Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Hoe deal jij met dit én een klein kindje?

Nooit gedacht dat ik hier uit pure wanhoop mijn verhaal zou zitten typen. Met een bijna 1 jarige koter om mij heen. In september 2021 is mijn zoon geboren.

Op eerste kerstdag kreeg ik mijn eerste “paniek aanval”. Hier is natuurlijk veel aan vooraf gegaan. Jaren misschien wel.

Ik ben 7,5 jaar samen met mijn partner en werken samen in zijn bedrijf. Hier heb ik voor gekozen om mijn droom, een gezin, waar te maken. Een periode zijn wij thuis en een week varen we. Nu zorg ik daar voor mijn gezin en personeel. Zelfstandig heb ik hiervoor mijn papieren gehaald. Tijdens mijn 34 wkn zwangerschap heb ik mijn laatste examen gehaald.

Ook een verbouwing van ons huis tijdens de gehele zwangerschap heeft er voor gezorgd dat ik continue in chaos zat. Ik nam geen tijd voor mijzelf en ook na de bevalling ben ik na 3 weken weer gaan doen wat ik altijd al deed. Zorgen voor iedereen, behalve voor mijzelf.

Op eerste kerstdag werd ik afgevoerd met een ambulance en hebben ze bloedonderzoek gedaan. Het eerste wat ik vroeg aan de arts is of ik “dood ging”, want zo voelde het. Deze situatie is traumatiserend voor mij geweest. In januari heb ik met een hartkastje rondgelopen en hier kwam niets uit. Ik kreeg er symptomen bij zoals: gevoel van flauwte, duizelig, hartkloppingen. Een tijdje bij een hypnotherapeut gezeten waardoor het een hele korte tijd beter ging. Ook een psycholoog, waar ik nu sinds een tijdje zit.

Bij de hypnotherapeut ben ik gestopt. Het was even goed, maar al vrij snel ging het weer slechter. Dit vond ik zonde van de kosten want hiervoor ben ik niet verzekerd.

Ik heb een aantal paniekaanvallen ervaren, maar het zijn nu meer de lichamelijke klachten die mij nekken met af en toe een paniek aanval. Het autorijden gaat op dit moment ontzettend slecht. Vooral de gedachte dat ik niet lekker wordt en onwel wordt achter het stuur met mijn zoontje heeft ervoor gezorgd dat ik de snelweg vermijd. Ook omdat ik niet lekker geworden ben op de weg met hem achterin beangstigt me. Ik rijd nu 2 weken niet meer op de snelweg om spanning te vermijden. Het rijden op de normale weg gaat ook steeds meer achteruit. Ik ervaar in het dagelijkse leven af en toe ontzettende druk bij mijn voorhoofd. Niet pijnlijk, maar beangstigend. De gehele dag, behalve bij liggen en slapen heb ik pijn in mijn ribben, borst en borstbeen. Dit alleen zorgt natuurlijk voor spanning óm de spanning die ik mee draag. Hier ben ik voor naar de dokter geweest en die heeft (in 10 minuten tijd) het syndroom van tietze vastgesteld.

De psycholoog heeft mij de diagnose paniekstoornis gegeven. Ik ben natuurlijk mama en moet voor mijn zoontje zorgen. Al kan ik hem altijd bij de oma’s brengen. Er is zelfs aangeboden dat hij tijdelijk daar blijft zodat ik kan aansterken. Dit vind ik natuurlijk ontzettend moeilijk, want hij is de enige reden dat ik uit bed kom op dit moment en een doel heb voor elke dag. Het voelt als falen als ik dit zou doen.

De ene dag is de supermarkt al te veel en de andere dag zou ik zó graag gaan winkelen met die ene vriendin, maar mijn lichaam trekt het niet.

Nu mijn vraag.. waarvan ik hoop dat er “lotgenoten” dit lezen en iemand zich hier in herkent? Is dit een paniekstoornis of is er meer? Hoe deal jij met dit én een klein kindje?

Anoniem
15-08-2022
laatste reactie: 16-06-2023

11
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi, herken alles wat je schrijft. Veel kleine rustmomenten kan helpen. Korte dutjes doen. Want geloof me, de klachten kunnen nog erger worden. Probeer dat te voorkomen.

Vame
17-08-2022
Reageer:
Dit lijkt gewoon op een burnout. Je moet inderdaad goed na je lichaam luisteren en veel ontspannen. Ademhalingsoefeningen meditatie wandelen in het bos zijn dingen die je echt nodig hebt om heel langzaam je zenuwstelsel weer in balans te brengen en natuurlijk mentale stress weghalen zoals fysiek alles langzaam doen. Ik ben een jaar verder de ergste klachten ebben langzaam weg. Geef het tijd dan ga je zien dat als je om de 3 of 4 maanden terug kijkt je weer iets meer kan.

Anoniem
19-08-2022
Reageer:
Wow ik herken je verhaal heel erg. Sinds de geboorte van de 3e (september 2021) voel ik me verschrikkelijk. In de winter veel paniekaanvallen gehad en nu geen aanvallen meer maar continue vermoeid en pijn op de borst en in de bovenrug. Ga momenteel door de malle molen bij de cardioloog en ben al op van alles bloedgeprikt, maar er lijkt niks uit te gaan komen.. denk zelf ook aan een burnout (want ja, nooit 1 moment rust hier in huis, bovendien kom ik uit een heftige baan waar ik nu mee gestopt ben) maar wil toch lichamelijke oorzaken uitgesloten hebben want ik maak mezelf helemaal gek..

Johanna
24-08-2022
Reageer:
Hoihoi,
Allereerst wil ik je laten weten dat je niet alleen bent. Ik zit momenteel thuis overspannen en depressief met een zoontje van 1 jaar ( geboren Juli 2021 ). Ik vind het moeilijk om te dealen met mijn situatie, maar weet tegelijkertijd dat mijn zoontje mij nog enigsinds op de rit houdt. Hij geeft mij structuur omdat hij zorg nodig heeft. Had ik hem niet gehad dan weet ik zeker dat ik nu hele dagen in een hoekje van de bank lag. Want dat gevoel heb ik wel altijd.

Het is moeilijk maar ons verantwoordelijkheidsgevoel is toch net wat sterker dan wat ons overkomt. Maar ook sterke mama's moeten een keer nadenken of het pad wat we nu bewandelen de gezondste is. Goed voor jezelf zorgen om goed voor je kindje te zorgen mag je ook niet onderschatten. Misschien kun je een compromis met jezelf maken en je kindje alleen overdag een tijdje wegbrengen?

Veel sterkte met alles!

Ik
23-09-2022
Reageer:
Hi,
Zo te horen is dit gewoon een burnout. Naja niet gewoon, maar ik heb er ook 1 en herken alles wat je zegt. Autorijden kon ik niet goed door spanning en doordat mn ogen vermoeid zijn dus de bewegende beelden niet kan bijhouden. Inderdaad, het gevoel dat je misschien wel "out" gaat en je lichaam niet onder controle hebt. Helaas hoort het er allemaal bij en is er nu niet 123 een oplossing voor, behalve rust. Ooit zei een coach tegen mij dat je "gewoon autorijden wee moet oefenen". Ik denk er anders over. Sinds ik mn lijf nu meer dan een half jaar echt rust geef, krijg ik geen paniekaanvallen meer, niet meer angstig in de auto. Wandelen helpt maar als je oververmoeid ben zal ik gewoon vooral lekker liggen met een rustig muziekje of gewoon lekker niks. En je zegt dat je kindje de enige reden is dat je je bed uit komt, en je hem daarom niet wil weg brengen? Dan zeg ik, de enige manier om te herstellen is je rust te pakken dus misschien wel juist dat bed kiezen in plaats van alle verplichtingen en stress. Wees lief voor jezelf en kies voor jezelf, dat is de enige manier!

Ro
01-11-2022
Reageer:
Mijn zoon had deze symptomen ook. Niks geen Burnout maar een B12 TEKORT!!
ALS JE DAAR NIKS AAN DOET KUNNEN DE SYMPTOMEN EN KLACHTEN STEEDS GEKKER WORDEN. AUB MELD JE AAN BIJ DE FACEBOOK GROEP B12 DE VERGETEN ZIEKTE. DAAR IS EEN SPECIALIST DE BEHEERDER. ZIJ HEBBEN MÍJN ZOON GERED. DOEN!!

EK
08-11-2022
Reageer:
Ik zit ook al meer dan een jaar in deze strijd. Elke dag voel ik de spanning angst duizeligheid en vermoeidheid door mijn lichaam. Wel heb ik vooruitgang als ik et vergelijk met vorig jaar, toen was alles nog iets intenser. Veel rusten(en ook wel inspannen om dat systeem weer te leren ontspannnen) en ontprikkelen helpt en inderdaad toegeven aan je vermoeidheid. Duurt lang als je lichaam eenmaal de stekker eruit getrokken heeft. Ik had ook constant een licht gevoel in me hoofd enorm duizelig en continu het gevoel flauw te vallen met name de ochtenden vorig Jaar nog. Gelukkig heb ik dat nie meer zo. Wel als ik overprikkeld door de wijk loop en het me hersenen te veel word dan krijg ik het gevoel flauw te vallen samen met alle spanningen en duizeligheid sensatie. Daarom is het beter om te wandelen in de natuur.

Anoniem
20-12-2022
Reageer:
Heel herkenbaar allemaal!
Ik heb een tijdje een burn out, maar mijn psycholoog heeft een andere diagnose gesteld als achterliggende reden. Zo zie ik het dan. Ernstige depressie, ernstige angstklachten en dan met lichamelijke klachten. (Ongeveer dezelfde pijn als jij).

Ook ik heb een jong gezin, en ik vind het heel moeilijk om niet volledig te kunnen meedraaien in het gezin. Het is zwaar voor mijn partner, maar hij wilt dat ik goed voor mezelf zorg. Als ik dat niet doe, dan ben ik echt een heks naar degenen die dichtbij me staan. Na 2 jaar gaat het een stuk beter. Ik doe meer qua activiteiten (werk en sociaal), maar nog steeds moet ik net zoveel rust pakken. Het is hartstikke logisch, maar toch ben ik er heel verdrietig en boos om.

Pearl
25-01-2023
Reageer:
Het vriendinnetje van mijn dochter (15) moest ook s'nachts naar het ziekenhuis vanwege een paniekaanval, kort daarna ook een moeder (45)van een vriend van onze zoon.

In beide gevallen kennen wij de geschiedenis van beide personen. In beide gevallen gaat het om het gebrek aan een stabiele leefomgeving. Scheidingen, nieuwe vader/moeders, toch weer weg gaan, ruzie, onrust, etc. Het gebrek aan veiligheid, geborgenheid en stabiliteit in je leven is allesbepalend hoe jij je voelt. Dit is de kern van je leven, de basis van de pyramide van Maslov. Alles valt en staat met deze basis. Een paniekstoornis is zo'n foute benaming voor een momentopname. Je zit in een crisis , je zit vast. Je moet dus terug naar de basis en kijken wat daar niet goed gaat.

Ik heb zelf ook een onveilige jeugd gehad, wat een enorme impact op mijn hele leven tot nu toe heeft gehad. Pas nu zie ik ook dat je hierdoor je leven totaal anders gaat structureren om te kunnen overleven. Wat nu pas duidelijk voor mij is geworden is dat ik sterke verbindingsangst heb ontwikkeld, doordat ik mijn ouders niet kon vertrouwen. Dit heeft zich (onbewust) voortgezet in mijn eigen relatie. Bindingsangst, verlatingsangst, verbindingsangst komen allemaal voort uit je opvoeding. Dit komt vaak later pas tot uiting. De klachten die daarbij horen zijn o.a. Veel spanning, volledig uitgeput, apatisch, vluchtgedrag of juist vast willen klampen, angstgevoelens, terugtrekken, impulsief, etc. etc. Erg veel mensen hebben onbewust hiermee te maken. Voor mij geldt verbindingsangst overduidelijk. Niet de oorzaak, wel het gevolg.
Op Youtube staan hele goede video's met uitleg hierover. Ik zeg niet dat je hiermee te maken heeft, maar voor mij was het een eye-opener en precies waar ik zelf nu mee te dealen heb en oorzaak was van mijn burn-out.

Succes!

Frank
29-04-2023
Reageer:
Bedankt voor jullie reacties. Ik zal systeem therapie eens opperen bij de psycholoog.

Autistisch burnout ken ik als term niet. Maar lijkt me neer te komen op structureel autistische behoeften negeren en op die manier over grenzen heen gaan in het leven? :)

Alan
07-06-2023
Reageer:
Vervelend zeg!

Paniekaanvallen krijgen gebeurt als je op je tenen loopt, of al burnout bent.

Dus als je de rek er uit is en je gaat door, krijg je paniek.
Paniek zijn de alarmbellen van je lichaam dat er iets anders moet.

Als het goed met je gaat en je krijgt alleen paniekaanvallen in specifieke situaties heb je last van een paniekstoornis.

Alan
16-06-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>