Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Slaapproblemen

Hoi allen,

Ik heb sinds begin v/dit jaar te kampen met burn-out klachten. Waarbij op zich de eerste periode van 5-6 weken qua slapen niet al teveel problemen opleverde. Vaak juist lange nachten van 8-10 uur. Waarbij ik dan vaak gewekt moest worden door de wekker.

Sinds een week of 1,5-2, was er 'opeens' weer een enorme activering van mijn zenuwstelsel waarbij mijn adrenaline/hart/interne systeem continue aan het rennen was. Wat resulteerde in steeds minder slaap, eerst nog wel een uur of 4, maar de laatste nachten mag ik van geluk spreken als ik met veel moeite 2 uur slaap. En dan weer wakker met alle stresslevels door het dak. Ik heb een aantal dagen wat slaapmedicatie gebruikt, waardoor het slapen toch wel weer 6-7u uur is en mijn systeem overdag weer wat kalmer voelt.

Echter, heb ik gevoelsmatig het idee dat ik die slaapmedicatie na 3-4 dagen toch ook maar weer links moet laten liggen i.v.m. tolerantie/verslaving. Maar dus vannacht wederom 2-2,5u slaap en klaar ermee... Qua leefstijl is de schermtijd, cafeïne, alcohol, laat eten e.d. allemaal uitgesloten.

Zijn er meer mensen die hier soortgelijke ervaringen mee hebben? En hoe ga je hiermee om? Tips? Er zal ook wel (wederom) een component angst/druk om te willen slapen bijzitten, maar ik krijg dit zelf helaas nog niet omgebogen qua overtuiging.

Janine
10-03-2024
laatste reactie: 15-03-2024

3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hoi Janine, dit is heel herkenbaar. Ik zit nu een jaar in een BO en heb de eerste 4 maanden dezelfde ervaring als jij gehad. Ook heb heb een tijdje slaapmedicatie gehad. Sinds september doe ik het op eigen kracht en het slapen houdt niet echt over. Ik ga om 22 uur naar bed en mag van geluk spreken als ik tot 04 uur slaap. Echter er zijn tijden geweest dat ik net als jij tot 02 uur sliep dus ieder uur is winst. Twee weken geleden heb ik een klassiek homeopaat in de arm genomen en heb ik via een post op deze site de link opgezocht "beter slapen". Marianne had deze link gepost. Het geeft inderdaad veel inzichten en het maakt me iets minder angstig als ik wakker lig of vroeg wakker wordt. Het nu heel iets beter met me gaat. Maar het blijft fragiel.

Henriette
11-03-2024
Reageer:
Herkenbaar. Door de stress kon ik ook nauwelijks meer slapen. Uiteindelijk gekozen voor quetiapine om te slapen en dat pakte heel goed uit. Lage dosering (12,5mg en al snel half tabletje) en ik kon er vrij snel weer mee stoppen, was ook niet meer zo bang om niet te kunnen slapen. Fijn dat dit medicatie was waar geen gewenning optrad. Heb het daarna heel soms nog een keer genomen voor een nachtje maar inmiddels alweer maanden geleden, ik slaap nu weer als vanouds gelukkig (ben ook helemaal hersteld van burnout, duurde wel ruim 1,5 jaar in totaal)

M
13-03-2024
Reageer:
Wat naar voor je joh! Ik herken het en als je niet goed slaapt is je dag ook heel anders dan wanneer je wel goed slaapt. Maar ook dat slapen wordt op den duur beter, zoals al die Burn Out klachten. Je zenuwstelsel moet tot rust komen. Zoek uit wat écht ontspant! En ga uit de weg wat jouw stress geeft. Maar daarvoor moet je soms wel diep onderzoeken wat dat nou is. Het komt namelijk vaak neer op diepe overtuigingen die stress ontlokken. En die vindt je niet zomaar. Maar wanneer je hiermee aan de slag gaat, kom je er sterker uit. En zal dit je niet gauw weer gebeuren. Sterkte! You can do it!

Nathalie
15-03-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>