Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Vaststelling overeenkomst bij burn out


Sinds vorig jaar mei is er een burn out geconstateerd door de huis arts, echter wou het bedrijf er niks van weten. Tot ik me ziek had gemeld en meerdere malen moeten vragen om een afspraak te maken met een bedrijfsarts.
Ook die constateerde het.

Vervolgens is er een coach ingeschakeld om zsm een plan van aanpak op te stellen en herstelschema.

Dus was ik vorig jaar halverwege oktober begonnen met opbouwen. Dat ging opzich prima wat uurtjes maken, op een gegeven moment stagneerde het en gaf ik aan dat we misschien te snel gingen en terug konden schakelen. Daar werd geen gehoor aan gegeven want ik moest natuurlijk zo snel mogelijk herstellen.

Er is zonder overleg de workload aangepast.

Daar ben ik dan ook tegenin gegaan, helaas zijn daar vervelende gesprekken uitgekomen met HR en leidinggevende.

Waarbij vanaf het eerste gesprek al de vraag is gesteld om een vso op te stellen.
Ook is er constant gezegd dat ik op mijn oude werkplek zou terug keren met de zelfde load, daar viel me bek van open van verbazing.

Daardoor ben ik juist vorig jaar uitgevallen!

De gesprekken werden grimmiger en grauw met 1 reden van hem moeten we af.

Het gevoel van onrecht, machteloosheid, boos, verdrietig, vertrouwen beschadigd.

Na het 5e gesprek heb ik dan ook toegegeven om die optie te bekijken.

Hierna heb ik de arbo gebeld ziek gemeld en verteld dat het me nu allemaal teveel aan het worden is, die hebben mediation geadviseerd echter willen ze daar niks van weten want dat heeft alleen nut als ik hier blijf werken is mij verteld.

De gesprekken kon ik niet meer aan ze hebben me zo gebroken, waardoor ik genoodzaakt was om een jurist in te schakelen voor mijn belangen.

Echter zetten ze enorm veel druk op mijn handtekening voor de vso.

Voorbeeld: vrijdag kreeg ik een vso en de maandag daarop willen ze gaan zitten om het erover te hebben eventueel te tekenen.

Ter info: 3 jaar in dienst en vast contract

ik het gevoel heb dat ik op het zelfde niveau zit als vorig jaar mei.

Op dit moment weet ik gewoon even niet waar ik mij goed aan doe de vso tekenen en weg wezen op eigen risico.

Hoor graag of iemand in zo een zelfde situatie heeft gezeten



Ap
27-02-2024
laatste reactie: 27-02-2024

3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik heb niet dezelfde ervaring op mijn huidige werk. Daar wordt enorm meegewerkt aan mijn herstel. Echter heb ik op mijn vorige baan gelijke situaties gezien bij vroegere collega's die langdurig uitvielen. Wat ik weet is dat het absoluut niet mag, echter gebeurt het regelmatig. Je kan dit aanvechten, wat je enorm veel energie kost.. en ik denk dat je nooit meer met hetzelfde plezier op de werkvloer zal staan.
Als je er met een goede deal vanaf kunt komen en op je herstel kan focussen is dat wellicht zo'n slecht idee nog niet. Het is naar, maar bij zo'n bedrijf wil je toch niet eens meer werken?
Straks heb je een veel betere werkplek en lach jij het hardst

Natasja
27-02-2024
Reageer:
Hoi Ap,

Bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst verlies je je recht om bij het UWV een ziektewetuitkering aan te vragen. Ik zou daar dus persoonlijk in jouw situatie nooit een handtekening onder zetten totdat je je weer goed genoeg voelt om eventueel een nieuwe baan te zoeken.

Een organisatie mag jou ook helemaal niet onder druk zetten om dat te ondertekenen wanneer je ziek thuis zit of aan het opbouwen bent. Op basis van jouw verhaal klinkt dit als pure intimidatie van de werkgever, wat ook weer niet bevordelijk is voor jouw herstel op dit moment. Het is aan de bedrijfsarts om een oplossing te vinden die ten goede komt aan zowel de werknemer als de werkgever. En de werkgever is verplicht om een werkbare situatie voor jou te creeeren (zeker als je een vast contract hebt) of eventueel een aanbod te doen dat zo goed is dat het compenseert voor het wegvallen van jouw rechten als werknemer. Ik zou dan ook kijken of je via de bedrijfsarts aan kan geven dat de werkgever zich op deze wijze opstelt. De arbodienst is er juist ook om bedrijven in dit soort gevallen op de vingers te tikken.

Juridisch advies lijkt me heel nuttig in deze, maar ik zou absoluut niet een VSO ondertekenen in jouw geval.

M.
27-02-2024
Reageer:
Wat een rotsituatie zeg! Erg vervelend dat je werkgever zich zo opstelt. Wat je ook doet: teken geen VSO. Daarmee teken je al je rechten als werknemer (en als werkloze/zieke) zo goed als weg!

Als je werkgever vindt dat je niet kunt re-integreren bij hun op het werk, dan moeten ze ander passend werk aanbieden. Dat kan bijvoorbeeld op een andere afdeling of een andere locatie van je werkgever. Kan dat niet, dan kun je ook inzetten op re-integratie in het tweede spoor (dus bij een andere werkgever).
Misschien is re-integratie in het tweede spoor sowieso een beter idee? Dan kun je - als het weer gaat - rustig ergens anders opbouwen met je uren, maar behoud je wel je rechten als werknemer.

Inderdaad, goed om dit ook met je jurist te blijven overleggen en voordat je een stap onderneemt dit samen te checken.

Heel veel sterkte!

B
27-02-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>