Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Happy new year; starten met burn-out

Dat was me een andere start van 2024 dan gedacht. Huilend van werk weg en ka-pot. Al maanden paniek aanvallen, die jaren weg waren. Ik sliep slecht en voelde de stress al weken in mijn lichaam razen. Toch door beuken, tot ik voor de 4e keer ziek, in huilen uitbarstend op werk kwam.

De controle behoeftige, persoon met perfectionistische karaktertrekken. Ging uiteraard gelijk op zoek naar een oplossing. Inmiddels wat traumaverwerking en ergotherapie (om praktische burn-out herstel te ondersteunen) Hoe moet je rusten als de stress door je lijf giert? Niemand had ooit verteld dat dit in de eerste periode na uitval alleen maar erger wordt. Wat logisch is; nog meer reele zorgen. Herkenbaar voor anderen?

Op de een of andere manier sliep ik de afgelopen 2-3 weken goed en voelde ik die stress 'rush', angsten, negatieve gedachten en uberhaupt stortgolf aan gedachten iets minder. En plots.... sinds een aantal dagen is de rush en slecht slapen terug. Super demotiverend, piekeren, blabla stress.... Ik maak mij opnieuw weer meer zorgen, angstig voor 'hoe gaat dit goed komen'. Is dit iets herkenbaars voor mensen? Dat het zo fluctueert qua stress, gevoelens, slapen? Ik heb soms echt het gevoel dat ik gek word. Wat hebben anderen de eerste maanden gedaan? Proberen oordeelloos bij die klote gevoelens zijn? Therapie? Wandelen?

Het voelt na zo een relatief korte tijd (soms) zo uitzichtloos.... Ik heb mijn telefoon/social media al flink naar <1u/dag gedrongen, wandel in de natuur met mijn hond naar kunnen, kan wat ontspannen hobby's uitvoeren (mits energie).... Maar dat hoofd.... Is dit bij anderen ook zo heftig? Dat het voor de BO gewoon functioneerde, en nu continue zit te denken/piekeren over elke mogelijke situatie?

Janine
02-03-2024
laatste reactie: 06-03-2024

3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hoi Janine, ook hier is 2024 anders gestart dan gehoopt. Door jarenlange aanhoudende stress rondom "grote dingen des levens", eind '23 ook uit de bocht gevlogen. Veel lichamelijke spanning en met name ineens slapeloosheid. Voor mij totaal onbekend, en ineens niet kunnen slapen. Overprikkeling, overbelast, is de diagnose. Een continu "aanstaand" sympathisch zenuwstelsel. Niet kunnen ontspannen. Geen burnout zoals jij dus maar je klachten zijn wél herkenbaar. Ook ups ervaren en dan ineens weer downs en slecht slapen. Angsten om het niet kunnen slapen, waarmee je jezelf saboteert. En dat heeft ook hier een giga effect op mentale welzijn.

Eem
03-03-2024
Reageer:
Hoi Janine,

Door een burn out raken je hormonen ook uit balans. Het zou goed kunnen dat dat ook mee speelt. Daardoor kan het 2 weken goed gaan maar ook weer een week slecht. Het zou ook kunnen dat je alsnog teveel onderneemt en meer rust in plannen.

Anoniem
03-03-2024
Reageer:
Het piekeren hoort er echt bij is mijn ervaring! Voor mij heeft het geholpen om te besluiten dat ik alle beslissingen en keuzes uitstel totdat ik weer volledig hersteld ben en me mezelf voel. Zo wordt het makkelijker om te stoppen met piekeren, want misschien denk ik er over een poosje wel weer heel anders over! Mocht dit nu nog niet lukken (wat begrijpelijk is, heb er ook lang over gedaan namelijk) dan kan het misschien helpen om de zorgen die in je hoofd zitten op te schrijven of uit te typen. Dan kun je beslissen oke, ik heb het nu opgeschreven en leg het even weg. Indien nodig kan ik er altijd weer bij, etc.

Ook de schommelingen in energie en gevoel zijn normaal, die blijven maar worden wel steeds minder groot (ben nu zelf halverwege qua uren opbouwen in re-integratie). Bij mij is de week voor mijn menstruatie het moment dat ik een stap terug moet doen omdat ik veel minder energie heb. Misschien speelt dit voor jou ook mee?


B
06-03-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>