Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Halfjaar en terugval

Ik dacht dat het een tijdje beter ging. Zit inmiddels bijna een halfjaar in burn-out/overspannenheid. Lijkt maar geen einde aan te komen voor mijn gevoel. Ik ben nooit helemaal gestopt met werken en was juist nu weer 4 dagen aan het werk. Nu kwam afgelopen weekend weer veel klachten naar boven en zit ik weer met die hartkloppingen, pijnlijke spieren, druk op m’n keel, etc. Is dit normaal? Tegen werk gezegd dat ik weer stapje terug moet doen, maar vind het echt zo klote. Dat je je zo kan voelen en dat angstige. Vooral die hartkloppingen zijn zo eng. Je denkt gelijk weer het meest erge scenario. Echt een hel!! Graag ontvang ik wat herkenning/lieve berichtjes om de moed weer te vinden.

Pien
12-02-2024
laatste reactie: 13-02-2024

2
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Beste Pien,

Dit leest voor mij als een duidelijk signaal van je lichaam dat het weer te veel wordt. Dat zou kunnen betekenen dat je toch niet genoeg hersteld bent, dat er in je werkomgeving bepaalde factoren aanwezig zijn die jouw herstelproces blokkeren of dat het opbouwen van uren te snel is gegaan. Persoonlijk vind ik 4 dagen werken na een halfjaar best veel. Het heeft mij een jaar gekost voordat ik uberhaupt weer een beetje sociale dingen kon doen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de ernst van je burnout maar het is zeer belangrijk om rustig op te bouwen en niet te snel weer te veel hooi op je vork te nemen.

Met de klachten die je omschrijft zou ik persoonlijk wel serieus aanraden om even te stoppen met werken. Zit je in de overspannenheid zone dan zou je je na twee weken een stuk beter moeten gaan voelen en kan je weer rustig aan opbouwen. Ga je je bij rust alleen maar slechter voelen dan is het heel belangrijk dat je zo vroeg mogelijk afremt en je lichaam de tijd geeft te herstellen, hoe langer je door blijft gaan hoe groter de schade is die je aan kan richten. In de adrenaline heb je vaak niet door hoe moe je eigenlijk bent, daarom is een periode van complete rust vaak wel aan te raden, al is het alleen maar om te peilen hoe het echt met je gaat.

Ik zeg dit niet om je bang te maken, ik wou dat ik je iets meer moed in kon spreken maar ik spreek uit ervaring dat je soms door afleiding niet meer door hebt dat je lichaam eigenlijk nog niet helemaal hersteld is. Blijf altijd naar je lichaam luisteren is mijn advies.

De fysieke klachten zijn zeer beangstigend maar komen echt voort uit stress (ervanuit gaande dat je gecheckt bent door de huisarts). Het is doodeng hoe slecht je lijf zich kan voelen bij een burnout (ik heb ook alle klachten gehad die jij omschrijft, en meer) maar het is heel belangrijk om wel te blijven geloven dat dit de burnout is en niks meer dan dat. De angst voor de klachten maakt de klachten helaas alleen maar erger.

Wat mij vooral met het laatste heeft geholpen is somatic tracking meditaties. Daarin leer je om de klachten te laten zijn voor wat ze zijn en niet telkens een paniekreactie te hebben op elk fysieke symptoom.

Ik wens je heel veel moed en sterkte toe in deze moeilijke periode. Het wordt echt beter! Maar zorg goed voor jezelf en wees niet bang om ook dingen te veranderen in je leven. Je oude patronen zijn juist hoe je in deze situatie terecht bent gekomen en om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt is het belangrijk dat je tot de oorzaak komt en positieve veranderingen aanbrengt waardoor je minder stress ervaart in je leven.

En vergeet ook niet: terugslagen horen erbij. Er is nog nooit iemand in een rechte lijn hersteld van een burnout.

M.
13-02-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>