Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Ben ik misschien gevoelloos geworden voor signalen van mijn lichaam?

Wie herkent het volgende:
Als ik de klachten lees van mensen die fysiek uitgeput zijn, dan herken ik dat enigzins, maar heb vaak het gevoel dat ik 'gewoon' kan gaan sporten. Zeker als ik enkele dagen veel rust heb genomen, dan ga ik naar de sportschool en sport ik voorzichtig. Vorige week voelde ik mij dus 'goed', althans dat dacht ik en ging op de lopende band wandelen (rot weer buiten). Na 20 minuten ging ik de sauna in en voelde mij prima. 2 dagen later deed ik het weer, maar dacht..ik ga even rennen. Weer de sauna en daarna voelde ik mij weer helemaal top. 2 dagen daarna ging ik weer rennen, wat krachtoefeningen, sauna en wéér voelde ik mij top. Alleen de volgende dag was ik helemaal gesloopt. Niet zozeer fysiek, maar mentaal. Ongelooflijk gespannen, angstig en heel prikkelbaar. Nu 2 dagen later is het een beetje gezakt, maar ik vraag mij dus nu af of dit kan bij burn-out? Ben ik misschien gevoelloos geworden voor signalen van mijn lichaam? Want hoe kan ik mij nou zou ongelooflijk goed voelen de laatste keer, zeer goed slapen en de volgende dag helemaal van slag zijn. Ik vind juist dit onderdeel ongelooflijk lastig, want je denkt telkens dat je weer de draad 'eventjes' kunt oppakken, maar blijkbaar werkt dat niet zo. Balans is key, maar ja, ik heb geen flauw idee waar die balans zit.

Alvast bedankt,
Erwin

Erwin
12-03-2023
laatste reactie: 12-06-2023

2
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Heel herkenbaar! Ik kan de signalen van mijn lijf totaal niet meer lezen. Probeer ook zo veel mogelijk in beweging te blijven en als ik dan eindelijk wat energie heb en even ga hardlopen dan kan ik totaal mijn eigen grenzen niet aanvoelen. Tijdens het rennen helemaal oké en dan de volgende dag lig ik weer plat (soms 2, 3 dagen). Heel, heel frustrerend. Je moet helemaal opnieuw uitvinden hoe je lichaam werkt.

Mijn psycholoog zei dat het belangrijk is om op goede dagen juist niet te veel te doen omdat je alsnog een tekort aan energie aan het opbouwen bent. De tank is nog steeds halfvol (of in mijn geval iets van 20%) ook al voelt het op zo’n dag allemaal bijna normaal. De kunst is dus om niet dan gelijk al je energie weer te verspillen zodat je weer terug bij af hebt.

Makkelijk gezegd wel als je al tijden thuis zit en je rot verveelt. Maar geduldig blijven en niet te veel van jezelf vragen. Succes!

M
12-03-2023
Reageer:
Ik voel me vaak na het wielrennen en de dag/dagen erna beter dan voorheen. Mijn therapeut zei gisteren dat dat komt omdat je tijdens je geliefde sport weer in verbinding komt met je lichaam. Andere dagen ervaar ik een gebrek aan eenheid tussen lichaam en geest, m.n. de voeten bungelen maar wat aan mijn lijf vast, zo voelt het.

Arend
22-04-2023
Reageer:
Heb je er ooit over nagedacht waar topsport op slaat? Is een wielrenner misschien eigenlijk een beetje gek zichzelf zo af te matten? Op mijn netvlies staat nog altijd een hardloopster die vlak voor de finnish instortte maar als een robot heel traag en bijna kreupel toch verder liep. Mensen: sport hoeft geen zelfmarteling te zijn. Fiets rustig, loop rustig. Daar gaat het toch om?

Tim
12-06-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>