet, heb nu nog tijd om rustig te herstellen zonder mijn baan te verliezen en dat geeft ook rust. Succes!

M.
15-03-2023
Reageer:
Ik wil je niet bang maken naar benzos zijn GEEN goede oplossing… raak je zeer snel verslaafd aan en afkicken is dan ook een ding. Zoek zeer goede hulp bij het afbouwen! En ja anti despressiva kan een hulp bij herstel zijn, maar het kan ook zonder. Aan jou de keuze.

Taco
20-03-2023
Reageer:
Ik heb bijna 2 jaar geprobeerd zonder medicatie. Toen ik nog volledig ontregeld was en d8 dat ik een ernstige ziekte had totaal overprikkeld en overspannen geen energie niet kunnen inspannen de eerste 6weken. En enorme angst door me lichaam samen met spierspanning en al de bijbehorende symptomen. Duizeligheid tintelingen licht in het hoofd noem maar op ik had 100 klachten. Ik ging om de 5 maanden wel iets vooruit. Althans als ik om de 5maanden terug keek kon ik weer iets meer maar met heel veel rust en ontprikkelen. Ik zag wel in (nu ik bijna de 2 jaar aantikte)dat ik alsnog niet echt veel kon kwa inspanning ect. Toch met medicatie begonnen pas, met de hoop ik een extra steuntje in de rug krijg omdat ik het gevoel kreeg beetje depressief te worden nadat ik nog steeds niet kon doen wt ik echt wou. Ik hoop dat medicatie gaat helpen ergens ook wel spijt en bang dat het je nog verder van jezelf verwijderd. Ik hoop uiteindelijk beter te worden maar ook zonder medicatie weer verder te kunnen.

Sterkte iedereen.
Ik ging van een best populaire persoon in mijn omgeving. naar een angstige klein persoontje die niet meer mee kan doen met de buitenwereld.

Anoniem
14-04-2023
Reageer:
"Ik ging van een best populaire persoon in mijn omgeving. naar een angstige klein persoontje die niet meer mee kan doen met de buitenwereld."

Wauw, zeer herkenbaar. Pijnlijk ook soms, maar ik weet nu dat mijn eigen houding er ook mee te maken heeft. Mensen hebben hun eigen dingen, als je met de waarheid reageert op de standaard vraag 'hoe gaat het' dan vragen mensen je niet meer na een tijdje. Als het beter gaat met jezelf stel je meer deze vraag aan anderen, dit is belangrijk want zie dit als een teken dat het beter met je gaat. Dan openen mensen zich langzaam ook weer tegenover je.

Zelf heb ik ook erkend nu dat een druk sociaal leven gewoon niet meer te doen is met mijn situatie, de mensen die de tijd voor je nemen om alsnog in je leven te zijn dan dat zijn je echte vrienden. Ook zoek ik nu naar ander werk omdat wisselende tijden gewoon niet meer werken voor mijn lichaam, ook dat is niet perse een negatief iets sinds ik al jaren vast zat. Het is moeilijk maar probeer te luisteren naar je lichaam, gezin en het op een andere manier te doen die wel werkt zodat je geest en lichaam kunnen herstellen.

Bedankt voor de reacties en het lezen iedereen. Sterkte.

Douwe
22-04-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>