Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Wat moet ik doen?

Hallo allemaal,
Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen, dus ik begin maar ergens.

Sinds kort, of nou eigenlijk al een tijdje heb ik van van alles last. Duizelig, huilbuien, kort lontje, moe zijn of beter op zijn, nergens meer puf voor hebben, misselijk, haar uit val, alles vergeten, hartkloppingen en paniek aanvallen.

Ik ben thuisblijf mama van 5 kinderen (11, 10, 8, 5 en 3 jaar) en getrouwd. Mijn man werkt erg veel, gaat ‘s ochtends om half 7 weg en komt pas weer rond 10 uur ‘s avonds thuis. Dus ik doe eigenlijk alles alleen. Ik heb ook geen vrienden of familie die bijspringen.

Nu is er in mijn leven al nooit echt heel relaxt geweest maar ik mag niet klagen. Ben een dochter van gescheiden ouders, veel ruzie thuis, vader die moeder sloeg, moeder die erg manipulatief is. En in de afgelopen jaren een dochter gehad geboren met zware hartafwijking, zwangerschap erna op de helft bevallen van een overleden kindje, vorige jaar mijn halve schieldklier laten verwijderen vanwege een verdachte knobbel.

Ik heb zelf niet zo’n leuke jeugd gehad waardoor ik er nu altijd voor de volle 100% voor ga met mijn kinderen. Niet alleen voor mijn kinderen maar voor iedereen eigenlijk. Op de een of andere manier komt iedereen altijd naar mij met problemen of als ze willen uitrusten let ik op hun kinderen, zelfs als ik ziek ben of al van alles te doen heb. Ik zorg graag voor alles en iedereen, ik ben bij elke verjaardag, ga op zoek naar de beste cadeaus, en zorg er voor dat iedereen zich belangrijk voelt.

Nu ben ik dus eind okt naar de dokter gegaan omdat ik mij niet goed voel en het eigenlijk alleen maar erger wordt, volgens haar komt dat door het weer. Ik weet niet wat ik daarmee moet. Ik houd juist van de herfst/winter maanden heb daar nog nooit moeite mee gehad. Ik ben begin januari nog eens geweest en kreeg het zelfde te horen. Nu was het tijd voor mijn check up bij de internist (wat betreft de schildklier, krijg elk jaar een echo om te kijken of er niks groeit in de andere helft), die merkte op dat mijn bloeddruk veel te hoog was en na een beetje babbelen kreeg ze het idee dat ik een burn out heb. Zij vertelde mij dat ik hiermee naar de huisarts moet en dat zij mij dan moet gaan helpen. Maar volgens mijn huisarts is het weer dus het probleem. Ik weet dat ik geen baan heb, maar ik doe wel echt heel veel, ik heb alleen het idee dat mijn huisarts dat niet vind.

Wat moet ik nu doen ? Moet ik per se naar een huisarts ? En wat moet ik doen om mij beter te voelen ? Ik heb eigenlijk niemand die mij kan helpen. Mijn man zegt dat ik meer moet rusten maar als ik bijv niet mee ga naar de zwemles ofzo, voel ik mij juist alleen maar schuldig, ik wil niet dat mijn kinderen de zelfde jeugd hebben als ik.

Nora
07-02-2024
laatste reactie: 07-02-2024

1
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi Nora,

Je klinkt als een hele lieve zorgzame en begripvolle vrouw. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar kan me erg in je herkennen. Het altijd maar zorgen voor mensen, willen dat ze het leuk hebben, alles doen voor iedereen, etc. Daar zit het 'm al in. Zelf zit ik nu 5 maanden in overspannenheid. Het was echt een hel en af en toe val ik nog steeds terug, maar het gaat echt al een stuk beter. Ook met jou komt het goed, maar het kost echt (veel) tijd en vertrouwen. Ik heb dan ook geleerd door therapie dat juist de mensen die het meest aardig zijn, people pleasers, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, etc. vatbaar zijn voor een burn/out/overspannenheid. Eigenlijk erg jammer, maar blijkbaar mogen we vaker en meer voor onszelf kiezen. Ook hoeft een burn/out/overspannenheid echt niet alleen van werk te komen. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Als ik jou zo lees heb je veel meegemaakt. Wellicht is het tijd voor je om aan de slag te gaan met eventuele opgelopen trauma's. Ik dacht ook dat ik geen trauma's had totdat ik aan therapie begon. Wat betreft de huisarts, die heeft mij wel erg geholpen en aangehoord, maar nooit een label om me geplakt. Daarnaast denk ik als jij er zeker van bent dat je echt teveel hooi op je vork hebt genomen dat therapie ook kan helpen. Denk dan aan therapie zoals emdr, hapnotherapie, meditatie/yoga, etc. Ik heb overigens veel geprobeerd en had een zwaar vitamine D te kort (kwam nav een uitgebreid bloedonderzoek naar voren), dus hiervoor heb ik hoog gedoseerde vitaminepillen gekregen. Wellicht heb je dat ook, want daar kun je je ook futloos door voelen en klachten krijgen. Tot slot, denk echt aan jezelf en neem je rust. Probeer ook je rust te pakken als de kids bijvoorbeeld op school zijn of in bed liggen. Vraag ook om hulp al is dat moeilijk. De mensen die echt om je geven begrijpen je wel en willen ook niks liever dan dat je je goed voelt.

Veel sterkte, het komt echt goed!

Amber
07-02-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>