Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

'bumpy ride' dit hè?

Dag lotgenoten, fijne 'bumpy ride' dit hè? Soort rollercoaster waarvan je niet weet wanneer het voorbij is. Was ik maar nooit in de rij gaan staan..

Ik wil mij focussen op dingen die mij helpen om telkens een stapje sterker te worden. Als alle klachten zo overeenkomen, dan zullen er ook gemene delers zijn van dingen die positief werken voor het herstel.

Ik heb zelf een paar tips die mij absoluut helpen. Dus..hier de aftrap:

1. Écht beseffen, maar dan ook écht beseffen, dat je compleet op bent. Over het randje bent gegaan en het herstel niet aan tijd gebonden is. M.a.w. er echt aan overgeven. Tot 3 weken geleden ging ik nog steeds 4 a 5 keer per week naar de sportschool, omdat ik dacht dat die intense vermoeidheid wel weg zou gaan door te sporten en ik niet zo moest zeiken.
2. Als een mantra blijven herhalen dat het logisch is dat je je zo voelt en alle emoties (spanning, angst, onrust, etc) logische reacties zijn. Wist je dat 1,3 mln mensen in NL burn-out klachten hebben... WTF!
2. Activiteiten minimaliseren. Wel dagelijks een korte wandeling, soms een sauna als ik energie genoeg heb, maar vooral veel lanterfanten thuis.
3. Direct slapen wanneer ik mij een beetje moe voel. Het is ongelooflijk hoe hoog ik de lat heb gelegd in mijn leven. Ik ging vroeger pas slapen als ik mijn ogen niet meer kon openhouden. Nu reageer ik op het allereerste gevoel van 'ik zou best kunnen slapen' en val dan direct als een blok in slaap. Ik slaap 2x per dag en voel mij daarna telkens 'ietsjes' beter. En ja, ook ik kan zweten als een otter in bed s'nachts..soms zelfs drijfnat..maar ja, part of the deal blijkbaar. En eerlijk gezegd herken ik nu pas dat ik dit al jaren deed en alle signalen jarenlang heb genegeerd.
4. In slaap vallen waar je op dat moment bent. Dus niet opstaan en naar je bed gaan, want dat doorbreekt de cirkel. Het relaxte gevoel waarin je op dat moment zit moet je vooral doorzetten. Dus pak het momentum, en zak verder weg in slaap. Voelt heerlijk en ik word dan vaak erg relaxed wakker. Cirkeltje is dan rond of zo.
5. Passief actieve dingen 'doen'. Bijv. de sauna, spelen met/kijken naar mijn hond, etc. Weinig inspanning, maar het geeft wel positief gevoel. Een rondje sauna en interactie met huisdier(en) maakt endorfine los. En ja, dat merk je absoluut. Mijn sportschool zit redelijk dichtbij en heeft een sauna. Ik rijd daar naar toe, zie sportende mensen (vind ik leuk en geeft mij weer energie), maar ga alleen maar de sauna in op rustige momenten. Soms 1 keer (12 min), soms 2 x. Dat éne bezoek geeft mij voldoening voor een hele dag. Ik heb dan 'iets' gedaan.
6. Extra vitamine nemen. B12, vitamine C en visolie zijn absoluut aanraders, maar ook dagelijks een banaan, sinaasappels, eieren, etc. Good stuff.
7. Op momenten dat het kan, gaan fantaseren over wat je eigenlijk het liefst zou willen doen als je eruit bent. Persoonlijk word ik daar erg vrolijk van en geeft mij een extra motivatie om mijn situatie te accepteren.
8. Surfen op internet, maar dan alleen op fashion-sites of alibaba.com. Het inspireert mij en ik zou best een webwinkel willen opzetten. Beetje grasduinen, digitaal lanterfanten. Weinig tot geen filmpjes. Er zit er altijd wel eentje tussen die prikkelt, dus absoluut een no-go.

Wie heeft er verder nog tips?

Cheers & succes,
Frank


Frank
02-03-2023
laatste reactie: 09-03-2023

2
9
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Eindelijk iemand die mij energie geeft en vertrouwen dat het goedkomt. Dit mag wel vaker in de groep


Hoeveel vitamine c neem jij en heb je aanrader kwa vitamines frank

Yess
02-03-2023
Reageer:
Hi Yess,

Tuurlijk moet je vertrouwen blijven houden. Even voor de duidelijkheid, ik ben burn-out door prive-omstandigheden. Een getraumatiseerde vader die mijn leven lang aan mij heeft gehangen en 3 jaar geleden overleed. Ik kon daardoor niet meer ontspannen, want ik moest 'blijven staan', anders kon hij zichzelf iets aandoen. Na zijn overlijden zat ik nog in de overleef stand en pas sinds kort snap ik dat ik absolute rust moet nemen. Een mens bestaat uit een fysiek en mentaal deel. Beide kun je beschadigen en beiden kunnen herstellen én beide kun je zelfs verbeteren en weerbaarder maken. Ik ben zo vaak in elkaar geklapt en er telkens weer uitgekomen. Van mijn 14e tot mijn 51e alleen maar de (enorme) druk van mijn vader. Ik bespaar je de details. Afijn. punt is, je komt er écht wel uit. Ik heb dit al 3 keer meegemaakt, kon amper 100 meter lopen, maar toch lukte het altijd weer. Dit wordt de laatste keer ;-) Het gaat er om dat je beseft dat burn-out net als een gebroken been allemaal extra symptomen geeft, waar je geen aandacht aan moet geven, behalve dat je veel rust neemt en dagelijks een rondje maakt. Ik heb het net weer gedaan. Heerlijk weer. Een truukje is om met de fiets aan de hand te gaan wandelen. Je kunt namelijk in deze fase soms ineens ongelooflijk moe worden, waarna bijv. angst ineens komt opzetten. Ben je dan lopend, dan wil je haast gaan rennen. Heb je je fiets aan de hand, hoef je alleen maar op de fiets te springen. Die beweging zorgt er direct voor dat je 'bezig bent' en leidt af. Werkt echt perfect. Maar rustig opbouwen, niet teveel hooi op je vork en luisteren naar je gevoel. Een feestje of borrel afzetten is niet erg. Schuldgevoel is killing en eigenlijk belachelijk, want niemand verwacht dat je in het gips naar een feestje komt. Mbt vitamines kan ik kort zijn. Vitamine B-12 is erg goed. Vette vis en visolie, bananen, 2 sinaasappels (of meer), water en s'avonds af en toe een wijntje. Waarom? Nooit vergeten te genieten ;-)

Frank
02-03-2023
Reageer:
En nog even 1 ding.. Leer van kinderen en dieren. Klink zweverig, maar is het totaal niet. Zij zijn het meest pure voorbeeld van hoe 'het' zou moeten. Zij zijn altijd met het hier en nu bezig. Ik ben nú moe, ik heb nú energie, ik heb nú trek...etc. Volwassenen proberen dat te reguleren. Is een kind of dier moe, dan gaat het direct slapen. Of het nu dag of nacht is. En ja, met een baan kan dat lastig zijn, maar als je thuiswerkt, kan je dat echt wel ertussendoor fietsen. Het valt mij nu juist op hoe goed ik al mijn reacties voel. Een druk gesprek kan ineens teveel voelen. Voorheen bleef ik dan luisteren, maar nu stop ik het gesprek en neem rust. Je hersenen gieren dan rond, maar de reactie is zo puur, dat je juist daarvan moet leren én het vooral begrijpen..

Frank
02-03-2023
Reageer:
3 x b.o geraakt. Welke van de 3 heeft je et meest overprikkeld of uitgeput en na hoelang ben je eruit gekomen met of zonder medicamenten

Anoniem
02-03-2023
Reageer:
OK, dit is dus niet wat ik wil. Ik ben niet je therapeut en heb mijn adviezen al gegeven. Grenzen trekken is trouwens ook een belangrijke.

Alles draait om accepteren, praten, rust en een positieve instelling. Ja, het komt zeker goed, maar concentreer je op de positieve ontwikkelingen en niet de negatieve ervaringen. The only way is up ;-) Dus koester je positieve ervaringen, leer juist daarvan en de rest is bijzaak en hoort er nou eenmaal bij.
Succes

Frank
03-03-2023
Reageer:
Denken wat ik zou willen doen?
Ik zie het helemaal niet meer zitten.
Dat Is de ellende in mijn geval.
Ja ik wou dat het anders was.
Oh en de bedrijfsarts?
Die neemt me niet serieus. Het ligt er maar aan wie je treft. Gelukkig begrijpt mijn psychiater mij wel. Ik ben moe van het moe zijn. Toch geef ik niet op.

Anoniem
04-03-2023
Reageer:
Tjsa, begin gewoon eerst met het besef dat je bent ingestort net zoals 1,2 mln anderen en dat je niet de eerste en zeker niet de laatste bent. Jouw klanten zijn niet uniek en zijn exact hetzelfde als iedereen met een burnout. Jij hebt zelf de keuze hoe je dit gaat oplossen. Alles heeft met mindset te maken en jij kiest voor de verkeerde. Ik zie het niet meer zitten is 'nogal' negatief. Je hebt werkelijk geen flauw idee. Op mijn 11e kreeg ik hyperventilatie-aanvallen en al vanaf mijn 15e ben ik in een staat van 'overspannen' geraakt door mijn vader. Iemand die dreigde met zelfmoord als ik hem niet steunde. Ongelooflijk veel meegemaakt en meerdere malen hierdoor burn-out geraakt. Ik ben nu 51. M.a.w. 40 jaar ellende. Hoor je mij piepen? Nee, absoluut niet. De oorzaak is duidelijk, het effect is logisch, en het herstel heeft tijd nodig. Jij bent zelf in controle en zelfmedelijden mag, maar tot een bepaalde grens. Succes.

Anoniem
05-03-2023
Reageer:
Ik heb (zeg maar 'gelukkig') dit ook een keer meegemaakt met mijn vriendin. Haar manager op haar, destijds, nieuwe baan, was een control-freak. Letterlijk alles controleerde hij en luisterde hij haar zelfs af. Binnen enkele maanden stortte zij in een keer een. Alhoewel zij een ontzettend krachtige vrouw is, zat ik met haar bij de 1e hulp omdat ze hartkloppingen hart, kortademig was en dacht dat zij iets mankeerde. En ja, precies wat ik dacht...tegen burn-out aan. Ook zij kreeg toen paniekaanvallen. Gelukkig is zij daar snel weggegaan en is zij weer helemaal de oude. Geen enkele klacht meer. Het heeft dus ook duidelijk met de duur te maken van de stress, voordat je herstelt. Wat zij toen vooral deed was ontzettend veel rusten en veel slapen. Rust, rust, rust.. en vooral niet twijfelen aan jezelf. Jij bent niet de oorzaak. Alles wat je nu overkomt zijn effecten van die stressvolle periode. Je bent over de grens heen gegaan en je lichaam en geest moeten herstellen. M.a.w. veel rusten en veel slapen. Ik ben overigens nét wakker ;-) Omdat ik mij vanochtend fit voelde, dacht ik direct...ik ga fitnessen...onderweg kreeg ik een paniekaanval. Waarom? Op een of andere manier voelde ik aan dat het nog veel te vroeg was. Eenmaal daar liep ik langs de apparaten en dacht bij mijzelf...maar dit trek ik helemaal niet.. dus..hup de sauna in, koude douche..naar huis en slapen. Ruim 2 uur lang. Nu voel ik mij weer fit, maar besef (daar gaat het allemaal om) dat mijn accu binnen no-time leeg is.

Ik ben nu bewust bezig om vanuit mijn luie stoel een online webshop op te zetten m.b.v. Wix (zijn templates). Hierdoor kan je zeer eenvoudig iets opstarten. Leuk om te doen, beetje knippen en plakken. De voornaamste reden is dat ik iets wil opzetten waardoor ik niet van 9 tot 5 hoef te werken, maar mijn dagen zelf in kan delen. Heb je een uitkering, dan kan je die behouden totdat je omzet begint te draaien.

En nogmaals, 1,2 miljoen Nederlanders hebben burn-out verschijnselen. Je bent niet alleen en de klachten komen allemaal overeen. Doe rustig aan en herhaal als mantra dat het allemaal bijverschijnselen zijn. Ben je moe na thuiskomst...hup...gelijk liggen en slapen als het kan. Succes.

Frank
05-03-2023
Reageer:
Bedankt Frank. Deze post is fijn om te lezen en dat komt vooral door het eerste stukje. De bumpy ride, wanneer stopt die nou eens en vooral: was ik maar nooit in de rij gaan staan :D

Suzanne
09-03-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>