Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Is dit normaal? Slecht tegen prikkels kunnen

Hallo allemaal,

Ik zit nu 11 maanden in m’n burn out en zoals bij de meeste verloopt het herstel met ups en downs. Ik ben bij 5 maanden begonnen met reintegreren en zit nu op 3 x 2,5 uur per week. Helaas kan ik mijn eigen werk nog niet uitvoeren omdat het mentaal te veel van mij vraagt. Ik kan me nog niet goed concentreren.


Ik kan ook nog steeds heel slecht tegen veel prikkels. Op drukke plekken ben ik na 2 uur echt ‘klaar’ en moet dan lang bijkomen. Ook lijkt het alsof mijn hersenen alle informatie en gesprekken (met de psycholoog, bedrijfsarts, etc.) niet goed kan verwerken en dit blijft dan lang rondspoken in mijn hoofd. Ik word ook elke nacht om 03:30 wakker, terwijl ik de eerste maanden juist extreem lang sliep.


Is dit normaal na 11 maanden burn out? Herkennen mensen zich hier misschien in? Kan iemand mij geruststellen? Vraag me af of ik ooit nog wel tegen prikkels ga kunnen en gewoon leuke dingen kan gaan doen weer (zoals een festival of op vakantie gaan).

Alvast bedankt,
M.

M
10-02-2024
laatste reactie: 10-04-2024

1
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Wat ik herken is het mij niet kunnen concentreren op wat een arts allemaal zei. Ook bij andere instanties. En als ik dan thuis ben maal ik er dagen over door. Dat is echt ***. Hou er alstjeblieft een beetje vertrouwen in dat het wel goedkomt. Pak ook je rust momentjes. Niemand verdiend deze ellende. Jij ook niet.

X
08-03-2024
Reageer:
Hé,

Ik herken het helemaal! Ik heb na 1,5 jaar burn-out ook nog problemen met prikkelverwerking, al is bij mij dan sinds kort ook vastgesteld dat ik hooggevoelig ben. Dus ja wat is “normaal”? Ieder persoon heeft zijn eigen proces. De een heeft dit, de ander dat. Ik ben ook nog herstellende van mijn burn-out nu dus 1,5 jaar geleden. En wat betreft of je ooit nog eens tegen prikkels gaat kunnen. Misschien wel, misschien niet. Misschien zul je dingen blijvend aanpassend en andere dingen ook weer niet. Maar dat is OK. Je merkt vanzelf wel wat goed voelt voor je. Maar denk vooral positief! Dat helpt vooral in de uitkomst.

Sterkte en succes!

Groetjes

Chloé
14-03-2024
Reageer:
@M, Ook hier heel herkenbaar. Intense gesprekken blijven maar malen in mijn hoofd, wel dagen lang. Ik kan niet meer relativeren en ben naar iedereen wantrouwend en wil controle houden. Door dit malen slaap ik ook enorm slecht en net als jij tot 03.30 - 04.00 uur. Ik ben ervan overtuigd dat het met veel rust goedkomt en dat ik moet proberen los te laten en negatief denken om te zetten in positief denken.

Anoniem
15-03-2024
Reageer:
Zoek eens 'The Steady Coach' op op youtube. Gaat over het label PPPD. Soort duizeligheid (en lijst van andere klachten) door angst in het lichaam waar je aan moet werken. Onder de playlist 'specific symptoms' vind je wel soortgelijke klachten waar ik ook veel herkenning vond. Beelden die te snel gaan is echt een enorme klacht voor mij, gepaard met overprikkeld gevoel. Laat maar weten hoe het voor jullie klinkt.
Discord/insta: kelvinschouten

Kelvin
10-04-2024
Reageer:
Herkenbaar. Overprikkeling speelt bij mij heel erg want zware burnout. Nu 1,5 jaar onderweg. Nog steeds moeite met sociale interactie (praten en luisteren), dat vergt heel veel van mij. Dus die contacten beperk ik. Harde geluiden kan ik ook slecht tegen. Met supermarkten, winkels ed heb ik dan weer geen moeite. Ook langer dan 1 uur lezen teveel. Volgens psycholoog gaat herstel wel 3 jaar duren....ze waarschuwde me ook dat er n kans is dat ik nooit meer helemaal zal herstellen (ook niet leuk om te horen). Maar ben al blij als ik voor 80% herstel! En weer parttime kan werken straks. Probeer ook positief te blijven, en blijf de kleine lichtpuntjes zien.
C.

Anoniem
10-04-2024
Reageer:
Elke situatie is anders, maar om je een lichtpuntje te geven; vorig jaar november gecrasht. Vanuit daar kon ik de lampjes in m'n Kerstboom en het knisperen van een kaars niet meer handelen. Afgelopen weekend ben ik na een drukke karaokeavond met mensen muziek en lampen geweest en heb k de oordopjes in m'n tas kunnen laten. Dus ja, het kan zich echt herstellen!!
Kanttekeningen is dat het wel kan schommelen en het samenhangt met m'n algehele vermoeidheid

Natasja
10-04-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>