Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Weer een update over Histamine.

Ik ben nu 2 maanden nadat ik informatie heb gevonden over Histamine en PDS.
Vanaf het begin was het duidelijk dat er een verband bestond met Histamine en na veel gelezen te hebben (veel in Engels) werd het steeds meer bevestigd.
Ja ik kreeg een storm van kritiek over me heen, want immers als mensen al zoveel hebben geprobeerd, en zoveel jaren tobben, dan kan het niet zomaar genezen zijn.
Op mijn beurt zeg ik dan: dat is de reactie van de pessimist.
Het is een flinke zoektocht in de lijst met de vele dingen die je moet vermijden, en beter kunt vermijden, maar het is de moeite waard.
Ik heb meer dan 40 jaar PDS gehad waarvan de laatste 10 jaar zo erg dat ik mijn sociale leven af moest stellen op de nukken van mijn darmen.
Stress? Ik heb best momenten dat ik stress heb maar ik heb ook momenten gehad dat ik op m’n boot ergens in de caraiben zeilde en net zoveel last had.
Gluten? Ik heb maanden 100% glutenvrij gegeten en het veranderde niets aan mijn PDS.
Lactose? Ik heb maanden geen lactose houdende producten genuttigd en niets veranderde.
Suikers, koffie, alcohol ….. het hielp allemaal niets.
Totdat ik dus een paar maanden geleden las over een onderzoek waarom mensen die Anti-Histaminica nemen tegen hooikoorts OOK minder last hadden van de darmen.
De onderzoekers gingen aan de slag met testen op muizen en al snel bleek dat PDS direct verband hield met het histamine-gehalte.

Ik merk dat er bepaalde producten uitspringen die ik absoluut niet moet eten, dat zijn onderandere chocola avocado, oude kaas, aardbeien, eieren (wit van het ei), kliekjes of niet vers voedsel.
Ik heb Houmous van de winkel gegeten wat helemaal fout gaat, maar de zelfgemaakte houmous van de buurvrouw doet helemaal niets.
Ik ben nu zo ver dat ik mijn PDS kan regelen, dat wil zeggen, als ik op zaterdagochtend naar de markt wil moet ik vrijdagavond géén kaas en zeker geen chocola en avocado eten.
Als ik op zondag lekker in de tuin blijf zitten en geen visite krijg, dan kan ik zaterdagavond best een risico nemen, maar dan ga ik op zondag wel tegen de 8 keer naar de wc.
Maar zelfs dat is te regelen, hoe gek het ook klinkt voor iemand die er niet in gelooft.
Er zijn namelijk de producten die Histamine bevatten, en die Histamine vrijmaken, en ook daar zit zelfs weer een verschil in.
Aardbeien bevatten namelijk Histamine, maar ze maken ook Histamine vrij en dat doen ze heel langzaam, dat wil zeggen als ik die zaterdagavond eet, dan slaap ik redelijk goed, maar ben zondag de hele dag in de wc-loop.
Dat heb ik niet bij chocola, die geeft meteen actie, al na een kwartier na het nuttigen, en de volgende ochtend last maar tegen de middag is het over.
Eiwit gaat redelijk langzaam maar wél voor lange periode.
Als ik zaterdagavond geen overlastgevende voeding heb gegeten en zondagochtend tegen 10 uur een eitje eet dan gaat tegen de middag alles verkeerd tot zeker maandagochtend.
Vis en schaaldieren gaan wel als ze maar vers zijn, als ik er verder geen kaas en rode wijn bij nuttig, een glaasje witte wijn gaat wel.
Veel mensen zeiden me te stoppen met pittig eten, maar ik eet zonder probleem Rendang (Indonesisch) en drink er een rood wijntje bij.
Als ik ‘s middags kaas eet zonder rode wijn heb ik geen last, maar ‘s avonds kaas met een glas rode wijn is helemaal fout.
Ik kan dus oude kaas eten zolang ik geen rode wijn drink, en dat komt omdat rode wijn OOK een histamine vrijmaker is.
De (kramp) aanvallen in de maagstreek zijn voorgoed verleden tijd.
Ik had redelijk veel last van het middenrif en soms opborrelend maagzuur of teveel maagzuren in de ontlasting maar dat is weg.
Ik lees veel over mensen die depressive gevoelens hebben en stress genereren omdat ze zich niet lekker in hun vel voelen.
Stress is een Histamine vrijmaker, dus ook al heb je niets gegeten wat (teveel) histamine bevat, dan nog wordt de histamine die opgeborgen zit in jouw cellen vrijgemaakt door de stress, en dan heb je dus weer last.
Histamine heeft ook invloed op jouw gevoel en emoties.
Histamine is een amine net als Dopamine (gelukshormoon) Adrealine en Noradrealine (stress-hormoon) ….
Uit de onderzoeken is gebleken dat Histamine ook knaagt aan jouw lekker-in-je-vel-gevoel, en ik merk dat echt heel erg.
Het is een zoektocht, en je moet er een ware boekhouding op na houden wat wel en wat niet gegeten en gedronken kan worden, maar het resultaat is verbazingwekkend.
Even voor diegene die de eerdere berichten van mij over Histamine niet hebben gevolgd:
Histamine heeft effect op:
Darmen. Maag. Slijmvorming. Keelpijn. Niezen. Vochtige ogen. Snotterneus. Rugpijn (lage) Huiduitslag. Eceem. Jeuk. Algemeen gevoel. Depressies. Slaap. Angst. Stress.

CD
24-04-2024
laatste reactie: 05-05-2024

3
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Fijn dat je even een udate geeft .
Je bent toch ook vitamine B6 gaan gebruiken? Hoe bevalt dat?

shawna
24-04-2024
Reageer:
Klopt. Ik ben vitamine B6 gaan gebruiken omdat ik las dat vitamine B6 tekort bij een verminderde hoeveelheid DAO-enzym de reden kan zijn.
Het DAO-enzym wordt ALLEEN aangemaakt in de dunne darm.
Normaal gesproken worden de B-vitamines aangemaakt in de darmen en door voedsel.
Ik dacht het kan geen kwaad (geen bijwerkingen) om te proberen.
Omdat men eigenlijk altijd een Probiotic aanraad en omdat véél mensen daar juist zieker van worden heb ik gekozen voor alléén vitamine B6.
Ik heb een maand één tabletje B6 ingenomen en kan niet zeggen dat ik een verschil merkte.
Ik denk ook zelf dat ik door voeding genoeg binnen krijg, maar de wintermaanden kunnen problemen opleveren als je wat ouder wordt (ben 61)
Wij eten uitsluitend voedsel van het seizoen en dat is vrij beperkt, en komt bij dat er ook nog eens verdraait weinig zon is te zien.
Ben met de vitamine B6 gestopt en zal kijken of ik nieuwe feiten waarneem en deze hier vermelden.

Ik ben bezig met het vertalen van de Zwitserse voedsellijst in het Nederlands maar dat heeft tijd nodig.
Als je deze lijst respecteerd kun je opmerkelijke resultaten waarnemen, maar je moet echt héél concequent werken.
Het is net als met een gluten of lactose alergie, als je per abuis toch een klein beetje binnenkrijgt ben je de pineut.
Het minpuntje is dat bij een gluten/lactose de concentratie uitsluitend op deze allergie ligt, en bij Histamine is dat voor iedereen anders.
Ik kan niet zeggen wat bij de ander de boosdoener is, het heeft puur te maken met hoe elk lichaam reageert op de hoeveelheid Histamine die het krijgt van welk voedsel.
Hoe jammer het ook is, je moet eerst de lijst afgaan en kijken waar je op reageer, en met die gegevens moet je verder werken.

Ik ben overigens vergeten in het lijstje “Histamine heeft effect op:” te noteren dat hartkloppingen en ademhaling OOK moeten worden vermeld.

CD
25-04-2024
Reageer:
Heel interessant. Wat ik jammer vind is dat we moeten opletten met wat we mogen eten en wat niet. Is er juist geen supplement / medicatie om de histamine tegen te gaan en te kunnen eten wat je wilt (zoals vroeger). Vroeger waren we namelijk in staat om dit te kunnen doen en mijn doel is om weer terug in die staat te kunnen komen. Door allerlei voedsel te vermijden snap ik dat je minder last zal hebben, maar ik vind dit geen manier van leven... Tenzij je echt geen andere optie hebt natuurlijk en dat is denk ik momenteel ook het geval. I.p.v. voedsel te vermijden zou ik juist de reden dat ik bepaalde voedsel niet mag eten willen aanpakken. Klinkt natuurlijk heel makkelijk wat helaas niet zo is.

Te
30-04-2024
Reageer:
Hallo Te.
Ze zijn er pas sinds 2021 achter dat PDS een probleem is met het Histamine gehalte, en ze zitten nog volop in de fases van onderzoeken, dus nee, er zijn officieel nog geen suplementen.
Men kwam er achter dat mensen die medicatie namen tegen hooikoorts ook minder darmklachten kregen, en zo ging het balletje rollen.
Er zijn wél gevallen waar men wat probeert met deze “hooikoorts” medicatie tegen PDS maar ik heb daar zelf geen resultaten van kunnen vinden.
De reden dat je bepaald voedsel niet meer kunt eten “zoals vroeger” zit hem volgens mij in het feit dat we steeds minder vers eten op ons bord krijgen, en dat er steeds meer “chemische” suplementen (E-nummers) aan voedsel wordt toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.
JUIST de houdbaarheid is een probleem van Histamine, want hoe ouder het voedsel, hoe meer Histamine het bevat!
Waarom wij (PDS-patienten) last hebben van Histamine-Intolerantie komt door het gebrek aan afbraak van Histamine in de darmen door het DAO enzym.
Een andere medicatie is dus dit DAO-enzym op te voeren en dat kan door vitamine B6 en B12, maar ook hier zijn de onderzoekers nog volop mee bezig.
Vooralsnog heb ik resultaat met het absoluut weglaten van bepaalde voeding waaronder chocola, eieren, aardbeien die de ergsten zijn, en verder alles vers eten.
Voorheen at ik kliekjes, vlees en groenten lagen een paar dagen in de koelkast voor ik ze ging bereiden en een banaan met bruine plekken at ik nog gewoon op.
Nu koop ik vlees en bereid dat direct, vis is vers van de hengel, en als ik iets eet waarvan ik denk dat het een probleem kan geven dan eet ik géén kaas en drink geen rode wijn.
Ik heb dan geen krampen en oncontroleerbare stoelgang meer.
Er valt zo mee te leven.
Ik moet wat vaker naar de winkel, en heb alleen af en toe last als ik uit eten ga.
We moeten verder afwachten wat de onderzoekers nog meer vinden.
Dat kan nog vele jaren duren en ik heb geen zin daar op te wachten.

CD
30-04-2024
Reageer:
@ cd Antihistaminica zijn middelen die allergische reacties onderdrukken. Ze blokkeren de werking van het lichaamseigen histamine. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact is geweest met een allergeen, een stof waar iemand allergisch voor is.

Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Hooikoortstablet Cetirizine, Allergietablet cetirizine, Prevalin Allerstop, Reactine en Zyrtec en als het merkloze Cetirizine in tabletten en in drank. (zelf heb ik er geen verstand van maar dit vond ik) als ik alles zo lees heb je zelf jaren lang onderzoek gedaan ...dus heel misschien is dit wat?

bert
04-05-2024
Reageer:
@Bert.
Ik schreef hier boven op de vraag of er medicatie is tegen histamine met in mijn achterhoofd PDS.
Ja het klopt dat er middeltjes zijn tegen teveel Histamine, maar of ze werkelijk helpen tegen PDS is zeer betwijfelbaar omdat ze eerder voor hooikoorts-patienten zijn.
Ik heb zelf al een maand een doosje vrijverkrijgbare Antihistaminica liggen maar ik heb er nog niet van genomen.
De bijsluiter weerhoud me er simpelweg van.
Bijwerkingen: verwardheid, diarree, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, zich niet goed voelen, verwijde pupillen, jeuk, rusteloosheid, sedatie, slaperigheid, gevoelloosheid, snel hartritme, agressie, beven en trillen ….
Wat je zegt “Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact is geweest met een allergeen …” dat is correct.
Het gaat iets verder dan dat.
Histamine is een onmisbaar stofje wat in het lichaam zit en ja inderdaad vrijkomt nadat je iets verkeerds eet, een wondje krijgt, gestoken wordt door een insect, een fout stofje inademt enz enz.
De histamine geeft het lichaam opdracht zich te herstellen.
Als het lichaam hersteld is is de Histamine weer rustig.

Echter, Histamine zit OOK in voedsel, en dus krijg je meer histamine in je lichaam dan nodig is.
Ook daar heeft het lichaam een oplossing voor, namelijk het DAO-Enzym.
Dit Enzym vernietigd het teveel aan Histamine.
Het probleem bij ons PDS-patienten zit niet zozeer bij de Histamine, maar wél bij het DAO-Enzym.
Door omstandigheden hebben wij een niet of slecht functionerend DAO-Enzym en daardoor teveel aan Histamine.
Er zijn ook DAO suplementen verkrijgbaar maar de meeste therapeuten zeggen zich er niet in te kunnen vinden en raden het af.
Je kunt natuurlijk Cetrizine of iets anders proberen, wie weet helpt het.
Ik probeer het nog even met de voedsellijst.

Je kunt de laatste tijd steeds meer info vinden over Histamine-Intolerantie omdat er steeds meer over bekend wordt.
Ik zie al veel websites die flink wat van hun tekst hebben veranderd.

CD
05-05-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>