Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij eenzaamheid

eenzaamheid

 

Eenzaamheid - tips

Zoek je tips bij eenzaamheid?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Meer ondersteuning nodig?
Zoek een therapeut voor hulp bij eenzaamheid >>

Wat is jouw tip voor omgaan met eenzaamheid? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Ontwikkel moed om te leren wat je lastig vindt

Soms is eenzaamheid het gevolg van het uit de weg gaan van lastige situaties. Uit angst iets vervelends te zullen meemaken, vermijden we lastige situaties.


De eerste stap uit eenzaamheid kan dan zijn: moed ontwikkelen om dat te leren doen wat je lastig vindt. Lukt dat niet alleen? Vraag er dan begeleiding bij!


Anoniem

11

deel deze tip

Tip 2 - Onderzoek je eenzaamheid

Besef dat er een verschil is tussen 'eenzaam zijn' (geen familie, vrienden, kennissen hebben) en eenzaam voelen.

 

> Wat is het verschil?

> Onderzoek het gevoel, heb je je eerder zo gevoeld?
> Onderzoek de oorsprong.
> Wat kan je minder eenzaam laten voelen?


Maaike

10

deel deze tip

Tip 3 - Maak weer verbinding met jezelf

Maak weer verbinding met jezelf!

Als je eenzaam bent, ben je de verbinding met jezelf kwijt.
Je leeft vaak 'met je hoofd" waardoor je niet echt meer kunt voelen wie of wat je bent en wat je blij maakt.

Doe je dit langere tijd, dan kunnen er gevoelens van eenzaamheid en zelfs depressie ontstaan.

Weer verbinden met jezelf is een manier om jezelf terug te vinden, te ontdekken wat je blij maakt, wie je bent. Hierdoor ga je beter voor jezelf zorgen. Ook ga je automatisch meer dingen doen die je blij maken. En zul je meer contact gaan maken met de buitenwereld, op een echte bewuste manier.

Je staat steviger in het leven, bent blijer met wie je bent en wat je hebt. Gevoelens van eenzaamheid zullen hierdoor een stuk minder zijn en zelfs bijna helemaal kunnen verdwijnen!

Enne....komen ze af en toe terug? Niks mis mee! Je af en toe eenzaam voelen is heel menselijk. Laat ze maar lekker toe!


Kim

9

deel deze tip

Tip 4 - Houd een Dankbaarheidsdagboek bij

Houd een Dankbaarheidsdagboek bij.

Dankbaarheid is als een medicijn voor lichaam en geest. Onderzoek wijst uit dat wie dankbaar is, gelukkiger in het leven staat, succesvoller en vergevingsgezinder is en meer energie heeft.

 

Dankbare mensen zijn minder vatbaar voor burn-out, depressie en angsten. Dankbaarheid is geen aangeboren karaktertrek, maar je kunt het trainen. Begin vandaag nog een dankbaarheidsdagboek bij te houden en laat je verrassen van de resultaten.

Schrijf elke dag 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.


Anoniem

8

deel deze tip

Tip 5 - Samen iets leuks doen, bijv. een cursus/een koor/sport

Hierbij geef ik je graag een tip tegen eenzaamheid. Onderzoek wat je fijn vindt om te doen, wat je passies en interesses zijn. Vaak kun je deze dingen ook ondernemen samen met anderen. Bijvoorbeeld een kookcursus volgen, zingen in een koortje, een fotografiecursus doen, een cursus Tekenen of je sluit je aan bij een wandelgroep.
Je zult merken dat regelmatig iets leuks ondernemen met anderen, goed helpt tegen eenzame gevoelens. En als je een groep wat te spannend vindt, kun je ook proberen om samen met 1 iemand (een buurtgenoot, vriend of kennis) wat te gaan doen, zoals wandelen, sporten of iets creatiefs. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Anoniem

8

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Zoek een hobby/passie

Eenzaamheid - wat kan je eraan doen?

Praktisch, zoek een hobby/passie/sport ga dit doen zo kom je in contact met mensen....

 


Maaike

7

deel deze tip

Tip 7 - Doe activiteiten met andere mensen

Doe activiteiten met andere mensen.

 

Zoek op internet naar de mogelijkheden.

Je kunt denken aan:

 

  • sites als nieuwemensenlerenkennen.nl
  • single-vakanties

 

Maar je kunt bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk gaan doen, of een leuke hobby / vereniging zoeken waarbij je contact hebt met anderen.


E.

7

deel deze tip

Tip 8 - Eenzaamheid gaat over je verbonden voelen

Eenzaamheid gaat niet over alleen zijn. Er zijn immers maar genoeg mensen die prima alleen kunnen zijn zonder dat ze zich eenzaam voelen.

Er zijn ook genoeg mensen die zich in een grote groep nog ontzettend eenzaam voelen. Waar gaat het dan wel over?

Eenzaamheid gaat over je verbonden voelen. Verbonden voelen met anderen. Je gehoord, gezien en geliefd voelen. Zonder verbinding word je eenzaam.

Jolande

7

deel deze tip

Tip 9 - Leer je hechten aan iemand, laat jezelf zien

Eenzaamheid is iets wat we al jong kunnen meedragen omdat we niet geleerd hebben op een goede manier te verbinden met belangrijke anderen zoals onze ouders/verzorgers.

Vaak doordat er een onvermogen bij hen aanwezig was zich emotioneel aan je te hechten, jouw emoties op te vangen e.d. Je stond er vaak alleen voor. Dit draag je de rest van je leven mee en zo ervaar je de wereld om jou heen, een eenzame plek.

Wanneer je uit deze eenzaamheid wil komen is het belangrijk voor je dat je je leert hechten aan iemand. Eenzaamheid betekent vaak dat je maar een deel van jezelf laat zien. Dat deel wat er vroeger wel mocht zijn. Maar de meest kwetsbare delen, jouw gevoelens en behoeften deel je niet of maar gedeeltelijk. Dat zorgt voor eenzaamheid.

Komen uit de bubbel van eenzaamheid vraagt veel van je, veel risico. Het betekent dat je jezelf meer gaat laten zien. Het betekent dat je gaat opkomen voor wat je nodig hebt in een relatie.

Makkelijk gezegd, maar het is een moeilijk leerproces. Een therapeut kan je helpen om uit je eenzaamheid te komen. Het alleen doen is dat vaak erg lastig. Veel sterkte hierin!


7

deel deze tip

Tip 10 - Vlucht niet naar alcohol en drugs

Vlucht niet voor je eenzaamheid door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten voor je eenzaamheid door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - Stop met kijken op Facebook

Stop met kijken op Facebook als je je eenzaam voelt

Het is allemaal heel gemakkelijk om te contacten facebook. Vrienden en kennissen delen er foto’s van feestje, vakanties, gezellige dagjes weg. De leuke aspecten van hun leven wordt gedeeld.

 

De mindere kanten zijn er wel, alleen zie je ze niet. Zo krijg je een vertekend beeld van de werkelijkheid.

 

En als je dan niet lekker in je vel zit, helpt dat mooie beeld van andere niet. Je kan hierdoor jaloers worden of nog eenzamer. Kijk dus voor niet op facebook als je eenzaam voelt.


Ilse

5

deel deze tip

Tip 12 - Verbinden met jezelf

Eenzaamheid: begint met het verbinden met jezelf.

Herken je dat?
Je voelt je eenzaam, onbegrepen.
In eerste instantie hoop en denk je dit op te lossen door contact te zoeken met anderen. Door veel te werken, afleiding te zoeken in social media, internet ed.

En je hoopt door het contact met anderen of afleiding te hebben je niet meer eenzaam te voelen. Dat helpt tijdelijk. Maar zodra je weer 'alleen' bent of zelfs als je met anderen bent, kan dit gevoel van 'eenzaamheid' weer de kop opsteken.

Eenzaamheid oplossen begint bij het verbinden met jezelf. Verbinden met jezelf is niets anders als contact maken met jezelf.

Pas als je dat kan en ook iedere dag even doet, heb je de ander of afleiding niet meer nodig om je niet eenzaam te voelen.

Hoe doe je dat, contact maken met jezelf?
Leg iedere dag in stilte je hand op je hart.
Voel je hart kloppen. Probeer voor je te zien hoe je hart klopt in je borst.
Probeer dit iedere dag minimaal 5 minuten te doen.
Hierdoor maak je weer contact met jou ware ik en zul je je veel thuis gaan voelen met jezelf. Waardoor je eenzaamheid een stuk minder zal worden.

Succes!

Kim

5

deel deze tip

Tip 13 - Ben jij onbewust een alleen-geboren tweeling of meerling?

Voel jij je in de basis eenzaam? Zelfs in een ruimte vol met mensen, vrienden of binnen een groot warm gezin? Heb je het gevoel dat er toch iets niet klopt? Niet met je familie, je vrienden en je eventuele partner... Zij zijn allemaal niet degene die je zoekt?!

Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je onbewust een alleen geboren tweeling of meerling bent. Onderzoeken hebben aangetoond dat 1:10 zwangerschappen begint als meerlingzwangerschap waarbij in 90% van de gevallen er één of meerdere in een vroeg stadium overlijden nog vóór er een echo wordt gemaakt; waardoor de medische wereld en de moeder er geen weet van hebben.

Alleen geboren meerlingen kampen met gevoelens van leegte, eenzaamheid en onbewust schuldig voelen zonder precies te weten waarom. Het altijd zoekende zijn naar completie... naar op een diepgaand niveau begrepen willen voelen. Een intens verlangens naar weer één zijn en het blijven zoeken naar iets waarvan ze niet weten dat ze het zoeken en ooit zijn verloren. En tegelijk is het aangaan van relaties zo vreselijk moeilijk; moeizame vriendschappen op school, en ook angst om zich te binden in een relatie en tegelijk een intens verlangen naar versmelting.
Maar ook het hebben van emotie wisselingen, neerslachtigheid, angsten en het gevoel 'iets te missen'.

Resoneert dit voor jou? En herken jij je in één of meerdere levenspatronen die hieronder nog vermeld staan? Dan is het wellicht een idee om eens een afspraak te maken met een energetisch therapeut om dit te onderzoeken, testen en helderheid te verschaffen. Antwoorden te krijgen!

De eenzaamheid, de innerlijke onrust en al bovenstaande uitingen zijn gebaseerd op die eerste ervaring van verlies toen je in je moeders buik zat. Niemand kan de plek innemen van je verloren tweelinghelft en dat gevoel wordt door je leven heen telkens weer getriggerd. Zonder dat je je überhaupt ervan bewust bent. En dit kan levenspatronen veroorzaken van:
- Een knagend schuldgevoel
- Het lastig vinden om jezelf neer te zetten in de wereld. Het gevoel: "wie ben ik nou? wat is mijn potentieel?"
- Of juist het gevoel te hebben voor meerdere personen te moeten leven; zoveel ballen tegelijk in de lucht houden. Altijd haast hebben.
- Verlies op verschillende vlakken. Wat wil zoveel verlies je nu duidelijk maken?
- Het gevoel het altijd alleen te moeten doen, er alleen voor staan. Ondanks dat je misschien genoeg dierbaren in je omgeving hebt.
- Innerlijke onrust, zoekende te zijn
- Moeizame relaties; aantrekken en afstoten
- Weinig zelfvertrouwen en energie; leven met de rem erop

Mocht je een alleen geboren meerling wezen dan kan je onverwerkte emoties die daarmee gepaard gaan verwerken én loslaten zodat je vrij je eigen levenspad kunt gaan bewandelen. Voel je welkom in mijn praktijk!


5

deel deze tip

Tip 14 - Oefening: Maak een tekening met ...

Neem een vel papier en teken een rondje op het vel. Schrijf daar je naam bij. Dit ben jij.

Teken daarna je familieleden op het papier. Dichtbij jouw rondje als ze dichtbij je staan. Verder weg van jouw rondje als ze verder weg staan. Noteer ook familieleden waarmee misschien het contact verbroken is. Of die zijn overleden. Of die je nooit hebt leren kennen. Gebruik een groen potlood voor mensen waarmee het contact goed is. Gebruik een rood potlood voor mensen met wie je het contact minder soepel loopt.

Teken ook met 2 kleuren en gepaste afstanden jouw (oude)vrienden, (oud)collega's, mensen met wie je sport(te) of andere hobby's deelde, je buren, je (oud)klasgenoten, (oud)kennissen, (oud)hulpverleners e.d.

Wat valt je op aan deze tekening als deze klaar is?
Wat voel je daarbij?
Welk contact zou je het meeste willen veranderen?

Bespreek dit met iemand die dichtbij je staat.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 15 - Verbind je ook met andere zaken

Verbind jezelf met niet alleen met mensen. Verbind jezelf ook met de kosmos, een gemeenschap, een dorp, een uitzicht, een boek, een muziekstuk, een dier, een stuk natuur, een filosofie, een ideaal, kunst, beweging, jezelf, een God, gewoonten, materialen zoals stenen of stofjes, een tuin, een bezigheid, je eigen fantasie, een spel, een verhaal....

Waarmee ben jij al verbonden?


Anoniem

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Begin eens een gesprek met een naaste

Eenzaamheid, wie kent het niet? Ten diepste hebben wij allen ergens eenzaamheid in ons en hoe kan je dat nu in contact brengen met de omgeving, zonder dat het opgelost hoeft te worden of er niet kan zijn.

Mijn tip is, begin eens een gesprek met je partner, beste vriend over eenzaamheid en realiseer je dat het een essentieel onderdeel is van het mens-zijn.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 17 - Weer verbinden met jezelf

Vaak zijn mensen die zich regelmatig eenzaam voelen de verbinding met zichzelf kwijt.

Weer verbinden met jezelf is een manier om jezelf terug te vinden, te ontdekken wat je blij maakt, waar je enthousiast van wordt. Zo ga je meer dingen doen die je blij maken. En zul je meer contact gaan maken met de buitenwereld, op een echte bewuste manier.

Je bent blijer met wie je bent en wat je hebt en je staat steviger in het leven. je neemt initiatief. Gevoelens van eenzaamheid zullen hierdoor minder worden ervaren.


Angenieta

4

deel deze tip

Tip 18 - Doe iedere dag iets voor iemand anders

Je eenzaam voelen is enorm onplezierig. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen.

Bijvoorbeeld door jezelf voor te nemen iedere dag 1 of 2 dingen te doen voor iemand anders.
Misschien is er een familielid, vriend of buur die je een kaartje kunt sturen waarop je vertelt hoe blij je met hem/haar bent.

Misschien is er iemand in je (naaste) omgeving die je even kunt opzoeken of bellen om te vragen hoe het met hem of haar gaat?

Groet eens wat meer mensen in de supermarkt en op straat.
Kijk iemand eens net iets langer aan dan je gewend bent met je vriendelijke blik. Wat ervaar je?

Op de korte termijn ervaar je daardoor meer verbondenheid met anderen.

Je hoeft niet te wachten, je kunt zelf iets doen!

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 19 - ACT (acceptance and commitment therapy)

Een gevoel van eenzaamheid kan echt akelig zijn, en je blokkeren om in beweging te komen.
Stop met vechten tegen dit nare gevoel, accepteer dat het er is, en ga met compassie voor jezelf op weg naar verandering. ACT (acceptance and commitment therapy) kan je hierbij helpen.
Iedereen draagt pijn, verdriet of ongemak met zich mee – dit hoeft geen beletsel te zijn om een waardevol leven te leven!

Leontine

3

deel deze tip

Tip 20 - Boek over eenzaamheid

Het boek "Eenzaamheid, troost door inzicht" geschreven door Hans Stolp geeft inzicht in wat eenzaamheid precies is. Ook schrijft hij dat ieder mens zich in zijn of haar leven gedurende bepaalde periodes eenzaam voelt. En hoe gevoelens van eenzaamheid kunnen bijdragen aan een ontwikkelingsproces waarin je antwoorden kunt vinden op vragen als Wie ben ik? Wat is mijn levensopdracht? Wat heb ik geleerd? Wat mag ik nog meer leren?
Een aanrader!

Birgitte

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - De zg ' 3-DINGEN-KAPSTOK'!!

T beste advies wat ik ooit heb gekregen en waar ik me dagelijks aan houd;
De zg ' 3-DINGEN-KAPSTOK'!!
Ik kreeg dit advies van n ergotherapeute!! (dus niet van psychologe/psychiater waar ik ook trajecten heb doorlopen...zonder succes).
Het houdt in;
- iedere dag 'iets dat moet'
- iedere dag n sociaal contact, al is t maar n telefoongesprekje
- iedere dag iets 'leuks' voor jezelf (hoeft maar iets 'kleins' te zijn; bv n bloemetje....iets wat je lekker vind...(ieder zn dingetje)
Wat ik zelf heb toegevoegd en waar ik veel aan heb; zet je 'eigen favoriete liedjes/muziek' op stick of playlist.......t doet je brein en je gevoel goed en dat werkt echt....heb ik ontdekt.....(werkt beter dan 'gewoon' de radio aanzetten!


Bertie

3

deel deze tip

Tip 22 - Zoek een therapeut

Heb je last van eenzaamheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 23 - Troost jezelf

Voel je je eenzaam, troost jezelf dan eens. Wees liefdevol voor jezelf door bijvoorbeeld jezelf te verwennen met een goed boek, lekker bad of naar mooie muziek te luisteren.

 

Verder helpt het om de gevoelens van eenzaamheid van je af te schrijven of met een vriend of vriendin te bellen en te vertellen hoe jij je voelt.


Ilse

2

deel deze tip

Tip 24 - Maak je lid van een teamsport

Men kan zich eenzaam voelen als men alleen is. Men kan zich ook eenzaam voelen tussen allerlei andere mensen. Of je voelt je eenzaam in een nieuwe woonplaats...


Mijn tip is: 

Maak je lid van een teamsport. Een wandelclub is ook sport!

Geef jezelf de opdracht om met minstens drie mensen per dag te praten, al is het over het weer.
bijvoorbeeld met de postbode, de cassère, de mevrouw die elke dag langs je huis loopt met de hond.

Nog een tip: koop een hond. Dan wandel je een aantal keren per dag en je komt makkelijk in contact met andere hondenbezitters.



2

deel deze tip

Tip 25 - Deel wat er in je leeft

Omdat eenzaamheid vaak een gemis van verbondenheid is kan het helpen als je je "openbaart" aan mensen die je belangrijk vind.


Het delen van dat wat echt in je leeft verzacht al het gevoel van eenzaamheid.
Soms kan je je ook eenzaam voelen omdat je niet echt naar jezelf luistert en te weinig aandacht aan dat besteedt wat je voelt, denkt en wilt.


Meer in contact komen met dat wat je echt ervaart en er uiting aan geven laat ook vaak het rare gevoel van eenzaamheid verdwijnen.


Het is verbazingwekkend hoeveel verbondenheid tussen mensen ontstaat als datgeen benoemd werd wat echt tussen hen aanwezig is.


Edith

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Probeer je leven te leiden en onderneem!

Probeer je leven te leiden en onderneem!

Dit is natuurlijk heel moeilijk wanneer je je eenzaam voelt. Eigenlijk wil je naar de bioscoop gaan, een kop thee drinken op het terras, nieuwe kleren kopen....

Maar je durft het niet, omdat je niemand hebt om dit mee te doen.

Hoe lastig het ook is, doe het toch! Hoe meer je binnen blijft en niet tot actie komt, hoe slechter je je uiteindelijk gaat voelen. En zeker zo belangrijk, hoe groter de drempel wordt om weer tot actie te komen.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 27 - In contact met je gevoel komen

In contact met je gevoel komen

Soms DENKEN mensen dat ze niet bij hun gevoelens kunnen komen. Een goede toegang tot onze gevoelens kunnen onze fysieke reacties op gebeurtenissen en gedachten vormen. Anders dan ons denken, dat toch een censuur aanbrengt van wat sociaal wenselijk en geaccepteerd is, zijn lichamelijke sensaties puur en en ongefilterd.

Om nu beter bij jouw gevoelens te komen, kun je beginnen meer en bewuster aandacht te geven aan je lichamelijke reacties in contact met anderen.

Voel je
een brok in je keel,
druk op je maag,
hartkloppingen,
spanning in je schouders.

Als je een tijd bewust hierbij stil blijft staan en waarneemt wat je lichaam je vertelt, kom je bij het gevoel dat bij een fysieke reactie hoort. Zo kan bv. te veel spanning in je lichaam betekenen, dat je bang bent of je bedreigd voelt. Je wordt je steeds meer van jezelf bewust.

Edith

2

deel deze tip

Tip 28 - Regel een buddy

Regel een buddy.

Via de plaatselijke welzijnsorganisatie of een particuliere stichting kun je aangeven dat je op zoek bent naar een maatje/buddy.

Er komt dan een coördinator bij je thuis die uitlegt wat er allemaal mogelijk is en als je dat wilt wordt er een buddy voor jou gezocht die bij je past.

Jullie kunnen dan samen, stap voor stap dingen gaan ondernemen. Jij geeft aan wat je wilt en als je dat niet weet, gaan jullie samen op zoek naar wat jou uit je eenzaamheid kan halen.

Het kan heel fijn zijn als er iemand is die onbevooroordeeld naar je luistert, die met je meedenkt en de tijd neemt om jou te helpen om te doen wat nodig is om weer verbinding te maken met de wereld om je heen.

Het is echt niet zo dat het wel heel slecht met je moet gaan en je grote problemen moet hebben om in aanmerking te komen. Misschien geeft het je net het zetje dat je nodig hebt om je leven wat leuker te maken en weer verder te kunnen

Lijkt het jou iets: bel of mail dan naar de organisatie in de buurt die dit kan regelen. Zoek bijvoorbeeld op internet met de zoekwoorden "maatje" of "buddy" en dan je woonplaats Dit soort hulp is vrijwel altijd gratis.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 29 - familielid ziek, iedereen een beetje ziek

Wanneer een familielid ziek is, dan is iedereen een beetje ziek. Je kan je er behoorlijk eenzaam onder voelen. Kijk eens op de site 'familievan.nl' Hier vind je tips, cursussen en een stuk erkenning.

Peter

2

deel deze tip

Tip 30 - Probeer een patroon te ontdekken

Probeer een patroon te ontdekken.

Waarschijnlijk wil je de oorzaak van jouw eenzame gevoel aanpakken. Maar dat is lastig wanneer je niet precies weet hoe en wanneer dit gevoel jou het meest overvalt. Daarom is het een goede eerste stap om te onderzoeken op welke momenten je vooral last hebt van deze gevoelens.

Probeer een soort dagboekje bij te houden, dit hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Schrijf iedere dag kort op wanneer je deze gevoelens van eenzaamheid het sterkste voelde. Waarschijnlijk kun je na een paar weken een patroon ontdekken.

De kans is groot dat de eenzaamheid vooral op bepaalde momenten in de dag of in de week het sterkste zal zijn. Door deze informatie kun je heel gericht gaan zoeken naar een oplossing die past bij jouw persoonlijke situatie.

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 31 - Aan de buitenkant is er de illusie dat we afgescheiden zijn

In feite ervaren wij aan de buitenkant de illusie dat we afgescheiden van elkaar bestaan, als 'jij' en 'ik'.
In werkelijkheid behoort alles tot dezelfde kosmische soep dat geen grenzen kent.
Het gevoel van eenzaamheid kan dus alleen maar bestaan op het ego-niveau en we komen hier op Aarde om te ontdekken dat we werkelijk dit ego niet zijn.
Het Zelf is niet tijdelijk maar eeuwig en niet afgescheiden maar één.
Ervaar je voor je gevoel dus eenzaamheid, hoe pijnlijk en hoe echt het ook mag lijken, WEET dat je het op het niveau van het Zelf niet bent.
Laat me je op weg helpen.

Michiel

2

deel deze tip

Tip 32 - Tips bij Corona en isolement

Door de Corona-maatregelen zijn velen gedwongen om vanuit huis te werken en om fysieke nabijheid van vrienden en familie te vermijden. Dat is erg wennen en op den duur ga je het contact steeds meer missen.

Een paar tips om het vol te houden :

- Maak meer gebruik van sociale media dan je gewend bent, maar begrens de tijd dat je ermee bezig bent.

- Geef je huisdier extra aandacht !

- Compenseer het gemis aan huidcontact en warmte door af en toe een zacht kussen of een warme deken bij je te nemen; neem een extra douche of bad. Echt: huid-op-huidcontact is een dagelijkse behoefte!

- Zwaai elke dag naar de overbuurvrouw en houd de humor erin....

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 33 - Mediteren tijdens Corona crisis

Juist in deze tijd, waarin we veel op onszelf gewezen zijn en op onze naaste familie, zie je dat gevoelens van eenzaamheid nog meer de kop op steken.

Misschien zit je thuis met je kinderen. Misschien ben je wel helemaal alleen.

Bedenk dat we met zijn allen in een soortgelijke situatie zitten. Natuurlijk helpt het om te beeldbellen met vrienden, zoom calls te voeren met gelijkgestemden.

Mij helpt het vooral om nog meer te mediteren.
Alleen of samen met mijn kinderen.
Te verbinden met mezelf, waardoor ik ook goed kan voelen dat alles ok is en dat ik veilig ben, wat er ook gebeurt.

Mediteren hoeft niet moeilijk te zijn. Gewoon zitten met je ademhaling en observeren. Of je zoekt een oefening op Youtube voor vertrouwen en zelfliefde. Er is tegenwoordig heel veel online te vinden.

Zeker met alle angst om ons heen is het zo belangrijk om te blijven verbinden met jezelf! Dat vertrouwen en die rust kun je alleen bij jezelf vinden en niet bij de ander. En het helpt tegen eenzaamheid.

Zorg goed voor jezelf, juist in deze tijd!

Mediteren tijdens Corona crisis

2

deel deze tip

Tip 34 - Hou een ritme aan, of zoek een nieuw ritme

Eenzaamheid kan letterlijk zijn dat je geen mensen ziet, het kan ook een gevoel zijn dat je nergens bijhoort.

Wat voor jou misschien zou kunnen helpen:
Hou een ritme aan, of zoek een nieuw ritme. Doe elke dag een workout of maak een ommetje.
Deel je dag in in uren en neem je elke dag voor een taak op te pakken.

Vraag toch nog eens die vriendin/kennis om met je mee te doen met het ommetje of een bepaalde taak die je wilt oppakken.


2

deel deze tip

Tip 35 - Ik ben okee ook als ik het moeilijk heb

Als je het moeilijk hebt, ga dan gemakkelijk zitten, leg een hand op je hart en vraag jezelf; wat is er zo moeilijk ?

Stel je dan voor wat jij een goede vriend, vriendin, familielid, huisdier, toe zou wensen, als die hiermee zou zitten?

Wens dit jezelf toe en bedenk: ik ben okee ook als ik het moeilijk heb.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - Imaginatie-oefening

Ga ontspannen zitten, sluit je ogen en volg je ademhaling een poosje.
Roep het beeld op van een geliefd persoon of dier, bij wie je in het verleden je veilig en geborgen hebt gevoeld. Maak in je innerlijke verbeeldingswereld contact, door haar/hem aan te raken, een gesprekje te beginnen, samen iets te doen. Kijk elkaar liefdevol aan, voel elkaars huidcontact en warmte. Wordt je bewust van veranderingen in je lichaam: ademhaling en hartslag worden kalmer, hoe voelen je hoofd, borst, buik, ledematen aan? Blijf 5 minuten in deze ervaring en sluit af met een anker-gebaar, bijvoorbeeld je hand op je borst.
Als je deze oefening dagelijks herhaalt, wordt dit herinneringsbeeld jouw anker op momenten dat een gevoel van eenzaamheid je dreigt te overvallen.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 37 - Alleen of all-één?

Eenzaamheid, wat betekent dit? Veelal zal je merken dat in de zoektocht naar je definitie van eenzaamheid deze louter bestaat uit betekenisverlening aan een hoeveelheid van gedachten...Deze gedachten eens onder de loep leggen en aan realistische reflectie onderwerpen geeft vaak een ander perspectief, ...immers de behoefte om weleens in je eentje dingen te ondernemen bestaat ook, is dat dan ook eenzaamheid? Zorgvuldig onderzoeken van die gedachten maakt dat het luchtiger kan worden, meer in het hier en nu en dus ook draaglijker. Probeer het maar eens !


2

deel deze tip

Tip 38 - Iemand met je meedragen

Draag iets kleins dat je aan de ander doet herinneren met je mee en verbind dit aan een warme herinnering met deze persoon.
Bijvoorbeeld in je portemonaie of zak. Iedere keer dat je er mee in contact komt, helpt het je herinneren aan het warme gevoel dat je bij iemand hebt.


2

deel deze tip

Tip 39 - je bent niet alleen

Er is altijd iemand die naar je kijkt ... en dat ben jezelf. Het gaat erom dat je jezelf leuk vind en dat je daar bent waar je wilt zijn. Therapie helpt je om zelfbeeld te krijgen, zelfs positiever zelfbeeld en uiteindelijk daar te brengen waar je wilt zijn. Ik help je graag daar aan mee. Je bent niet alleen.


2

deel deze tip

Tip 40 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het eenzaamheid-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 41 - Ga vrijwilligerswerk doen!

Ga vrijwilligerswerk doen!

Naast dat je nuttig bezig bent ontmoet je andere mensen. Van het een komt het ander...van een kennis wordt het misschien een vriend(in). Je moet ergens beginnen...het vraagt actie van jezelf.

Eenzaamheid lost zich niet vanzelf op...je moet er wel zelf iets voor doen.


Ineke

1

deel deze tip

Tip 42 - Beweging, zelfcompassie, goed zelfbeeld

Eenzame mensen kunnen het heel moeilijk hebben met zichzelf.

 

Het is belangrijk om in beweging te blijven en actief te worden. De natuur staat altijd klaar voor een wandeling of fietstocht! Als je je echt goed voelt kun je je staande houden in eenzaamheid en mogelijk zelfs genieten van de ruimte die het geeft.

 

Een belangrijke voorwaarde voor goed eenzaam te kunnen zijn is zelfcompassie en een goed zelfbeeld. Een therapeut kan jou erbij helpen dit te ontwikkelen.



1

deel deze tip

Tip 43 - Hou je bezig met datgene wat voor jou belangrijk is

Ga bewust op zoek naar jouw waarden; wat is voor jou belangrijk?

 

Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar zoals testjes op internet, maar ook boeken in de bibliotheek. (Of eventueel door een gesprek met een therapeut.)

 

Als je helder hebt wat jouw waarden zijn kun je vervolgens bekijken hoeveel tijd je hier in de afgelopen 14 dagen hebt besteed. Misschien kom je er wel achter dat de verhouding tussen hoe belangrijk het voor je is en hoeveel tijd/energie het jou geeft niet klopt; tijd voor actie!

 

Maak een plan waardoor je tijd of mogelijkheden creëert om vaker bezig te zijn met jouw waarden, met datgene wat belangrijk voor jou is. Door zo bewust bezig te gaan met jouw waarden geef je tegenwicht aan het gevoel van eenzaamheid.


Leontine

1

deel deze tip

Tip 44 - Therapie kan je helpen bij eenzaamheid

Eenzaamheid kan nu een probleem voor jou zijn als je het moeilijk vind om contact te maken, vrienden en kennissen te vinden en te behouden.

 

Jezelf presenteren in groepen, op het werk of bij sociale verplichtingen kan angstaanjagend zijn. Het lijkt makkelijker om aan de zijkant te staan en bijna onzichtbaar voor je medemensen door het leven te gaan.

 

Heel pijnlijk en vervelend voor jou en een gemis voor anderen die niet de kans krijgen om jou te leren kennen. Maar hoe om je ervan af?

Sociaal ontwijkend gedrag heb je waarschijnlijk vroeger als kind aangeleerd. Het kan een overlevingsmechanisme zijn omdat het belangrijk was om onzichtbaar te zijn. Niet gezien en daardoor ook niet gekwetst, niet gepest, niet genegeerd, niet geslagen of niet misbruikt.
Onzichtbaar zijn was minder pijnlijk dan negatieve aandacht krijgen.

Therapie kan je helpen om te onderzoeken wat jou tegenhoudt om contact te maken. Je kunt je oude leefstijl aanpassen aan je behoefte van nu!


Ik heb vaak in groepstherapie en in indivudele therapie cliënten stappen zien maken naar een leven MET anderen, MET vrienden, MET partners.


Als jij dat ook wilt ben je van harte welkom in mijn praktijk.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 45 - Neem jezelf voor om mensen vaker te groeten

Soms zit je in een cirkel waar je niet meer uitkomt.

Probeer eens de kleine dingen op te zoeken. Neem jezelf eens voor om mensen vaker te groeten, mensen die je vaker tegenkomt. het is verrassend dat mensen dan gaan teruggroeten. Het kan je helpen om mensen meer aan te spreken.

Wil je meer contact met iemand en kom je daar wel eens op de koffie, vraag hem/haar ook eens bij jou te komen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Therapie waar in je onderbewustzijn wordt gewerkt

Als jij je eenzaam en alleen voelt kan dit vele oorzaken hebben. Soms kom je er niet achter waar dit aan kan liggen.

Dit gevoel kan al heel vroeg ontstaan bv. tijdens de baby tijd als je moeder/ouders voor jouw gevoel niet genoeg aandacht en tijd met je door hebben gebracht. Je kunt dit niet bewust herinneren maar kan wel invloed op je huidige gevoel/gedrag hebben.

Om dit aan te pakken kun je naar een therapie gaan waar in je onderbewustzijn gewerkt wordt en daar bepaalde informatie opgelost wordt waardoor je gevoel gaat veranderen omdat je niet meer op die oude informatie kunt terugvallen.

Je kunt dan denken aan bv. Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix.


1

deel deze tip

Tip 47 - Schrijf eens je dromen op en ga voor één ding

Als je eenzaam bent, voel je je vaak rot, wil je ook niks meer.
Schrijf dan eens al je dromen op. Wat wil JIJ? Echt alles, materieel, psychisch, om te doen, álles. Waar droom jij over?

Kies vervolgens één ding en ga ervoor!

Veel plezier.


1

deel deze tip

Tip 48 - Loneliness is a sign that your heart misses connection

Loneliness is a sign that your heart misses connection, possibly with others, but most definitely to yourself.

Angel

1

deel deze tip

Tip 49 - De Luisterlijn

Luisterlijn
Heb je het moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Of je zoekt juist naar iemand die jou niet persoonlijk kent.

Bij de vrijwilligers van de Luisterlijn kun je dag en nacht terecht voor een goed gesprek. Het zijn geen psychologen en kunnen jou op afstand niet beter maken. Maar ze kunnen je wel helpen om het vol te houden!

Bel 0900-0767 of chat via deluisterlijn.nl .

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 50 - Ga naar een coach die jou ziet

welke reden zit er achter jou eenzaamheid?
meestal schuilt er onzekerheid achter eenzaamheid, niet weten hoe je aansluiting kunt maken, of bang zijn voor afwijzing. Niet weten wat je leuk vindt of wat jouw interesses zijn. Blijf er niet mee lopen, ga naar een coach die jou ziet. Samen kom je er wel.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 51 - Persoonlijke contacten hebben tijd nodig om te groeien

Eenzaamheid hoort bij het leven. Je kunt het niet wegpoetsen.

De eerste stap is erkennen dat je soms eenzaam bent en dat je dat soms moeilijk kunt verdragen.

De tweede stap is om je eenzaamheid te verzachten. En dat is toch dat je er op uit moet om contacten te maken. Niet alleen oppervlakkig, maar ook om het te wagen een meer persoonlijk gesprek aan te gaan.

Wat daar dan nog bij komt is dat je niet te snel moet opgeven. Het is niet vanzelfsprekend om meteen mensen te vinden waar je je wat bij thuis voelt. En persoonlijke contacten hebben tijd nodig om te groeien.


1

deel deze tip

Tip 52 - Ook voor jongeren geldt: maak het bespreekbaar

Eenzaamheid wordt vaak met ouderen geassocieerd terwijl eenzaamheid onder jongeren ook een serieus probleem is maar dat lijkt moeilijker bespreekbaar.

Ook voor jongeren geldt: maak je gevoelens bespreekbaar of durf hulp te vragen! Je hoeft je echt niet te schamen als je je wel eens eenzaam voelt. Het helpt als je dit gevoel erkent en gaat kijken wat de beste manier is om er vanaf te komen.


1

deel deze tip

Tip 53 - Leef zoveel mogelijk in het NU

Leef zoveel mogelijk in het NU

een gezegde luidt: maak je niet druk om het verleden want dat is voorbij, en wat de toekomst brengt, weet je nog niet. Volgens het Boeddhisme is er alleen het huidige moment.

Ook al is het niet gemakkelijk, probeer niet te piekeren over waarom mensen je vergeten, over wat er is misgegaan in je relaties bijv. Ga niet als een berg tegen de toekomst aankijken maar neem het leven dag voor dag: zie de natuur, de weersveranderingen, dieren om je heen, kinderen die buiten spelen.

Ga in je eentje naar een film, maak een praatje met iemand naast je, in een winkel, bij de bushalte. Zing en dans, gewoon alleen in huis of zoek een groep om dit samen mee te doen.

Wat uit onderzoek goed blijkt te werken tegen gevoelens van eenzaamheid is: iets voor een ander betekenen door bijv. vrijwilliger te worden of maatje voor een zieke/gehandicapte.

Als je denkt dat er een diepere oorzaak is voor jouw eenzaamheid en je er alleen echt niet uitkomt, ga dan naar de huisarts, psycholoog, therapeut, contactpersoon van de kerk. Hulp zoeken is geen teken van zwakte, het is juist sterk om er iemand anders bij te betrekken.


1

deel deze tip

Tip 54 - Heb geen medelijden met jezelf en zoek activiteiten/mensen op

Eenzaamheid is een taboe. Er zijn maar weinig mensen die hardop durven te zeggen dat ze eenzaam zijn. Het komt helaas veel voor, ook onder jongeren.

Het belangrijk om je gevoelens te uiten, al schrijf je ze maar op of bespreek je het met een therapeut. Mijn advies is om "te blijven gaan".

Oftewel, heb geen medelijden met jezelf en zoek activiteiten/mensen op. Bedenk altijd dat er mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten of voor nog hetere vuren staan.


1

deel deze tip

Tip 55 - Boek: Calling in "the one"

Boek; Calling in "the one". van Katherine Woodward Thomas. Een soort van werkboek over hoe je de mooiste relatie met jezelf kunt creëren en daarvanuit een relatie met " de Ander".


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Eenzaamheid is geen ziekte

Eenzaamheid is geen ziekte!

Eenzaamheid is vervelend, pijnlijk en moeilijk. En daarom wil je er iets aan veranderen. Wel is het goed om te beseffen dat het geen ziekte is, terwijl de maatschappij ons dat tegenwoordig doet geloven.

Waarschijnlijk speelt social media hier een belangrijke rol in. Mensen zoeken steeds meer verbinding op en het lijkt alsof iedereen het leuker heeft dan jij. Wees je hier bewust van.

Natuurlijk is het vervelend om je eenzaam te voelen. Maar besef je ook dat het heel normaal is om je zo af en toe eventjes eenzaam te voelen. Wellicht een manier om even tot rust te komen en bij jezelf te komen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 57 - Bezoek een sportschool en volg groepslessen

Eenzaamheid, het gevoel niet verbonden te zijn met anderen, is heel naar.

Belangrijk is om te blijven gaan.... oftewel de deur uit! Sporten helpt je om je beter te voelen. Bezoek een sportschool en volg groepslessen. Je leert nieuwe mensen kennen en je zorgt tegelijkertijd voor je mentale en fysieke gezondheid. Doen!!!


1

deel deze tip

Tip 58 - Een klein persoonlijk gesprekje kan al helpen

Bij eenzaamheid gaat het er vooral om dat je betekenis mist in je leven.

En betekenis ontstaat door jezelf in het contact met de ander te laten zien en ervoor open te staan dat de ander zich toont.

Op die manier kan je voelen dat je er bij hoort, dat je bij die ander hoort.
Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.

Een klein persoonlijk gesprekje tijdens het uitlaten van je hond bijvoorbeeld, kan je gevoel van er bij horen al versterken en je eenzaamheidsgevoel verminderen.


1

deel deze tip

Tip 59 - Trek er regelmatig op uit

Voel je je eenzaam of ben je bang je eenzaam te gaan voelen?
Trek er regelmatig op uit en ga naar plaatsen waar je mensen kunt ontmoeten en /of wordt lid van een club.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 60 - Verschil eenzaamheid en alleen zijn

Tussen alleen zijn en eenzaamheid zit een verschil.
Soms is er in de jeugd op een cruciaal moment (of chronisch) geen verbinding geweest tussen jou en een ouder. Zoals in je eentje 's nachts huilen om je moeder, die dacht dat het 'hoorde' om je te laten huilen.

In zo'n geval kan er 'intrinsieke eenzaamheid' ontstaan. Dit houdt in dat je je eenzaam voelt, zelfs (of juist) al ben je niet alleen.
In zo'n geval kan het goed zijn om te kijken hoe je dit verdooft... nagelbijten, zoetigheid, andere 'ongewenste gewoonten' kunnen namelijk het gevolg zijn.

Het kan op zo'n moment goed zijn om jezelf te vragen en te luisteren waar je echt naar hunkert. Dat kan pijnlijk zijn, maar dat geeft vervolgens de mogelijkheid om jezelf te begrijpen en met onvoorwaardelijke liefde voor jezelf te zorgen. Want hoe paradoxaal het ook klinkt, uiteindelijk is het de onvoorwaardelijke liefde voor jezelf die je heelt.

Michelle

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 61 - Volg een training of een cursus die je interessant vindt

Volg een training of een cursus of ga naar een bijeenkomst over iets dat je leuk of interessant vindt. Zo ontmoet je mensen met wie je direct iets gemeenschappelijks hebt.


1

deel deze tip

Tip 62 - Corona en het belang van slaap

Wist je dat ons immuunsysteem al na één week slecht slapen minder actief is.

Daarom is met het coronavirus slaap nog essentiëler dan het al was.

Streef ernaar dat je ergens tussen de 7 - 9 uur slaap per nacht krijgt zodat je gezonde nachtrust bedraagt aan een versterking van je immuunsysteem.


1

deel deze tip

Tip 63 - Vat een 'nee' niet persoonlijk op

Om iets aan je eenzaamheid te doen kun je stappen zetten om je sociale contacten uit te breiden. Bedenk dan: wie wil ik uitnodigen, waar wil ik die persoon uitnodigen en voor wat? Een kop thee of een ander drankje kan thuis, maar ook ergens anders, bijvoorbeeld in het café.

Vaak weerhoudt angst voor afwijzing iemand om werkelijk stappen hierin te zetten. Werk daar dus eerst aan: leer accepteren dat iemand in woord of gebaar 'nee' kan zeggen op je uitnodiging en dat je dit vervolgens niet persoonlijk opvat. De ander kan daar namelijk tal van redenen voor hebben, zonder dat het iets met jou te maken heeft.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 64 - Probeer erachter te komen wat je probeert te vermijden

Heb je er wel eens bij stilgestaan wat jou weerhoudt om anderen te ontmoeten? Vaak gaan hier bepaalde gedachten mee gepaard die iemand belemmeren om in actie te komen.

Redenen waarom je thuis blijft, waarom je niemand uitnodigt en niet mee doet, omdat je vindt dat je er niets aan hebt, of omdat je je geld ergens anders aan wilt besteden en maar 1x uit kunt geven, omdat er toch niemand op jou zit te wachten, of omdat je dan eerst je garderobe moet vervangen of eerst je huis op orde wilt hebben, etcetera. Houd het eens bij wat jou belemmert om het maken van contact op de lange baan te schuiven.

Probeer erachter te komen wat je in het contact met de ander probeert te vermijden. Is het angst voor afwijzing, ben je bang dat de ander eigenschappen van jou ziet waar jij je voor schaamt? Of kan het zijn dat je wat te veel eisend bent naar de ander toe?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 65 - Richt je blik naar buiten

Eenzaamheid wordt versterkt doordat je naar binnen kijkt. Je focus van interesse is waarschijnlijk op jezelf en op je eenzaamheid gericht. Je kunt je eenzaamheid doorbreken door naar buiten te kijken. Richt je ogen op de natuur, op de mensen, op je omgeving. Blijf rond kijken totdat je ogen iets interessants hebben ontdekt. Kijk ernaar en sta erbij stil. Dat is het begin van contactmaken. Dat is het begin van het doorbreken van je eenzaamheid.
Doe deze oefening dagelijks, liefst meerdere keren. Ontdek je wereld en stimuleer je nieuwsgierigheid.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 66 - NMLK

Nieuwe Mensen Leren Kennen is een populaire uitgaans community in Nederland. NMLK’ers zijn actieve, communicatieve types (HBO+) met een gedeelde allergie voor sleur. Ze maken makkelijk contact en zijn oprecht geïnteresseerd in nieuwe mensen en events. NMLK is geen datingsite, maar waar mensen samenkomen weet je maar nooit wie je tegenkomt.

Kijk eens op: nieuwemensenlerenkennen.nl

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 67 - Weet eerst naar wat voor contact je zoekt

Weet eerst voor jezelf naar wat voor contact je op zoek bent. Wat of welk soort mensen vult jou oprecht aan? En ga dan eens wandelen in een omgeving die je aanspreekt: musea, stad, park, bibliotheek, een plek waar jij je prettig voelt. En neem de pauze om eens om je heen te kijken. Wie lopen daar nog meer rond? Met welke houding? Wie zit er ook even stil en heeft wellicht dezelfde drempel als jij om contact te maken? Ben de opening: 'Geniet jij ook zo van deze omgeving?' En wie weet, het begin van verbinding. Succes en vooral veel inzicht gewenst


1

deel deze tip

Tip 68 - Hoe werk je als therapeut met eenzame clienten?

Als jouw client zich meer richt op het probleem van de eenzaamheid, dan is het de kunst dat jij als therapeut hem/haar laat kijken naar wat er wel (enigzins) positief is.
Maak gebruik van herkaderen en positief herformuleren - dit komt uit de oplossingsgerichte benadering en NLP- om jouw client aan te zetten tot een blik op mogelijkheden. Als de client zegt dat hij zich ziek voelt, dan kun je bijv. herformuleren 'je voelt je dus nu (nog) niet goed' en erna 'welke kleine stap kun je zetten om je een beetje beter te voelen'; zo ligt de focus niet op ziek zijn of slecht voelen maar op beter voelen. In haar boek Step by step laat Yvon Dolan heel mooi met allerlei praktijkbeschrijvingen zien hoe dit werkt.
Eenzaamheid is niet hetzelfde als je ziek voelen maar er is zeker een parallel te trekken in de aanpak met behulp van herkaderen en herformuleren. Ik merk dat ik er met mijn clienten verder mee kom.
Succes!


1

deel deze tip

Tip 69 - Lees het verhaal van Jessica

Jessica Pan is een introverte jonge vrouw die het fijn vind om vaak alleen te zijn. Totdat het doorsloeg naar eenzaamheid.

Ze besloot een jaar lang dingen te doen die ze vanuit zichzelf nooit zou doen; extraverte dingen. Om te kijken of (en hoe) het haar eenzaamheid zou veranderen. Haar boek geeft ongemerkt inzicht en voor de introverten onder ons (met kans op doorschieten naar eenzaamheid) veel herkenbaarheid. En is nog leuk en grappig om te lezen ook.

'Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde eigenlijk niet komen' van Jessica Pan.
ISBN 978 94 005 1109 5

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 70 - Eenzaamheid mogelijkheid naar eigen liefde

Eenzaamheid hoeft niet negatief te zijn.

Soms leiden de moeilijkste wegen tot de mooiste bestemmingen. Durf naar binnen te keren op zoek wat daar voor licht in je hart zit. Dan trek je ook weer andere energieën en mensen aan.

Graag begeleid ik je naar de weg van je hart.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 71 - Bedenk iets waar je superblij van wordt

Corona kan zorgen voor eenzaamheid, ook voor personen die dat eerst niet zo ervaarden.

Zorg er daarom voor dat je jezelf in de watten legt, en maak het groot, overdrijf hierin, zodat je dat warme gevoel krijgt , die vrienden en bekenden je geven bij een knuffel of zoen.

Plan bijvoorbeeld een namaak wellness moment: kaarsjes aan, uitgebreid in bad of onder de douche, trek je warme badjas aan die je over de kachel hebt gehangen, wijntje, iets lekkers, verzorging van jezelf, etc..

Bedenk iets waar je superblij van wordt...


1

deel deze tip

Tip 72 - Je barrières leren kennen

Eenzaamheid heeft vaak ook te maken met barrières in jezelf. Wat maakt dat je jezelf niet durft aan te melden voor een vereniging of sportclub? Welke gedachten heb je hierover? Een therapeut kan samen met jou onderzoeken welke gedachten en gevoelens maken dat je niet in actie komt, kijken naar wat je wel zou kunnen doen om jouw eenzaamheid te verkleinen.


1

deel deze tip

Tip 73 - Verwerk het onderliggende aan je gevoel van eenzaamheid

Eenzaamheid kan een heftige en verlammende emotie zijn, waardoor veel mensen allerlei manieren vinden om deze emotie te vermijden.

Dit zorgt er echter voor dat het gevoel terug zal komen en de manieren om dit overweldigende gevoel niet te voelen steeds meer moeten worden. Juist stil staan en het gevoel toelaten is een belangrijk deel om te ontdekken wat onder deze eenzaamheid ten grondslag ligt.

Wanneer dit duidelijker wordt is het mogelijk te focussen op wat er nodig is het onderliggende te verwerken. Dit zorgt er vaak voor dat het gevoel daardoor minder overweldigend wordt of zelfs verdwijnt.


1

deel deze tip

Tip 74 - van eenzaamheid naar verbinding

Eenzaamheid

Eenzaamheid wil niet perse zeggen dat je, je alleen voelt. Vaak kom je uit op verbinding. mensen zijn dan de verbinding kwijt met zichzelf of met de omgeving, wat resulteert in eenzaamheid.
Je wilt je juist gehoord voelen, gezien, geliefd, veilig en geborgen voelen. Juist zonder die verbinding word je eenzaam.
Werken aan je zelfbeeld, netwerk, het kijken naar mogelijkheden en op zoek naar je kwaliteiten. Het delen van je gedachten en je durven uiten, kan al voor die verbinding zorgen.


Floor

1

deel deze tip

Tip 75 - Deel de stilte

Zoals er vele kleuren wit zijn, zijn er veel verschillende schakeringen stilte. Stilte kan ongelooflijk alleen voelen, ook al ben je met anderen. Stilte kan enorme verbondenheid geven, ook al ben je alleen. Het moeilijke is om door de stilte heen te luisteren. Wat vertelt de stilte jou? Wat heeft ze nodig?
Als stilte gedeeld wordt, erkend wordt, begrepen wordt, veranderd er iets. Het wordt dan een gedeelde stilte waarin je je verbonden weet.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 76 - Empowerment

Empowerment
Praten bij een therapeut over ingrijpende gebeurtenissen in je leven kan zo’n effect hebben dat een cliënt bij mij het omschreef als “bijna een wonder”.

Luisteren en praten in vertrouwen, een beetje sturing krijgen en ervaren dat er meegevoeld en meegedacht wordt. Het is als op avontuur gaan, met ‘empowerment’ tot gevolg.


1

deel deze tip

Tip 77 - Knuffel op afstand :-)

De coronapandemie is al een jaar aan de gang. Een jaar lang kunnen we moeizaam fysieke nabijheid zoeken tot onze dierbaren, als dat we soms zo graag zouden willen. En dit, terwijl we juist zo gekalmeerd kunnen worden door even die armen om ons heen, een kus of gewoon even tegen iemand aan kunnen leunen. Hoe kunnen we daar soms zo naar hunkeren...

Hoe kan onze huidhonger gestild worden? Hoe kun we ook zonder direct contact met de ander, voelen dat er van je gehouden wordt?

Het is sowieso erg belangrijk dat je contact houdt met je eigen lichaam. Koop eens lekkere douchegel, bezoek eens een masseur. (Dat mag gelukkig weer!) Ga af en toe een flink eind wandelen, hardlopen, of dansen. En adem dan goed door. Wees je bewust bij elke stap die je zet. En als de zon schijnt, laat de stralen elke vezel van je lichaam binnenkomen, adem in en uit. Daar kun je ook zó van opknappen!

Zelfs zonder knuffel kun je de ander voelen via oogcontact. Kijk elkaar maar eens lang in de ogen aan en voel de verbinding.

Kalmeer - ontvang - geniet!


1

deel deze tip

Tip 78 - Stel nieuwe, open vragen

Als je mensen ontmoet, probeer dan niet de 'standaard-vragen' te stellen, maar stel eens nieuwe, meer open vragen als: Hoe ervaar jij deze (Corona-)periode? Waar baal jij het meeste van? Welke dromen heb jij? Welke reizen wil je maken?
Je zult zien, dat je dan sneller dieper contact kunt maken.


1

deel deze tip

Tip 79 - Maak contact

Maak contact. Je kan je eenzaam voelen in een relatie en je kan je eenzaam voelen als je single bent. Je eenzaam voelen gaat over contact, wezenlijk contact vanuit je hart. Dat kan ook met een onbekend iemand. Met wie je een praatje aanknoopt in de supermarkt op tijdens het wachten op de trein.
Je kan ook even bellen met een vriend, familielid of kennis.
Als je je vaak eenzaam voelt is het misschien gewoon handig om een dier in huis te nemen. Een dier heeft jou nodig en hecht zich aan jou (een vis is wat lastig misschien).


1

deel deze tip

Tip 80 - boekentip

Lees het boek: Verlangen naar verbinding van Brené Brown


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 81 - Zoek even verbinding met jezelf!

Even een body check: (zoek even een plekje voor jezelf)

Ga stevig staan en adem 3x rustig door.
Voel hoe je voeten contact maken met de grond.
Wiebel nog even heen en weer.
Adem in door je neus en uit door je mond.
Ga 1 voor 1 je tenen af, voel even bewust hoe ze staan.
Ga daarna door naar je kuiten, adem door en voel die verbinding.
Werk zo langzaam naar boven, je knieën, boven benen, billen, onderrug, midden rug, boven rug, je nek en schouders.
Laat je schouders laag, en ontspannen, blijf rustig doorademen en voel even waar die ademhaling zit, in je keel, borst of buik. Er is geen goed of fout, blijf rustig door ademen en voel die verbinding die jij maakt met je lijf!
Ga door naar je gezicht ontspan je kaak, voel je wangen, je neus je ogen en maak je ogen zwaar. Daarna je voorhoofd tot het puntje van je kruin.
Adem rustig nog eens 3x keer diep door. Voel de ontspanning en verbinding die je maakt met je eigen lijf.
Deze oefening kan fijn zijn als je spanning of stress voelt, of gewoon even tussen door omdat jij het waard bent en die verbinding mag voelen!

floor

1

deel deze tip

Tip 82 - 2 tips bij eenzaamheid

Eenzaamheid in Coronatijd. Maar niet alleen dan kan het voorkomen in je leven. Je kunt je ook eenzaam voelen terwijl je regelmatig veel mensen ziet en spreekt. Of ook als je partner is overleden. Kun je iets doen zodat het weggaat? Of iets zodat het niet zo’n pijn meer doet?

1. Besef dat je niet de enige bent die zich zo voelt en dat er niets mis is met je! Als je je eenzaam voelt kun je zo de indruk hebben dat jij ook nog eens de enige bent die zich zo voelt. Of dat er iets niet met jou klopt dat jij je zo voelt. Eenzaam voelen komt heel veel voor onder mensen! Dit kan je helpen om het te aanvaarden. Want dat is mijn 2e tip
2. Aanvaarden is beter dan verzetten. Veel lijden in ons leven komt voort uit ons verzet tegen wat er is. Begrijpelijk, maar niet handig. Als je je eenzaam voelt en je gaat je daar tegen verzetten, zodat je dat gevoel weg kan duwen of zo, dan maak je er juist een probleem van! Zodra je het gevoel van eenzaamheid aanvaard, kun je er veel beter iets mee doen. Bijvoorbeeld ook compassie ontwikkelen voor anderen die zich zo voelen! Dat maakt het voor jezelf ook beter te dragen.

Henk

1

deel deze tip

Tip 83 - De situatie in kaart brengen

In plaats van direct in de oplossing te schieten en te zoeken naar manieren om het gevoel van eenzaamheid te verlichten of te verhelpen is het goed er eerst onderzoek naar te doen.
Hou eens bij wanneer je je eenzaam voelt. Turf het in je agenda of in een (digitaal) notitieblok. Zorg dat je de dag en het tijdstip terug kan zien.
Benoem jij zelf deze momenten als eenzaam of doen anderen dat?
Wat zijn de omstandigheden op het moment dat het zich aandient? Ben je thuis of ergens anders? Ben je alleen of met anderen? Zijn er andere bijzonderheden?
Wat zijn je gedachten op dat moment?
Wat doe je, hoe gedraag je je? Ervaar je fysieke onrust? Moeheid? Ga je eten? Ga je naar buiten of onder het dekbed liggen?

Breng dit eens twee weken in kaart. Probeer dit te doen zonder de situatie te proberen te veranderen.

Een volgende stap is terugkijken en nagaan of je patronen ziet. Welke overeenkomsten hebben de momenten waarin je eenzaamheid ervaart? Overeenkomsten in gedachten, tijden of omstandigheden?
Kan je aan de hand hiervan bedenken of je er iets aan wil en kan veranderen? Doet het zich, bijvoorbeeld, altijd voor op zaterdagavond of in het weekend? Is het dan mogelijk om op die momenten afleiding te zoeken? Dit is heel simplistisch gesteld, maar dient ter voorbeeld om aan te geven hoe je het overweldigende gevoel in wat kleinere elementen op kan delen.

Ook wanneer je zelf niet goed weet wat je, al zijn het maar hele kleine dingen, kan veranderen in patronen is dit in kaart brengen een nuttige eerste stap. Met alles wat je opschrijft en ontdekt kan je concreter hulp zoeken of het gesprek hierover aan gaan met anderen. Het kan net die houvast bieden die nodig is om een eerste stap naar verandering te zetten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 84 - Boekentip: De eenzame eeuw van Noreena Hertz

We leven in het tijdperk van de eenzaamheid. We zijn weliswaar beter verbonden dan ooit, maar sociale isolatie blijkt een steeds groter probleem onder jongeren en ouderen, voor zowel mannen als vrouwen. En toch rust er nog altijd een taboe op eenzaamheid.

In De eenzame eeuw onderzoekt Noreena Hertz de wereldwijde eenzaamheidscrisis en waarschuwt ze ons voor de potentiële gevolgen. Eenzaamheid heeft namelijk niet alleen effect op je gezondheid (vergelijk het met vijftien sigaretten per dag), maar is ook nadelig voor de economie en politiek. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en rake kleurrijke verhalen uit de praktijk schetst ze een indringend beeld van dit 21e-eeuwse probleem. Zo 'huurt ze een vriend', volgt ze een cursus gezichten lezen en ontmoet ze inwoners van een verzorgingstehuis die mutsen breien voor hun robotverzorgers. En ook gaat ze dieper in op de vindingrijkheid waarmee we tijdens de coronacrisis verbonden blijven.

Hertz levert een uitgekiende kijk op alle facetten van eenzaamheid en houdt een indringend betoog over hoe we dit tegen kunnen gaan. Een essentieel boek waarin we zien hoe we in dit eenzame bestaan verzeild zijn geraakt en wat we kunnen doen om de maatschappij weer te verenigen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 85 - Boekentip: Vind je eindman - Carla Ketelaar


Vind je eindman

Sorry, heren onder de lezers, dit boek is voornamelijk voor vrouwen geschreven. Desalniettemin ook zeer leerzaam voor mannen, onder andere omdat het ook over verschillen tussen vrouwen en mannen gaat, waardoor onderling begrip versterkt kan worden.
Dit boek is voor vrouwen die 'prima in orde' en zelfstandig zijn, en (toch) single blijven, terwijl ze graag een partner willen, een goede relatie.
Het is erg realistisch, niet over-romantisch, en eerlijk en soms ook wel confronterend. Maar fijn om te lezen waarover een relatie écht hoort te gaan en over hoe je je 'eindman' (persoonlijk vind ik dit een raar woord, maar wel duidelijk) kunt vinden.
Mocht je na het lezen van het boek coaching of therapie hierover nodig hebben, dan kun je bij Carla terecht en ook bij mij.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 86 - Lonely while being surrounded by people

Why can you sometimes be in a room surrounded by people who you love yet still feel lonely?
Researchers have identified 3 dimensions of loneliness to reflect the types of relationships that can be missing:

1. Intimate/ Emotional loneliness- The longing for a close confidant or intimate partner
2. Relationial/ Social loneliness-The need for quality friendships and social connection
3. Collective loneliness: The need for a network of connections that share your sense of purpose or principles.

These 3 dimensions together reflect the complete range of high quality social connections that all human beings need to feel content and not lonely. Any dimension unmet leads to a feeling of loneliness.


1

deel deze tip

Tip 87 - Nieuwe begroetingsmanieren

Weet je nog van vroeger toen mensen bij een begroeting elkaar een hand - en vaak ook - drie zoenen op de wang gaven? Welke associatie roept dat bij je op? Had je daar een fijn gevoel bij, of juist niet?

Weet je wel dat een handdruk alleen al, veelzeggend is in de interactie? Krijg je een stevige, of een slappe hand, wordt de hand van de ander ver uitgestrekt, of staat die dicht bij zijn lichaam? En hoe reageerde jij daarop? En wordt daar een kort zakelijk knikje bij gegeven, of durven de handschudders elkaar even goed in de ogen aan te kijken? Al deze aspecten zeggen eigenlijk: "Hier ben ik, zo stel ik me naar jou op. En wie ben jij, op dit moment?"

Het gemis van handen schudden is vooral het gemis van kort aandacht geven aan jezelf en aan de ander, in het contact, hoe klein ook. Heel snel wordt er nu over gegaan naar de orde van de dag.

Maar het kan ook anders. Begroet elkaar eens op een van deze manieren:
- kijk de ander aan en veer je knieën licht op en neer.
- sta tegenover elkaar met je hand op je hart. Sluit je ogen, adem eens diep. Open je ogen, kijk elkaar eens 10 seconden aan, of durf eens een halve minuut, en deel wat er in je opkomt, als je naar de ander kijkt.

De eerste tip kun je met iedereen doen die je tegen komt. Kijk maar eens wat voor effect het heeft op jou en de ander. De laatste tip zou je goed kunnen oefenen met een dierbaar iemand. Het is vooral verrassend om te merken wat je kunt ervaren, als je langere tijd in oogcontact staat met de ander. Je ziet dan vooral hoe kwetsbaarheid een grote krachtbron en een verbinder kan zijn!

Ik wens je fijne en inspirerende contactmomenten met een ander toe!


1

deel deze tip

Tip 88 - Simpele tips

Sporten wandelen fietsen huisdieren

Maria

1

deel deze tip

Tip 89 - netwerk uitbreiden

Netwerk uitbreiden

Iedereen voelt zich wel eens alleen of eenzaam. Maar wat als deze gevoelens erger worden en de overhand krijgen. Als je zelf merkt dat je weinig tot geen vangnet/netwerk om je heen hebt.
Hier kan je zelf mee aan de slag, door te kijken naar wat je hobby's zijn of welke sport mogelijkheden er zijn. Vaak worden er in de buurt activiteiten georganiseerd waar je eens kunt gaan kijken. Vergeet niet de briefjes in de supermarkten, hier worden vaak verschillende verzoeken gedaan, een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen en je netwerk uit te breiden. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op.

floor

1

deel deze tip

Tip 90 - Probeer zelf in actie te komen

Een gevoel van eenzaamheid ontstaat als je je niet (meer) verbonden voelt met een ander. Dit kan dus ook gebeuren terwijl je een relatie hebt of beschikt over een (grote) vriendenkring. Hoe moeilijk ook; probeer zelf in actie te komen. Bespreek wat je voelt met je partner, een vriend(in) of iemand anders in jouw directe omgeving. Als dit op dit moment te lastig voor je is, zoek dan hulp bij een therapeut. Deze kan je helpen om zicht te krijgen op wat je voelt en denkt, en jou helpen om te ontdekken wat je graag zou willen.

Leontine

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 91 - Sociaal netwerk

Begin geen relatie met iemand met een groot uitgebreid sociaal netwerk.
Dat benadrukt namelijk dat jezelf een veel kleiner netwerk hebt.
Hierdoor zit je steeds te wachten tot je partner eindelijk een keer tijd heeft voor je heeft en wordt jouw agenda zo bepaald door je partner.

Pablo

1

deel deze tip

Tip 92 - Eenzaam in je seksleven

Is seks meer een last dan een lust? Heb jij seks alleen omdat je vindt dat het moet? Je bent niet de enige! 30% van de vrouwen zegt weinig of geen zin in seks te hebben, zelfs niet in een warme relatie. Dat kan tot spanningen leiden, twijfels veroorzaken in je relatie, maar ook tot eenzaamheid leiden in een relatie.

Gelijk een boekentip: Zin in seks - 'ontwikkel een sexy state of mind' van ervaren seksuoloog Ingeborg Timmerman en journaliste Carly van Tongeren. Zij leggen prachtig en duidelijk uit -met het persoonlijkheidsmodel 'de bloem' - dat er voor elke vrouw, met elk karakter een plezierig seksleven mogelijk is.

Heb je belangstelling of vragen om ook via dit persoonlijk(heids)onderzoek op zoek te gaan naar jouw eigen seksualiteit, dan ben ik graag je gids.

M@rion


1

deel deze tip

Tip 93 - Opkomen voor wat jij voelt en nodig hebt

Soms komt je eenzaamheid voort uit het feit dat je jezelf continu verlaat. Je bent bezig met wat de ander wil en denkt en probeert daar naar te handelen. Ondertussen voel je je eenzaam en onbegrepen en hoop je dat die ander jou een keer ziet of tegemoet komt. Wat werkelijk aan de hand is, is dat je ziet dat je jezelf telkens in de steek laat en je je bewust wordt van dit patroon. Vaak ben je bezig met de ander uit angst afgewezen of verlaten te worden. Juist het opkomen voor wat jij voelt en nodig hebt in relatie met de ander zal maken dat je je minder eenzaam en juist meer verbonden gaat voelen. Succes daarmee!!


1

deel deze tip

Tip 94 - Kleine dingen waardoor je je minder eenzaam voelt

Eenzaamheid is een heel ondermijnend gevoel, we hebben er allemaal wel eens last van. Bijvoorbeeld als je je niet gezien voelt door een ander of je wordt overgeslagen bij iets.
Bij sommige mensen lijkt het allemaal vanzelf te gaan, die sociale omgang. Dat plezier met elkaar.
Het zijn vaak al de kleine dingen waardoor je je minder eenzaam voelt. Bijv. jezelf blij maken met een klusje doen dat je al lang hebt laten liggen. En vanuit dat gevoel iemand bellen. Of de hond uitlaten en daarover vertellen aan iemand die je ontmoet. Contact maken.


1

deel deze tip

Tip 95 - Maak eenzaamheid bespreekbaar

Onder jongeren blijft het thema eenzaamheid met grote regelmaat onbesproken. Alsof er een taboe op rust. Wat zo zonde is omdat het een onderwerp is wat, zeker ook tijdens Corona, absoluut leeft onder jongeren. Door het kenbaar te maken kunnen er situaties op je pad komen die er anders sowieso niet zouden ontstaan. Je kunt hulp en/of uitnodigingen aangeboden krijgen, herkenning en/of steun krijgen vanuit onverwachte hoek. Als jij er over durft te praten motiveer je wellicht ook een ander uit over die spannende drempel te stappen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 96 - Eenzaamheid hoort bij het leven

Wie is er nooit eenzaam? Hoort eenzaamheid niet gewoon bij ons leven? Maar eenzaamheid kan ons veel verdriet doen en gevoelens van er niet bij horen of er niet toe doen geven.

Accepteren dat eenzaamheid bij het leven hoort, kan al een grote stap zijn om er niet onder gebukt te (blijven) gaan. Stop het gevecht: 'Ik wil niet eenzaam zijn." Dat helpt je niet.

Vraag je af wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt. Is het aan gezelschap, een goed gesprek, een wandeling met iemand in de natuur? Ontdek dat eerst en zet dan een eerste stap naar je doel. Een eerste kleine stap kan zijn een appje naar iemand sturen, kijken of er een vereniging in de buurt is, bedenken of je anderen in de buurt kent die misschien ook behoefte aan gezelschap hebben. Jij alleen kan die eerste stap zetten.


1

deel deze tip

Tip 97 - Wat zou je nodig hebben?

Wat is eenzaam eigenlijk? Hoe beleef je dit en wat zou je nodig hebben om het te doorbreken? Want er zijn initiatieven genoeg, maar de opkomst is vaak laag..... deel eens wat je tegenhoudt, wat je zou willen ervaren binnen nieuwe contacten, wat eenzaamheid voor jou op zou lossen. Hoe zou jouw wereld rijker kunnen worden door anderen toe te laten op een manier die bij je past? Dat is zo wezenlijk om te delen, want niemand anders vult het exact voor jou in. Vanuit onze organisatie hebben we het echt georganiseerd, maar de opkomst....dus ergens missen we iets. Deel wat je nodig hebt en laat dit je hulpverleners weten: dan komen we tot maatwerk. Samen sterk!

Marcella

1

deel deze tip

Tip 98 - Boekentip; René Diekstra "In gesprek met je ouders"

Als we eenzaam zijn is er meestal sprake van een stuk afgeslotenheid in onszelf. Om dit verder te onderzoeken is het een aanrader om met het boek van René Diekstra; "In gesprek met je ouders" aan de slag te gaan. Door de oefeningen in dit boek krijg je meer duidelijkheid over jouw achtergrond, je ouders en familie en hun verleden. De ervaringen uit jouw familie geschiedeins onderzoeken, kan het eenzame gevoel vullen met begrip waardering en liefde. Dit zorgt voor warmte in jou systeem.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 99 - Verbinding zit van binnen

Ik wens je een gelukkig 2022. Maar ik weet dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. De feestdagen kunnen je weer extra geconfronteerd hebben met je gevoelens van eenzaamheid. Die gevoelens zijn niet zozeer afhankelijk van de vraag of je veel of weinig mensen om je heen had, maar meer van de ervaring van verbinding met anderen, of ze nou fysiek aanwezig waren of niet. En van de vraag of je het een beetje met jezelf kunt vinden. Sluit vrede met je zelf. Je bent het waard.
' Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, er is Eén die van je houdt.' (Ramses Shaffy).

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 100 - De weg uit de eenzaamheid

Stel je eens voor...
Dat jouw gevoel van eenzaamheid niet komt door jouw omstandigheden
Stel jezelf eens voor... dat dit gevoel niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt
En dat het kan oplossen, zomaar in het niets, terwijl er helemaal niets verandert aan jouw omgeving...of de situatie waar je jezelf in bevindt...
Dat iedereen nog hetzelfde is als daarvoor, maar dat jij dit ineens heel anders ervaart... en er zelfs de positieve kant er van inziet...
Stel je dat eens voor...
Dat is mij uiteindelijk gelukt... met behulp van een combinatie tussen EMDR & Mindfulness. Het gevoel van eenzaamheid verdween, want ik vond mezelf terug en daarmee mijn natuurlijke staat van zijn waar geluk en verbinding altijd aanwezig is...
Ik hoefde er alleen maar contact mee te maken! :-)

Nathalie

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 101 - Leer je jongere jij koesteren

Eenzaamheid is niet iets wat je overkomt. Het heeft ook in wezen niets te maken met alleen zijn, ondanks dat we dat vaak denken. Soms voelen we onszelf JUIST eenzaam terwijl we niet alleen zijn. Het is een gevoel wat ontstaat omdat je jezelf niet meer verbonden voelt. Dat betekent dat je jezelf niet meer bewust bent van wat je werkelijk bent. Je kunt dit helen door jouw jongere jij te leren koesteren. Naarmate je hier in slaagt, zul je merken dat het gevoel van eenzaamheid vervaagt. Succes!

Nathalie

1

deel deze tip

Tip 102 - Eenzaamheid door Social media

Een veel gehoord iets in deze tijd, ook bij veel jonge mensen: door sociale media staan we altijd aan; we doen dit vaak uit gewoonte. Facebook, Instagram , snap… en we weten 24-7 van elkaar wat we doen en waar we zijn. Wat zouden we graag uit willen staan even, want door die alles voelen we ons steeds meer eenzaam . We lezen hoe leuk iedereen het heeft etc. Hierdoor ontstaat ook onzekerheid . En echt contact dat is er dan niet. ( niet met jezelf en dan ook niet met de ander) Ja, het is vaak niet makkelijk om even bewust je telefoon niet te checken , maar het helpt wel! Probeer iets leuks te doen, even in contact met jezelf.

Mascha

1

deel deze tip

Tip 103 - JIJ bent de belangrijkste persoon in je leven

Wanneer je je eenzaam voelt, ervaar je geen of weinig verbinding met anderen. Je kunt je eenzaam voelen, terwijl je niet alleen bent. Je hebt misschien een relatie, gezin, vriendschappen en toch voel je je alleen. Eenzaamheid gaat niet over de hoeveelheid mensen om je heen, maar hoe je het contact ervaart. Of je voelt je eenzaam vanwege het gemis aan een partner, gezin, of vriendschap.

Signalen die op eenzaamheid kunnen wijzen:
- je ervaart geen of weinig verbinding met anderen
- je voelt je niet gezien, gehoord of gewaardeerd
- je voelt je anders dan anderen
- je mist een partner, vriendschap of familie
- je voelt je onzeker of verlegen in contact
- je houdt mensen enerzijds op afstand en anderzijds heb je claimgedrag
- je hebt een negatief zelfbeeld
- je voelt je vermoeid, hebt hoofdpijn, veel spanning, gebrek aan eetlust, slaapt slecht
- je hebt gevoelens van verlatenheid, machteloosheid
- je voelt teleurstelling, verdriet, boosheid, angst
- je hebt het vertrouwen in andere mensen verloren

Therapie kan helpen om de oorzaak van jouw gevoel van eenzaamheid te onderzoeken. Én hoe je de eenzaamheid kunt doorbreken. Ook belangrijk om te gaan werken aan de verbinding met jezelf. JIJ bent immers de belangrijkste persoon in je leven.



1

deel deze tip

Tip 104 - Leren je lichaam te ervaren

Lieve jij,
in het proces van leren omgaan met jezelf, en je gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid is het belangrijk dat je leert om ín verbinding, je gevoel leert te ervaren. Als lichaamsgericht werkend therapeut weet ik dat dit onmogelijk te begrijpen is met je denkhoofd.
Iedere keer opnieuw word ik verrast door het proces van heling dat plaatsvindt als de ander, van binnen toe durft te gaan naar het gevoel... samen aanwezig zijn bij "het gat", de pijn of het grote verdriet maakt dat niet de situatie verandert, maar wel onze beleving daarvan.

Met een werkelijk luisterend oor en gepaste aandacht, kun je gaan ervaren dat het ook bij jou van binnen kan gaan verzachten.
Meestal is dit niet een quick fix; ik ben bereid met je te onderzoeken, met mee te lopen, en je te ontmoeten in je kwetsbaarheid.


1

deel deze tip

Tip 105 - Een pot met dankbaarheidsbriefjes

Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Denk (juist) niet te groot. Doe deze in een pot en kies een moment in de week uit waarin je alle dankbaarheidsbriefjes leest en deel deze bij voorkeur met een dierbare. Wees hierbij ook eerlijk dat je naast alle punten waar je dankbaar voor bent je ook eenzaam voelt. Probeer jezelf aan te leren dat je eenzaamheid er mag zijn, maar dat ook de dankbaarheid er mag zijn. Vaak focussen we ons alleen op de eenzaamheid en vergeten we de dankbare punten of we vinden dat we onszelf niet eenzaam mogen voelen en focussen (geforceerd) alleen op de dankbare punten. Train jezelf hierin om te balanceren tussen deze twee.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 106 - Werken aan je zelfwaarde

Emotionele eenzaamheid
Samen met iemand zijn, of een relatie hebben en je dan toch eenzaam voelen. Hoe kan dat?
Als je jezelf niet op waarde schat dan kunnen deze gevoelens je overvallen. Bijvoorbeeld dat je je niet goed genoeg voelt, of jezelf bestempelt als sukkel, loser, als waardeloos.

Dit zijn geen feiten maar zijn overtuigingen die je geïntegreerd hebt.
Okay, je bent niet foutloos of perfect, maar wel goed zoals je bent. Goed en minder goede eigenschappen.
Je bent t waard om geliefd te worden, en hoort bij de grote menselijke familie. En deze liefde die we allemaal nodig hebben begint bij zelfliefde: Bij het helen van je eigen wonden en het updaten van je overtuigingen over jezelf.
Hoe? door te werken aan je zelfwaarde. Als je jezelf op waarde schat en in staat bent om alleen te zijn omdat je zelf okay bent kan dit veel bijdragen aan het niet meer eenzaam voelen.
Schrijf je positieve punten eens op en lees ze na.
Vul ze elke dag aan met nieuwe gevoelens en ervaringen. Zo zul je langzamerhand meer waardering krijgen voor jezelf.


1

deel deze tip

Tip 107 - Trauma en met andere mensen omgaan

"Trauma maakt het enorm lastig om met ander mensen om te gaan en zinvolle relaties te onderhouden" schrijft Bessel van der Kolk in zijn boek Traumasporen.
Het kan dus dat het niet aan jou ligt maar aan dat wat je is overkomen. En dat je daardoor niet makkelijk aansluiting vindt of verbinding maakt.
Een gesprek met een therapeut kan je op weg helpen om de gevolgen van je trauma te herkennen en meehelpen om de gevolgen ervan te verkleinen


1

deel deze tip

Tip 108 - Laat je helpen zoeken

Eenzaamheid kennen we allemaal en we kunnen eenzaam zijn in gezelschap of bijvoorbeeld alleen 'op de bank'. Wanneer je goed kijkt zie je meer mensen die ook eenzaam zijn, alleen weten deze het soms beter te verbergen. Het helpt wanneer je ziet dat je minder 'alleen' bent en dat anderen dat eigenlijk ook regelmatig eenzaam zijn. Laat je helpen in anders kijken!


1

deel deze tip

Tip 109 - Extra hart

De illusie dat we een ander nodig hebben om eenzaamheid op te heffen, houd een gevoel van gevangen zitten in stand. Een eenzaam hart heeft 'iets' nodig om een opening te hebben naar zuurstof. Huur hart-ruimte met de hulp van een therapeut en ontdek hoe snel jij kunt transformeren naar een hart met liefde.

Yvonne

1

deel deze tip

Tip 110 - Eenzaamheid

Eenzaamheid kan soms moeilijk te verdragen zijn. Misschien helpt het je wanneer je weet dat iedereen met eenzaamheid te maken heeft. Je ziet het niet aan de buitenkant. Kun je je eenzaamheid verdragen? Kun je voelen wat je nodig hebt en daarna stappen zetten richting je behoefte?
Wanneer het je niet lukt om je eenzaamheid te doorbreken en je hebt hulp nodig, neem dan contact met me op. Je kunt je eenzaamheid doorbreken!

Hanny

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 111 - Omgaan met angst

Omgaan met angst:

Juist dat waar je het meest over piekert of angstig over voelt , zou je jezelf eens vriendelijk toe kunnen uitnodigen om het juist wel te doen. Door dingen te blijven doen die je eng vindt, leer je met de spanning om te gaan. De angst hiervoor neemt dan af.


1

deel deze tip

Tip 112 - Kans op magie

Eenzaam ?

Wat voel je, als je je eenzaam voelt ?
Probeer deze vraag zo precies mogelijk te beantwoorden. Niet vanuit je verstand, maar vanuit je gevoel.
Stel jezelf vervolgens de vraag of je deze gevoelens kunt omarmen.......

En dan is er kans op magie. Door de eenzaamheidsgevoelens te omarmen is de eenzaamheid verdwenen.

Geloof me niet, probeer het uit !!!!!!!!


1

deel deze tip

Tip 113 - Bloemen voor....jezelf

Het lastige is vaak om eenzaamheid goed te omschrijven. De beleving kan zo divers zijn evenals de drempels die mensen ervaren om vanuit zichzelf in beweging te komen. In Tilburg bestaat de site T Helpt: vele initiatieven om eenzaamheid te doorbreken zijn beschikbaar. En toch hoor ik eenzaamheid, hand in hand vaak met een vorm van neerslachtigheid en depressiviteit, nog zo vaak in mijn praktijk voorbij komen. Een bericht van een client die best een pittige tijd doormaakt, gaf me inspiratie: hij kocht bloemen voor zichzelf en sprak hardop uit eerst eens bevriend met zichzelf te raken. Maak die afspraak eens met jezelf: ik word mijn vriend(in) en voel, ervaar en bedenk waar dit dan voor staat. Verbind je eerst met jezelf, ontdek wat goed voelt en waarom en zoek dit bij anderen. Maak jezelf het centrale middelpunt van wat jij jezelf gunt, waar jij van geniet, hoe jij jezelf steunt en daardoor anderen die ook jou zien.


1

deel deze tip

Tip 114 - Alleen zijn, zonder je eenzaam te voelen

Eenzaamheid, het klinkt niet zo fijn....
Je kunt eenzaam zijn, zonder alleen te zijn.

Maar je kunt ook alleen zijn, zonder je eenzaam te voelen.

Het heeft met wensen, verlangens, behoeftes en verwachtingen te maken.
Hoe zit dat bij jou? Kun je dit achterhalen?
Zo nee, dan verken ik graag met jou hoe jij wilt staan in het leven, hoe je dat kunt bereiken en wat er nog te doen staat, om je gelukkiger te maken.

Ik help je er graag bij!


1

deel deze tip

Tip 115 - Eenzaamheid

Je bent geneigd om je eenzaamheid te verjagen. Snel je mobiel of laptop pakken, de tv aanzetten. Vooral weg van het eenzame gevoel. Eenzaamheid hoort bij het leven. Niemand voelt op hetzelfde moment wat jij voelt. Wel kun je naar een luisterend oor vragen om je gevoelens te delen. Kun je niet delen, sta de gevoelens dan toe. Wanneer je niet weg rent, komt er vanzelf een antwoord vanuit je ziel. Luister daar naar en zet stappen. Ook al zijn deze stappen heel eng. Heb je hulp nodig, neem dan contact met me op.

Hanny

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 116 - Eenzaamheid doorbreken

Eenzaamheid, niet iedereen wil aangeven dat hij/zij iemand hier mee te maken heeft. Maar toch komt het vaker voor dan je denkt. En niet alleen bij oudere mensen. Ik heb ook jongere mensen in de praktijk die hier last van hebben, om welke reden dan ook.

Graag verken ik met je hoe het komt, dat je eenzaam bent of je je eenzaam voelt. Ook wil ik weten hoe je het ziet als je je eenzaamheid doorbreekt en hoe je leven er dan uit zou zien, en wat je wensen zijn. Ook heb ik verschillende manieren om het te doorbreken. Die manieren bespreek ik graag met je in persoonlijke gesprekken.


1

deel deze tip

Tip 117 - Eenzaamheid doorbreken

Eenzaamheid, niet iedereen wil aangeven dat hij/zij iemand hier mee te maken heeft. Maar toch komt het vaker voor dan je denkt. En niet alleen bij oudere mensen. Ik heb ook jongere mensen in de praktijk die hier last van hebben, om welke reden dan ook.

Graag verken ik met je hoe het komt, dat je eenzaam bent of je je eenzaam voelt. Ook wil ik weten hoe je het ziet als je je eenzaamheid doorbreekt en hoe je leven er dan uit zou zien, en wat je wensen zijn. Ook heb ik verschillende manieren om het te doorbreken. Die manieren bespreek ik graag met je in persoonlijke gesprekken.


1

deel deze tip

Tip 118 - Onderzoek je gevoelens van Eenzaamheid

Gevoelens van eenzaamheid horen bij het leven, maar wanneer je altijd een eenzaam gevoel hebt kan dat ziekmakend zijn.

De een vindt het fijn om alleen te zijn en voelt zich nooit eenzaam.
Een ander voelt zich eenzaam ondanks de aanwezigheid van veel familie en vrienden.
Gevoelens van eenzaamheid komen ook voor bij mensen die juist veel mensen om zich heen hebben. Zij hebben soms het gevoel dat ze geen aansluiting kunnen vinden, dat niemand ze begrijpt of zijn bang om naar iemand toe te stappen om kennis te maken.
Herken jij jezelf hierin? Maak je gevoelens van eenzaamheid eens bespreekbaar. Je komt dan tot de ontdekking dat er meer mensen zijn in jouw omgeving die zich eenzaam voelen.

Als je het eng vindt om dit te bespreken met een bekende, dan zou je eens een gesprek kunnen aangaan met een therapeut die samen met jou gaat onderzoeken waarom jij je zo eenzaam voelt en hoe je dit kunt doorbreken.


1

deel deze tip

Tip 119 - Naar buiten gaan kan al de eerste stap zijn

Vaak doet een wandeling maken al wonderen. Je voelt je beter als je in de natuur bent en daar even doorheen wandelt. Dit geeft ruimte om anderen te zien, tegen te komen en een gesprek te kunnen starten. Het kan beginnen bij die ene ontmoeting. Jij kunt zelf die mogelijkheden creëren.


1

deel deze tip

Tip 120 - Eenzaam voelen en eenzaam zijn

Eenzaam voelen is niet hetzelfde als eenzaam zijn; merk jij dat je gedachten dat eenzame gevoel creëren? Maak op die momenten dan eens contact met je waarden, bijvoorbeeld verbondenheid, betrokkenheid, vrijheid, liefde... en richt daar je aandacht op.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 121 - Je hebt altijd jezelf

Voel je je eenzaam? Ga dan eens in gesprek met jezelf. Het is een uitgelezen kans om te onderzoeken; wie ben ik? Waar hou ik van? Wat mis ik in deze eenzaamheid? Waar kan ik dat vinden? Gebruik de tijd om te onderzoeken!


1

deel deze tip

Tip 122 - Boekentip: verlangen naar verbinding

ls je van lezen houdt dan is het boek van Brenée Brown: 'Verlangen naar verbinding" een aanrader.

Brenée vertelt: we voelen ons eenzaam als we het gevoel hebben niet verbonden te zijn. De kern van eenzaamheid is de afwezigheid van betekenisvolle sociale interactie. Ik denk dat er niets eenzamers is dan samen zijn met anderen en je alleen voelen.
Neurologisch, hormonaal en genetisch zijn we meer in de wieg gelegd voor onderlinge afhankelijkheid dan voor onafhankelijkheid.

Blijf niet zitten in je eenzaamheid maar zoek hulp als je hier niet mee verder komt.


1

deel deze tip

Tip 123 - Vat van Zelfwaardering

Vat van Zelfwaardering.
Wanneer we ons eenzaam voelen, denken we ook vaak negatief over onszelf. We hebben allemaal een vaatje in ons dat gevuld is met zelfwaardering. Wanneer we negatief over onszelf denken praten, dan is dat vat vrij leeg. Je kunt dit vat zelf vullen.
Doe drie keer per dag iets kleins, positiefs, vriendelijks voor jezelf of een ander. Geef jezelf dan een 'heitje'. Zeg tegen jezelf "goed dat ik je zie". Je zult al snel merken dat er dingen gaan veranderen.


1

deel deze tip

Tip 124 - Kom in beweging

Al is het moeilijk: kom in beweging, geef jezelf een "schop onder de kont". Bij eenzaamheid trek je je terug, letterlijk maar ook figuurlijk in je lichaam. En er moet weer energie in je systeem om tot iets anders te komen. Maar ook om je weer te kunnen verbinden met de mensen m je heen. Dus ga bewegen. Iedereen zal je zeggen dat je moet gaan wandelen, maar doe dat ook! Sluit je aan bij een groep in de buurt, overal worden tegenwoordig beweegactiviteiten georganiseerd.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 125 - Eenzaamheid zit van binnen

We voelen ons allemaal weleens eenzaam, maar integenstelling tot wat veel mensen denken, ligt dat niet aan het aantal mensen waar je contact mee hebt gehad. Het ligt aan de mate waarin je daar behoefte aan hebt. Zo zie je bijvoorbeeld dat extroverte mensen vaak veel meer behoefte hebben aan mensen om hun heen dan introverte. Voor introverte mensen is veel tijd alleen vaak belangrijk om op te laden. Het leven op zich is al spannend genoeg. Daarnaast ligt het aan de kwaliteit van het contact. Praten jullie alleen over koetjes of kalfjes of mag je ook iets persoonlijks vertellen? En de ander ook? Probeer echt te luisteren en ga een dialoog aan ipv het vertellen van een verhaal. Het hoeft niet altijd spannend te zijn wat je vertelt. Als je om elkaar geeft, heb je interesse in de ander zijn welbevinden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 126 - Alleen voelen

Alleen voelen, herken je dat, dat je het gevoel hebt dat je je alleen of eenzaam voelt ondanks je andere mensen om je heen hebt? Komt dit thema regelmatig terug of is het een pijnlijk iets voor jou, kijk dan eens terug hoe het vroeger voor jou als kind was. Heb je je toen ook zo gevoeld in jouw gezin van herkomst? Als je met die jongere jij contact kan maken kan de eenzaamheid in het nu verzachten.


1

deel deze tip

Tip 127 - Eenzaamheid

Soms zijn contacten verwaterd en kun je ze weer nieuw leven inblazen. Je hebt misschien nog een telefoonnummer of e-mailadres of via Linked Inn. Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. En neem de stap om eens te vragen hoe het is en wat af te spreken.
Zoek naar gezamenlijke interesses. Ga je altijd alleen wandelen?
Misschien wil iemand wel met je mee.


1

deel deze tip

Tip 128 - Wat is je verlangen?

Eenzaamheid is een groot probleem voor veel mensen. Eenzaamheid gaat niet over alleen-zijn, maar het heeft alles te maken met je bestaan, met jouw mens-zijn. Het gaat over een gevoel van leegte, van gemis.
Wat is je verlangen? Waar ligt jouw behoefte als je eenzaamheid ervaart? Deel dat met iemand die je dicht bij je staat, of zoek een therapeut!



deel deze tip

Tip 129 - eisenpakketje

Kijk eens kritisch naar je eisenpakketje als het gaat om contact maken met anderen? Vaak is je blik gekleurd door ervaringen die je misschien net iets te heftig begrenzen in wat je meent wel of niet toe te moeten of kunnen laten. Nieuw is niet alleen spannend of eng, nieuws is vanuit vrijheid mogen kiezen of een gesprek meer aandacht verdient dan die eerste ontmoeting, op welke manier dan ook. Wat mag een ander vragen en wat vind jij dat je vragen mag? Sta eens bewust stil bij je eisen, bij de basis die je ervoor hebt en probeer het verleden niet te bepalend te laten zijn. Alleen in het nu kun je winst behalen, vriendschappelijk en relationeel. Ga voor verbinding!!!



deel deze tip

Tip 130 - Wacht niet tot de bel gaat

Soms ben je eenzaam om redenen dat je de deur niet uit kan, soms ben je eenzaam omdat je de deur niet uit durft. Het is een proces waar je in gekomen bent of wat je aanvoelt. Maar wacht niet tot de bel gaat, de actie moet uit jezelf komen. Als je het zelf niet kan, probeer dan iemand te vragen die je kan helpen. Let goed op de kleine signalen en waardeer deze, geef wat terug en bel eens bij een ander aan. Het is moeilijk, maar begin bij jezelf en kom te voorschijn, elk mens mag er zijn en juist in deze tijd hebben we elkaar nodig.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 131 - Eenzaamheid

Je gevoelens van eenzaamheid zijn geen feiten
Nee. Eenzaamheid is subjectief. Het is een emotie. Een gevoel dat komt en gaat. Je kunt je eenzaam voelen terwijl je een druk sociaal leven hebt. En je kunt je perfect gelukkig voelen terwijl je alleen bent.

Er zijn grofweg twee redenen waarom je eenzaamheid ervaart:

Je ervaart emotionele eenzaamheid. Je hebt voldoende sociale contacten, maar toch voel je je eenzaam.
Je ervaart sociale isolatie. Je voelt je eenzaam omdat je simpelweg te weinig sociaal contact hebt op een dag.
Als je emotionele eenzaamheid ervaart kun je de situatie beter maken door je zelfliefde te vergroten. Als je sociale isolatie ervaart kun je stappen zetten om meer tijd door te brengen met anderen.



deel deze tip

Tip 132 - helderheid en loslaten

Ga mee wandelen in een wandelcoach sessie, werk verhelderend en maak een nieuw begin.



deel deze tip

Tip 133 - Maak elke week tenminste één afspraak

Indien je je eenzaam voelt is het belangrijk om zelf in actie te komen. Maak elke week tenminste één (bel)afspraak met iemand. Indien je je gehinderd voelt door angst om zo'n stap te zetten, vraag dan om steun van een belangrijke ander. Kom je er niet uit, zoek hulp. Welkom in mijn praktijk!



deel deze tip

Tip 134 - Uitreiken

In deze tijd is eenzaamheid meer en meer een schrijnend thema. Niet alleen onder ouderen, maar ook jongeren en alleenstaanden. Covid-19 werkt Isolerend voor veel mensen. Daarom zullen er ook meer forums zijn, facebook, wijk apps, websites, etc. waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Dat kan ook via vrijwilligerswerk. 13 maart staat weer in het teken van NL doet! Op de website kan je inschrijven op klussen bij jou in de buurt. Wie weet waar dat toe leidt. Mocht je niet goed kunnen werken, dan mag je er ook gezellig bij komen zitten.



deel deze tip

Tip 135 - Tips omgaan met gevoelens van eenzaamheid

1. Luister naar je gedachten
Sta even stil bij je gedachten en schrijf ze eventueel op. Dit kan opluchten. Heb je veel negatieve gedachten? Kijk daar dan eens goed naar. Kun je ze relativeren? Wat gaat er wel goed? Waar word je blij van? Het kan helpen om daar iedere dag stil te staan bij de positieve dingen en deze op te schrijven.

2. Ga naar buiten
Ga iedere dag even naar buiten om te wandelen, fietsen of hardlopen. De frisse lucht, de beweging en ook natuur zorgen ervoor dat je lichaam endorfine en serotonine aanmaakt. Naar buiten gaan is gezond, geeft balans en verminderd stress.

3. Routine
Zorg ervoor dat je een routine hebt in je dag. Maak onderscheid tussen een werkdag en een vrije dag en plan ook ontspanning in na je werk.

4. Spiritualiteit
Spiritualiteit kan helpen bij eenzaamheid. Door online yoga of meditatie te volgen zorg je voor een verbinding met jezelf. Dit kan helend werken.

5. Lief zijn voor jezelf
Wees lief voor jezelf en doe dingen waar je echt blij van wordt. Ook thuis kan dat. Ga lekker in bad met fijne badolie, neem een douche en scrub jezelf. Doe het eens anders dan normaal, wat zou je nu fijn vinden om voor jezelf te doen?

6. Doe iets nieuws
Ga eens iets doen wat je altijd al op je wensenlijstje had staan. Creatieve dingen kunnen vooral helpend zijn. Het maken van iets moois geeft voldoening. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Iedereen heeft een creatieve kant. Het kan ervoor zorgen dat je je beter voelt.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 136 - verbinden en uitreiken

allereerst erken dat gevoelens van eenzaamheid er zijn, dat dat jou niet bepaald, je hebt die gevoelens. Niets om je voor te schamen. Vele tips zijn hier al geplaatst; verbind je met jouw gevoelens van binnen en heb daarna de moed om uit te reiken naar verbinding buiten jezelf. Met wie kun je een stukje gaan lopen? kun je iets voor iemand betekenen, helpen? Hou het laagdrempelig, elke stap in verbinding is er 1. Reik uit, vraag, met wie of v oor wie kan ik iets betekenen. Er is zo veel mogelijk vanaf het moment dat je durft te vragen.



deel deze tip

Tip 137 - dankbaarheid

Schrijf elke dag iets op waar je dankbaar voor bent. Als je je heel eenzaam voelt lijkt dat misschien onmogelijk. Maar wanneer je dit gaat doen zul je zien dat er elke dag iets is waar je dankbaar voor kunt zijn.



deel deze tip

Tip 138 - Schaamte bij eenzaamheid

Onze tijd kent ongekende mogelijkheden om met elkaar te communiceren, om contact tot stand te brengen. Desondanks voelen velen onder ons in alle leeftijdscategorieën zich eenzaam. Met een klein verschil tussen mannen en vrouwen ervaart zo’n een op de tien mensen eenzaamheid, zelfs als er (voldoende) contacten zijn.

Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid je gezondheid negatief beïnvloed: als mens floreer je juist als je je verbonden met en veilig bij medemensen voelt. Oorzaken voor eenzaamheid zijn divers, waardoor er bij het verhelpen van gevoelens van eenzaamheid steeds naar jou als persoon en jouw achtergrond gekeken dient te worden.
Maar juist bij het bespreken van eenzaamheid ligt een drempel omdat zij veelal gevoelens van schaamte oproept.

Het leven, jouw leven is het echter waard om kleurrijk te zijn. Dit realiseren geeft je noodzaak en de waarde om helpers te zoeken de nodige kracht.



deel deze tip

Tip 139 - Kom in actie

Het gevoel van eenzaamheid hoeft niet blijvend te zijn. Het kan een fase betekenen waarin je onderzoekt wat voor jou zou kunnen helpen om de eenzaamheid te verminderen. Zoek je contact met andere personen, dieren, gelijkgestemden? Ligt er een dieper verlangen naar contact vanuit gemis vanuit vroeger? Onderzoek waar jouw verlangen zit en wat daarin jouw eenzaamheid zou kunnen verminderen. Vraag om ondersteuning in dit proces, mocht je er alleen niet uitkomen. Doorbreek de eenzaamheid op die manier die het beste bij jou past.



deel deze tip

Tip 140 - Tevoorschijn komen.

Beledigd, afgewezen, gepest.

Misschien herken je je in een van bovenstaande woorden. Je voelt je niets waard, en waar nog een sprankje hoop zat, is wel een keer afgewezen door iemand anders.

"Wat gaat het nu nog worden met mij?" vraag je jezelf misschien wel af.

Maar wat jij ten diepste voelt, laat je niet aan anderen zien. Met je harnas om doe je je werk, heb je vrienden waar je af en toe een biertje mee drinkt en thuis doe je het hoognodige, zodat alle zaakjes wel lopen.

Behalve... die momenten dat je je pijn tegenkomt. Alleen, verlaten.

Voel nu eens goed: met wie zou je deze emotie willen delen? Juist om de pijn van alleen goed door te komen, helpt het je om het gevoel te delen met iemand. Er is altijd iemand die je begrijpt, die jou aanvoelt. Je hebt er wel zelf open voor te staan.

Voel in jezelf en kijk om je heen wie er voor jou klaar staat. Ik wens je veel troost en heling toe!




deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 141 - Pak de regie

Door regie te pakken ga jij je eenzaamheid aan. Dit kan op diverse manieren, door een gesprek met een buur, of door online contact te leggen met gelijkgestemden. Of door middel van sporten een gesprek aan te gaan met een mede sportmaatje. De drempel kan soms zo groot zijn geworden dat het moeilijk is om de eerste stap te zetten. En soms gaat het niet zoals je zou willen. Geef jezelf de kans om het te proberen en het te doen. Grote kans dat het je uiteindelijk gaat opleveren wat je graag zou willen.



deel deze tip

Tip 142 - Corona en eenzaamheid

4 tips tegen eenzaamheid tijdens corona

1) Praat erover. Gevoelens en informatie delen is een effectieve manier om relaties op het werk te onderhouden. Hoe meer je deelt met je collega's en je leidinggevenden, bijvoorbeeld door te praten over je zorgen rond de huidige situatie, hoe groter de kans dat jij je verbonden en authentiek voelt. Maar wees voorzichtig. Informatie delen die meer onthult dan mensen van jou gewend zijn, kan een averechts effect hebben. Passende, ethische onthullingen zijn essentieel.

2) Geef inhoud aan virtueel werk. Begint het uitvoeren van je werk voor de computer saai te worden? Door je te richten op de behoeften en gevoelens van anderen, kun je werkrelaties meer inhoud geven en hoef je minder aandacht te besteden aan gedachten en emoties die eenzaamheid oproepen. Je kunt contact opnemen met je collega's, ondersteuning of advies geven, en collega's bedanken als ze aardig en behulpzaam zijn. Vraag jezelf en je collega's waarom ze het werk doen dat ze doen. Zo kun je inhoud creëren. Besef en waardeer dat je belangrijk werk doet. Of dat nu vanuit huis is of op kantoor.

3) Haal herinneringen op. Onderzoek heeft aangetoond dat herinneringen ophalen over positieve gebeurtenissen bijdraagt aan het verminderen van eenzaamheid. Probeer de volgende keer dat jij thuiswerkt en je eenzaam voelt te denken aan een leuk uitstapje met je collega's, of eet iets wat je regelmatig in de bedrijfskantine eet. Je hersenen associëren troosteten automatisch met belangrijke relaties. Je kunt ook 'oude' verhalen en foto's met je collega's delen via sociale mediakanalen. Zo kun je samen nostalgisch terugblikken.

4) Weet wat je taken zijn. Thuis worden we snel afgeleid. Als je onzeker bent over jouw rol binnen het team, voel je je misschien hulpeloos als je geïsoleerd op afstand werkt. Met andere woorden: je moet weten wat je taken zijn en hoe deze bijdragen aan het werk van jouw team. Als jij je nu onzeker voelt over jouw taken, plichten en verantwoordelijkheden, vraag dan bij je leidinggevende om duidelijkheid over jouw rol in de huidige werkomstandigheden.

Anoniem


deel deze tip

Tip 143 - Een ander perspectief

Bekijk jouw gevoel van eenzaamheid vanuit een ander perspectief. Ik noem dit de vlieg en de vogel.

Ten eerste kijk je vanuit het perspectief van de vlieg naar jezelf. Dus stel je voor dat er in je kamer een vlieg ergens op de muur zit en die ziet jouw. Wat zou die vlieg zien? Wat zou die vlieg zeggen?

Vervolgens kan je nog een stapje verder gaan. Naar de vogel. Een vogel hoog in de lucht. Die kijkt nog breder en vanaf nog meer afstand. Wat zou deze vogel zien daar beneden. Wie zou hij zien? Wat zou hij om je heen zien? Wat zou deze vogel te zeggen hebben als hij vanaf deze afstand kijkt?

Een ander perspectief kan je meer afstand geven tot de verlammende emoties. Een realistischer beeld. Een beeld met misschien wel zaken die je uit het oog bent verloren.

Anoniem


deel deze tip

Tip 144 - Heb moed

Moed= angst+actie. Ergens bang voor zijn en het toch doen.

Als jij je eenzaam voelt, dan is de kans aanwezig dat je het spannend vind om een verbinding met iemand aan te gaan. Om je open te stellen. Bang voor afwijzing, dat je er niet toe doet, bang voor pijn, bang om in de steek gelaten te worden. Vaak zijn dat gevoelens en ervaringen die je als kind hebt opgedaan. Nu je volwassen bent, kan het ook anders.

Stel nou dat ik je vraag om eens aan 1 iemand te denken die je misschien wel iets meer in vertrouwen zou kunnen nemen. Aan wie denk je dan? Je vader, je moeder, je broer of zus misschien? Je aardige buurman of een kennis/vriend? Er is vast iemand. Ik zou zeggen probeer je eens open te stellen bij die persoon. Eigenlijk heb je niets te verliezen.

Het vereist moed en kan je een hoop opleveren.

Anoniem


deel deze tip

Tip 145 - Je hebt altijd jezelf bij je

Waarheen je ook gaat of wat je ook doet, je hebt altijd jezelf bij je.
Wees er voor jezelf, behandel jezelf zoals een vriend(in) dit zou doen. Dan krijg je meer verbinding met jezelf en wordt het ook makkelijker voor je om meer verbinding met anderen te gaan ervaren.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 146 - 1-zaamheid

Eenzaamheid... 1 en toch samen....all-een....
Lopen door een drukke winkelstraat en je dan toch oh zo alleen voelen. :-(
Wie kent het niet? Hoe lukt het je om je beter verbonden te voelen, minder eenzaam te zijn? Misschien door te beseffen dat je allen één bent? Dat iedereen zich (wel eens) eenzaam kan voelen in deze overvolle mensenwereld? Begrip leren krijgen en voelen voor jouw eenzaamheid, leren begrijpen en voelen dat het een verlangen is naar een betere, fijne verbinding met anderen, kan jou helpen om je minder eenzaam te voelen. In therapie gaan als je je eenzaam voelt, kan goede zelfzorg zijn.



deel deze tip

Tip 147 - Tip om in contact te komen met mensen

Contacten
Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kun je iemand bellen of mailen.
Zijn er mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt dat je zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat je de laatste tijd bezighoudt en vraag eveneens de ander daarnaar.
Heb je kinderen, ga dan ook het gesprek aan met ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes. Jullie hebben de vriendenkring van jullie kinderen in ieder geval alvast gemeen.
Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het niet te groot is.
Bied buren of kennissen jouw hulp: oppas van kinderen of huisdieren, klussen, huishouden en dergelijke.
Als je een hond hebt, maak een praatje met andere hondenbezitters. Je hebt vast een gedeelde passie voor honden.



deel deze tip

Tip 148 - Je mag hulp vragen

Eenzaamheid kent vele gezichten. Je kunt omringd zijn met veel mensen en je toch vreselijk alleen voelen. Het heeft vaak ook te maken met je anders voelen dan de anderen, je niet begrepen voelen of je minder waard voelen dan anderen.
Eenzaamheid is lang niet altijd op te lossen met het lid worden van een club of vereniging.

Eerst is het nodig om te weten wat er aan de hand is, hoe het komt dat je je eenzaam voelt. Ook heel belangrijk: waar verlang je naar? Eenzaamheid kan ook gepaard gaan met schaamte, zeker in een maatschappij waarin iedereen op alle vlakken, dus ook op sociaal gebied succesvol lijkt te moeten zijn.

Als je iets wilt veranderen in je leven en je komt er zelf niet uit, dan kan een therapeut je op weg helpen. Dat mag op jouw tempo. Je moet het zelf doen, maar niet alleen!

Anoniem


deel deze tip

Tip 149 - Ontdek de kern van je eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel van gemis of leegte. Je voelt je niet verbonden, niet met anderen maar ook vaak niet met jezelf. Een eerste stap om iets aan dit gevoel te veranderen is om te onderzoeken wat de kern is van je eenzaamheid. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde situaties of momenten op een dag waarin het gevoel sterker is dan normaal? Wat mis je op die momenten in de contacten die je hebt of in de verbinding met jezelf? 
En hoe zou je willen dat deze momenten anders zijn? Kijk eens of je al schrijvend meer inzicht kunt krijgen door deze vragen te beantwoorden.



deel deze tip

Tip 150 - Wie we zijn...wie we willen zijn

Leven en dood, hoop en berusting, goed en kwaad. Al deze tegenstellingen leven in ieders innerlijk en hun kracht laat zich in ons leven gelden.
Het ontkennen ervan leidt alleen maar tot meer lijden, spijt en berusting.
Als we weigeren onze verantwoordelijkheid te nemen door de wijsheid te ontsluiten die onder het oppervlak van onze bewuste geest verborgen ligt, gedragen we ons op manieren die we zelf nooit voor mogelijk hebben gehouden.
We verspillen vitale energie aan slechte gewoonten en herhalingsgedrag en leiden een leven vanuit een onvolledig verwerkelijken van onszelf.
In onze gedachten, gedragingen en in de omgang met anderen kun je dit herkennen.
Voorbeelden:
geheimen hebben voor jezelf en anderen
schuld en schaamte koesteren
de behoefte de schuld af te schuiven

Herken je dit? Je kan ervan af komen door in jezelf dit te herkennen en ermee aan de slag te gaan. Alleen of met hulp van een luisterend oor dat je aangeeft hoe je eruit kunt komen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 151 - Je innerlijk zelf

Wat is er nodig om je veilig te voelen in een wereld waarin jij geen zeggenschap hebt?
Veel mensen verstevigen hun verdedigingslinies. Creeren een buffer van geld en bezit. Dit is een zienswijze die vroeger gold. Een meer eigentijds kijk op je veilig kunnen voelen gaat ervan uit dat je de sleutel tot veiligheid zal vinden in je eigen innerlijk.
Veiligheid en geborgen voelen kun je als mens ontmoeten wanneer je hebt ontdekt dat de kern van jouw wezen een innerlijk zelf is. De uiterlijke wereld kan je innerlijke wereld nooit bedreigen. Je ware innerlijke zelf is permanent aanwezig en onkwetsbaar, zodat het niets heeft te vrezen van verandering. Het onbekende is noodzakelijk voor verandering.
Als je je met dit feit verzoent zal de wereld een speelterrein van het onverwachte worden..




deel deze tip

Tip 152 - Wat is de essentie van eenzaamheid?

Eenzaamheid heeft niets te maken met hoeveel mensen je om je heen hebt. Om 'Het klein orkest' te citeren: 'eenzaam tussen duizend vrienden, duizend vrienden toch alleen'.

Eenzaamheid ontstaat als een deel van jou er niet mag zijn. Bijvoorbeeld omdat je geleerd hebt dat jongens niet huilen en je als man je verdrietige deel achter slot en grendel hebt gezegd. Of als je als meisje geleerd hebt dat je niet fel van leer mag trekken en je je assertiviteit achter slot en grendel hebt geplaatst.

We hebben zonder uitzondering allemaal geleerd dat bepaald gedrag wel acceptabel is en ander gedrag niet. We hebben allemaal geleerd om een deel van onze eigenheid op te offeren om geaccepteerd te worden.

Eenzaamheid verdwijnt zo gauw je dit verbannen deel van jezelf weer omarmt en het een plek geeft in je persoonlijkheid en in je leven.

Anoniem


deel deze tip

Tip 153 - Neem jezelf en je gevoel serieus

Eenzaamheid kan knagend werken en graaft zich in. Ergens op de je route ben je niet alleen het contact met je omgeving kwijt geraakt, maar ook met jezelf.

Een eerste stap om weer de verbinding met jezelf te herstellen is onderzoeken: als ik helemaal vrij zou zijn en met niemand rekening hoef te houden, waar heb ik dan nu zin in?
Als hier een antwoord op komt (en het antwoord kan ook zijn: ik heb nergens zin in), leef jezelf eens in hoe dat eruit zou kunnen zien? Zoals: Waar ben je? hoe beweeg je? Hoe voel je je?
Neem hier gerust de tijd voor en herhaal het zovaak je wilt.

Op deze manier kom je weer meer in contact met wat jou goed doet. Het kan helpen de wereld anders waar te nemen.





deel deze tip

Tip 154 - Eenzaamheid en verbinding

Wanneer je je eenzaam voelt, voel je een gebrek aan verbinding met jezelf. We hebben de neiging dit gevoel weg te willen hebben, omdat het niet fijn voelt. Probeer eens je gevoel van eenzaamheid welkom te heten en kijk wat er gebeurt.............



deel deze tip

Tip 155 - Het is "maar" een gevoel

Eenzaamheid kan je soms ineens overvallen. Een gevoel van dat je ten diepste alleen bent, ook al ben je op dat moment misschien zelfs met je vrienden, partner of familie. Dit gevoel kan heel intens zijn, zodat je jezelf gaat afvragen of er misschien iets mis met je is...
Nou, weest gerust, dat is er niet. We hebben dit gevoel allemaal wel eens, sommigen vaker dan anderen.
Het is een oeroud alarmsysteem dat je waarschuwt om 'in contact' te blijven.
Net zoals alle gevoelens die je lijf produceert, gaat ook dit gevoel weer voorbij. Je kunt het zien als een soort herinnering: vergeet je niet om aandacht te geven aan de mensen om je heen?



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 156 - Eenzaam of alleen?

Mensen voelen zich met regelmaat eenzaam. Vaak heeft dat (ook) te maken met "alleen-zijn".
Maar soms voelen mensen zich eenzaam in groepen mensen, op hun werk of op hun opleiding. Mensen genoeg, maar toch een gevoel van eenzaamheid. Mogelijk gaat het hier om existentiële eenzaamheid (bestaanseenzaamheid).
Dan helpen contacten niet.
Het gaat er vooral om of je je verbonden voelt met een ander. Een groep mensen waarin je je niet thuis voelt, levert eerder gevoel van eenzaamheid op dan dat dit iets oplost.
Bij existentiële eenzaamheid gaat het er om dat je je niet begrepen voelt, dat je je anders voelt. Bedenk dan dat de ene kant van de medalje is dat je je eenzaam voelt; maar de andere is je uniciteit! Er is maar 1 iemand zoals jij en niemand kan voelen wat jij voelt, niemand weet wat jij denkt en niemand kent jouw unieke ziel. Omarm dan jouw unieke IK en wees er trots op. Dan staat je gevoel van eenzaamheid in een ander perspectief.



deel deze tip

Tip 157 - Herken eenzaamheid

Eenzaamheid is een van de grootste maatschappelijke problemen van nu, ook in Nederland.

De Amerikaanse psycholoog Ami Rokach doet al veertig jaar onderzoek naar eenzaamheid en onderscheidt vijf dimensies in de ervaring ervan. Wie zichzelf in minimaal twee of drie van deze dimensies herkent, zal zich zeer waarschijnlijk eenzaam voelen.

1. Emotionele nood Je ervaart een knagende pijn, gekwetstheid en ongerustheid. Het voelt alsof je hart breekt.
2. Sociaal onvermogen en vervreemding Je bent bang niet goed genoeg te zijn voor anderen. Je voelt je ontoereikend, genegeerd en niet gewaardeerd.
3. Interpersoonlijke isolatie Je denkt dat je door niemand geliefd bent, dat je geen betekenisvolle hechte of romantische relaties hebt en er eigenlijk voor niemand toe doet.
4. Zelfvervreemding De ervaring alsof je lichaam gescheiden is van je geest. Rokach ziet dit als een beschermingsmechanisme; op deze manier voel je de brandende pijn van eenzaamheid niet.

Groei en ontdekking Dit gaat over de mogelijkheid dat je je als mens kunt ontwikkelen door de ervaring van eenzaamheid. Je kunt ontdekken dat je sterker bent dan je dacht. Of dat je meer manieren tot je beschikking hebt om met een moeilijke situatie om te gaan. Ook kan het zijn dat je bepaalde relaties opnieuw gaat waarderen. Of dat je jezelf en de wereld beter gaat begrijpen. Soms heb je hier even hulp bij nodig.. maar wat je zelf al kan doen is: 'je hart luchten!!'

Er bestaat geen standaardoplossing voor eenzaamheid. Maar het zou voor ieder die kampt met eenzame gevoelens wellicht goed en heilzaam zijn te proberen wat eerlijker te zijn over hoe het nu echt gaat.

Gedeelde smart is écht halve smart...



deel deze tip

Tip 158 - Wat voor eenzaamheid?

Mensen zijn sociale wezens en bij gebrek aan menselijk contact en echte verbinding kunnen we ons eenzaam voelen. Eenzaamheid is dan een gevoel dat eigenlijk een signaal geeft dat je een behoefte hebt aan de warmte, uitwisseling en geborgenheid van menselijke relaties. Word je daarin te weinig gevoed dan vraagt dat om ondernemen, uitreiken en openstellen voor contact. Doe of durf je dat niet, dan is het goed om je angsten en belemmeringen te onderzoeken.
Soms voelen we ons eenzaam ondanks dat we voldoende sociale contacten ervaren. In de contacten die we hebben, missen we diepte en echte uitwisseling. Ook deze eenzaamheid vraagt om onderzoek. Belangrijke vragen die je aan jezelf kunt stellen: voel ik me veilig in dit contact? Laat ik mezelf zien, breng ik in wat mij bezig houd? Durf ik door te vragen over hoe de ander zich voelt?
Een therapeut kan je helpen om uit te vinden wat jou belemmerd om betekenisvolle relaties aan te gaan.



deel deze tip

Tip 159 - De moeite waard

Eenzaamheid gaat over het (onbewuste) gevoel de moeite waard zijn.
Jezelf zó van waarde vinden dat er werkelijk niets anders nodig is dan jij.

We zijn de verbinding met dit gevoel grotendeels verloren tijdens het opgroeien. Door hier opnieuw connectie mee te maken ervaar je keuze in je gevoel van alleen zijn.
Je wordt minder afhankelijk van gezelschap en het leuke is dat mensen, vanuit deze positieve houding, je aanwezigheid opzoeken.

wil je meer weten? Heb je behoefte om je weer te verbinden met je Zelfwaarde? Dan hoor ik graag van je,

Jolande



deel deze tip

Tip 160 - ben je eenzaam of ervaar je eenzaamheid?

In de eerste situatie identificeer je jezelf ermee. In de tweede situatie ben je een persoon die zich wel eens eenzaam voelt.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 161 - Focusing in Therapie

Luisteren naar het hele verhaal. Wat heeft er allemaal mee te maken… En waar raakt het je nu… Dat lijkt belangrijk te zijn. Zullen we daar eens wat ruimte voor maken… Zo kan een sessie aanvangen als iemand door de bomen het bos niet meer ziet.



deel deze tip

Tip 162 - Maak een praatje

Voel je je eenzaam? Vaak voel je je dan ook waardeloos, onzeker, etc. Maar weet dat je het waard bent, dat er mensen zijn die zitten te wachten op een praatje met jou. Juist met jou! Dus spreek iemand aan in de supermarkt, zeg die voorbijganger gedag, etc.



deel deze tip

Tip 163 - Hoe voelt eenzaamheid?

Wat voel je, als je je eenzaam voelt ?
Probeer deze vraag zo precies mogelijk te beantwoorden. Niet vanuit je verstand, maar vanuit je gevoel.
Stel jezelf vervolgens de vraag of je deze gevoelens kunt omarmen.......

En dan is er kans op magie. Door de eenzaamheidsgevoelens te omarmen verdwijnt de eenzaamheid.

Geloof me niet, probeer het uit !!!!!!!!



deel deze tip

Tip 164 - Eenzaam of Alleen

Eenzaamheid kan voelen als een pijnlijk gebrek aan betrokkenheid, geen zin of plezier in het leven. Alsof het leven aan je voorbij gaat en je nergens echt bij hoort. Dit kan je overkomen in relaties, vriendschappen, families en allerlei sociale groepen. Eenzaam staat niet gelijk aan alleen. Iedereen kan zich overal in elk sociaal verband eenzaam voelen.
Wat kan je eraan doen?
Praat erover, onderzoek wat je eenzaam maakt en wat je mist, ontdek wat jij kan doen om de eenzaamheid te doorbreken.
THERAPIE kan je hierbij helpen. Je hoeft het NIET ALLEEN te doen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 165 - IN HET ALLEEN ZIJN MIS IK HET SAMEN, dat zei een client

Eenzaamheid kan er heel verschillend uitzien. Je kunt mensen MISSEN in je leven geen vrienden, geen familie hebben of geen relatie hebben. Je kunt ook eenzaam zijn tussen mensen waar het CONTACT ontbreekt zoals op werk of bij familie.
Eenzaamheid kan ook je RELATIE of in je GEZIN binnensluipen. Het gesprek is verstomd want je hebt opgegeven, het betrekken is gestopt want het enthousiasme om samen te zijn is er niet, het overleg is gestopt omdat het makkelijker is om het alleen te doen. Hiermee kan ook de liefde verdwijnen.
Jij kan de cirkel van EENZAAMHEID DOORBREKEN, door het gesprek, het betrekken en samen zijn WEL aan te gaan. Hoe lastig en ongemakkelijk het ook is. BE BRAVE!

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 166 - licht meditatie

Je hebt naast het volgen van therapie zelf veel invloed op je stemming door zelf veel innerlijk werk te doen.
Een actieve. dagelijkse licht meditatie helpt je te verbinden met de bron van licht en liefde.

Actieve helende kleurenmeditatie

- Beginfase
Maak bewust contact met je matras of het matje waar je op ligt. Hoe lig je erbij welke delen van je lijf voel je en met welke delen voel je nauwelijks contact?

- Tweede fase
Visualiseer een lichtbron een paar meter boven je hoofd, welke kleur heeft de lichtbron, dat is voor jou op dit moment een helende kleur. Laat het licht je hele lijf van top tot teen omhullen en je aura zo groot mogelijk worden.
Laat het licht daarna vanuit je kruin je lichaam instromen. Vergeet geen enkel plekje stuur het licht naar alle plekken in je lichaam van top tot teen 'die liefde en aandacht nodig hebben', scan elke lichaamsdeel zorgvuldig en laat het licht geen enkel plekje vergeten.

- Derde fase
Adem alles wat voedend en helend is voor jou via je kruin in, adem alles wat je niet meer dient 'wat je vervuilt en spanning geeft' uit via je voetzolen. Doe dit een aantal keer je voelt vanzelf wanneer het klaar is.

- Eindfase
Komt tot zit, geef jezelf een stevige massage van top tot teen en klop daarna je hele lijf nog een keer na. Aard uiteindelijk door bewust met je voeten op de vloer te gaan staan voel hoe er wortels uit je voeten groeien die steeds dieper de aarde in groeien.

Eindig deze helende licht meditatie door je zelf te bedanken.




deel deze tip

Tip 167 - Onderzoek je gevoel van alleenheid en kom in actie

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn
Er moet worden benadrukt dat eenzaamheid niet hetzelfde is als alleen zijn. Een persoon die alleen is hoeft zich niet eenzaam te voelen. Je kunt alleen zijn omdat je alleen woont; je kunt je dan eenzaam voelen, maar dat hoeft niet. Er zijn mensen die veel tijd alleen doorbrengen, nauwelijks tot geen mensen om zich heen hebben, en die zich toch niet eenzaam voelen.

Er zijn ook mensen die heel veel sociale contacten hebben, of een gezin, een baan en zich tóch eenzaam voelen. Je bent dan weliswaar niet alleen, maar je voelt je soms wel eenzaam. Het ontbreekt je dan aan betekenisvolle relaties, bijvoorbeeld doordat je het moeilijk vindt om met iemand te praten over de dingen die je echt bezig houden, je zielenroerselen of dingen waar je veel over nadenkt. Het kan ook zijn dat je daar niet de juiste vrienden of collega’s voor hebt. Je kunt dan het gevoel hebben dat je geen aansluiting hebt bij je vrienden of dat je vrienden je niet echt kennen of begrijpen.

Hoe draag je bij aan je eigen gevoel van eenzaamheid?
Eenzaamheid is een passieve toestand. Dat wil zeggen dat het wordt onderhouden door passief te blijven en onvoldoende tijde en energie steken om de situatie te veranderen. Je hoopt dat het op een dag weg zal gaan, maar onderneemt geen actie om veranderingen aan te brengen in je leven. Er kunnen zelfs momenten zijn waarop je het gevoel van eenzaamheid omarmt. Dit kan ertoe leiden dat je je depressief gaat voelen en wegzakt in gevoelens van somberheid en hulpeloosheid, dat op zijn beurt weer leidt tot een nog passievere toestand en depressieve gevoelens. Het is belangrijk om je je hiervan bewust te worden zodat je deze vicieuze cirkel kan doorbreken.

Eenzaam gevoel oplossen
Hoe kun je eenzaamheid aanpakken? Eenzaamheid oplossen is een uitdaging, maar met de juiste maatregelen is het mogelijk! Je kunt dat op verschillende manieren doen.

Herken en uit gevoelens van eenzaamheid
Om iets aan eenzaamheid te doen, moet je eerst deze gevoelens herkennen en accepteren dat je je eenzaam voelt. Het is vaak geen sinecure om dat voor jezelf toe te moeten geven. Het is belangrijk om een bepaalde manier uiting te geven aan die gevoelens van eenzaamheid. Je zou dit kunnen doen door te schrijven in een dagboek, het schrijven van een denkbeeldige brief aan een vriend of familielid, door te tekenen of te schilderen, het maken van foto’s, een lied of gedicht te schrijven, of door iets anders te doen waarmee je expressie geeft aan je gevoelens van eenzaamheid, waaronder het praten met andere mensen. Door je gevoelens te uiten, kun je ontdekken dat het gevoel van eenzaamheid samenhangt en verbonden is met andere gevoelens, zoals verdriet, boosheid en frustratie. Je kunt allengs ontdekken waar deze gevoelens vandaan komen en met welke situaties ze zijn verbonden in je leven. Als je deze verbindingen begint te ontdekken, zal je beter in staat zijn om veranderingen aan te brengen in je leven.

Actiever worden
De grootste verandering is om minder passief en meer actief te worden. Als je mensen mist, zoals ouders, familie of vrienden, dan kun je ze bellen, schrijven, e-mailen of bezoeken. Praten met een begripvolle vriend kan vaak helpen om je stemming te veranderen. Je kunt ook je hart luchten bij een pastoraal werker, leraar of andere vertrouwenspersoon. Als je je eenzaam voelt omdat je iemand mist die is overleden, kan het helpen om je verdriet te uiten en te rouwen om het verlies. Op een gegeven moment kun je de gelukkige momenten gaan koesteren en slaag je er steeds beter in om gevoelens van eenzaamheid van je af te schudden. Dit kan ook van toepassing zijn op het verlies van belangrijke vriendschappen of een geliefde.

Doe mee aan (groeps)activiteiten of verenigingsleven
Door betrokken te raken bij een activiteit of club, kun je verschillende dingen bereiken. Naast plezier en vermaak, kan het je gevoel van eenzaamheid verdrijven. Het kan zelfs je stemming op een directe manier beïnvloeden. Het geeft je de mogelijkheden om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses en je ontwikkelt je sociale vaardigheden. Het kan enige structuur in je leven geven, zodat je activiteiten hebt om naar uit te kijken. Het kan je herinneren aan hoe goed je je voelde in het verleden toen je soortgelijke dingen deed. Soms kunnen deze positieve effecten zeer snel komen en soms kunnen ze enige tijd op zich laten wachten. Je moet niets forceren, het goede gevoel komt vanzelf. Soms is het wel nodig om jezelf aan te zetten om naar activiteiten of vereniging te gaan, voordat het goed voelt en je vooruitgang ziet. Laat je niet te snel ontmoedigen als het positieve effect wat langer op zich laat wachten.

Wat je moet zien te voorkomen is lid worden van een club of je aansluiten bij een vereniging, omdat je denkt dat het je status zal geven of dat je er een meer interessant persoon door wordt. Een betere strategie zou zijn om betrokken te raken bij iets waarvan je weet dat je er plezier in zult hebben, omdat je weet dat je er in het verleden veel plezier aan ontleende of omdat je verwacht er veel plezier aan te zullen ontlenen. Op die manier heb je meer kans iets te gaan doen waar je veel genoegdoening uithaalt en waarbij je mensen ontmoet met dezelfde interesses en bezigheden. Je kunt gaan ontdekken dat sommige mensen je nemen zoals je bent. Een extra bonus is dat je begint te beseffen dat je deelneemt aan allerlei activiteiten en dat je je steeds minder vaak eenzaam voelt.

Reken af met negatieve gedachten
Maak een einde aan negatieve gedachten die je vasthouden in je eenzaamheid. Negatieve gedachten en self talk kan je eenzaamheid in stand houden en je ervan weerhouden om je eenzaamheid actief aan te pakken. Voorbeelden van zulke gedachten zijn:
Ik ben niets waard;
Ik zal altijd eenzaam blijven;
Mensen vinden me niet leuk; en
Ik kan niets doen aan mijn eenzaamheid.




deel deze tip

Tip 168 - vrijwilligerswerk

Leg niet zozeer de focus direct op het maken van contact met mensen als je het gevoel hebt dat daar je drempel zit. Maak kennis met een doel: ga vrijwilligerswerk doen. Vaak werkt het als je jouw focus kunt verleggen naar bijvoorbeeld dieren, iets opknappen, tuinieren. Je hebt dan een ander houvast: je kunt iets ondernemen wat je leuk vindt en vanuit daar verkennen hoe je de mensen die daar ook met eenzelfde doel zijn net zo goed hun grenzen aan het verkennen zijn.



deel deze tip

Tip 169 - EENZAAM of ALLEEN

Eenzaamheid kan voelen als een pijnlijk gebrek aan betrokkenheid, geen zin of plezier in het leven. Alsof het leven aan je voorbij gaat en je nergens echt bij hoort. Dit kan je overkomen in relaties, vriendschappen, families en allerlei sociale groepen. Eenzaam staat niet gelijk aan alleen. Iedereen kan zich overal in elk sociaal verband eenzaam voelen.
Wat kan je eraan doen?
Praat erover, onderzoek wat je eenzaam maakt en wat je mist, ontdek wat jij kan doen om de eenzaamheid te doorbreken.
THERAPIE kan je hierbij helpen. Je hoeft het NIET ALLEEN te doen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 170 - Veerkracht en draagkracht

Veel in ons leven valt niet op te lossen, dat hebben we te dragen. Door zicht op onze veerkracht te krijgen en ons bewust te worden dat we meer zijn dan ons probleem, ontstaat de moed om voort te gaan. En, kun je gaan ervaren dat dat wat zoveel plaats innam door er niet mee bezig te willen zijn en je te richten op dat het “weg” moet, gaandeweg geen plaats meer inneemt op een manier die je in de weg zit. Ik help je graag op weg.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 171 - Nieuwe mensen leren kennen (NMLK)

Super dat dit bestaat!:
Een nieuwe stad, een nieuwe baan, een nieuwe start. NMLK organiseert wekelijks meer dan 200 (kleinschalige) events waar nieuwe mensen elkaar in real-life ontmoeten. Van Groningen tot Maastricht, je ontmoet altijd nieuwe mensen van jouw leeftijd en met dezelfde interesses.

Echt een aanrader; GEEN datingsite - puur fijne mensen ontmoeten.

Ik zou zeggen ga naar de website van NMLK!

Anoniem


deel deze tip

Tip 172 - Wat kun je zelf doen in je directe omgeving

Het bestrijden van eenzaamheid verloopt voor iedereen anders. Toch zijn er ook algemene tips te geven.

Onderhoud je sociale netwerk
Denk daarbij zeker ook aan de sociale contacten die zich dichtbij bevinden, zoals de buren.

Oefen eenvoudige gesprekken
Maak bijvoorbeeld een praatje bij de bakker. Het is een eerste stap tot het verkrijgen van nieuwe sociale contacten.

Probeer je om anderen te bekommeren
Sterke relaties hebben een grote impact op het aanpassingsvermogen en daarmee op het risico op eenzaamheid. Maar deze relaties blijven alleen bestaan als beiden hun aandacht voor elkaar onderhouden.

Zoek naar (gemeentelijke) initiatieven
In veel gemeenten worden initiatieven georganiseerd waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Misschien bieden zij onder andere de mogelijkheid om gezamenlijk een warme maaltijd te eten.

Help een elkaar en zoek het dichtbij
Misschien is voor jou de drempel te hoog om naar de huisarts te gaan. Daarom is het van belang dat je juist de mensen in je woonomgeving opzoekt en eventueel het gesprek aan te gaan. Misschien zijn er ook hulpverleners als de wijkverpleging die kunnen bijdragen aan tijdige oplossing van jouw eenzaamheid.



deel deze tip

Tip 173 - Zoek verbinding in kleine dingen

Eenzaamheid is een heel naar gevoel en als je je naar voelt, is er de kans dat je je terugtrekt en je je nog eenzamer gaat voelen.
Probeer of je toch contact kunt maken met andere mensen door bijvoorbeeld in de rij van de kassa te glimlachen naar iemand, of een blik te wisselen met iemand die voorbij loopt. Iemand een compliment te geven.
Het is nog niet het soort contact waar je naar op zoek bent, maar ook deze kleine momenten kunnen waardevol zijn.



deel deze tip

Tip 174 - Onderzoek je eenzaamheid

Begin bij het onderzoeken wat de reden is van je eenzaamheid. Het lijkt simpel als je gewoon geen mensen om je heen hebt maar komt dat omdat het lastig is om contacten te beginnen? Of begin je makkelijk een gesprek maar stoppen de contacten daarna weer? Of voel je je eenzaam terwijl je wel mensen om je heen hebt? Wellicht zoek je dan meer diepgang in de contacten die er wel zijn.
Lastig om contact te maken? Begin eerst met een blik, glimlach of zinnetje over het weer zonder verwachting.
Lastig om contacten te houden? Het is misschien niet leuk, maar goed om te kijken of je zelf iets kunt aanpassen in bijvoorbeeld manier van communiceren.
Eenzaam terwijl je wel contacten hebt? Probeer eens wat diepgang in een gesprek te brengen door goede vragen te stellen of zelf iets kwetsbaars te delen. Succes!



deel deze tip

Tip 175 - Maak verbinding

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Je kunt alleen zijn en je niet eenzaam voelen, maar ook je eenzaam voelen terwijl je in een grote groep mensen bent. Eenzaamheid gaat over je niet-verbonden voelen. Dat gaat over verbinding met anderen maar ook over verbinding met jezelf en verbinding met het grotere geheel. Door verbinding te maken met jezelf wordt de weg geopend naar verbinding met je omgeving. Vraag hierbij zo nodig hulp van een therapeut.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 176 - Begin klein

Eenzaamheid is een sluipmoordenaar. Langzaam kan je meer en meer in een isolement terechtkomen. De drempel om weer contact te maken met anderen steeds hoger.
Weer te durven verbinden is een grote stap.

Eenzaamheid geeft het gevoel dat de ander jou niet ziet, alsof jij er niet te doet, je geen recht van bestaan hebt. Het kan helpen deze vraag om te draaien: Zie jij de ander? Zie jij de ander echt?
Deze confronterende vraag kan je helpen om jezelf te motiveren kleine stapjes te zetten naar opnieuw verbinden met anderen. Super spannend, absoluut!

Wees daarom lief voor jezelf, begin klein en vier je overwinningen!



deel deze tip

Tip 177 - een nieuwe manier ontdekken

Het gevoel van eenzaamheid heeft jou iets te zeggen. Er is een reden voor. Tot nu toe ben je daar op een bepaalde manier mee om gegaan, maar blijkbaar heeft dat niet gebracht wat je nodig hebt om de eenzaamheid op te heffen. Therapie is samen onderzoeken wat de reden is van de eenzaamheid en wat dit jou te zeggen heeft en het belangrijkste is een nieuwe effectieve manier ontdekken om jouw gevoel van eenzaamheid te veranderen. Welkom!



deel deze tip

Tip 178 - eenzaam tussen 1000 mensen, 1000 mensen toch alleen

De titel van deze tip is afkomstig van een liedje van Het Klein Orkest en geeft goed weer dat eenzaamheid niet zoveel te maken heeft met hoeveel mensen je om je heen hebt.

Het gevoel van eenzaamheid ontstaat als een deel van jou er niet mag zijn. Als je je aanpast ten koste van jezelf en je je ware zelf verstopt. Bijvoorbeeld als je geleerd hebt je sterk te houden en je bange deel mag er niet zijn. Of, zoals vroeger gezegd werd, 'een man mag niet huilen' en je hebt dus geleerd dat jouw verdriet er niet mag zijn. Of dat je geleerd hebt dat je je in moet houden en dat je assertiviteit er niet mag zijn.

Eenzaamheid komt dus grotendeels voort uit aangeleerd gedrag dat ten koste gaat van jezelf. De weg uit de eenzaamheid is daarmee dus ook duidelijk: sta alle delen van jou weer toe om er te mogen zijn. Dat je boos mag zijn en blij en verdrietig en bang, dat je schaamte mag voelen en woede en falen en dat minderwaardigheidsgevoelens gevoeld mogen worden.

Als jouw hele persoonlijkheid er mag zijn, dan verdwijnt de eenzaamheid, ook al ben je misschien veel alleen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 179 - Samen, dat is niet alleen

Ja.. Het lijkt soms mega en enorm eenzaam te zijn.. Maar is dat ook echt zo? Wat zie jij als eenzaamheid en wat zie jij als niet eenzaam?

Kijk eens naar wat er WEL is... Wellicht is er meer dan je denkt..

Is dat er niet? Zoek dan eens naar een goede therapeut en ga samen werken aan verandering.



deel deze tip

Tip 180 - Wat is de diepere betekenis van jouw eenzaamheid?

Eenzaamheid doet pijn. Eenzaamheid kost je waarschijnlijk heel veel in je leven. Maar stel je eens de vraag wat in het grotere plaatje jouw eenzaamheid je mogelijk ook kan opleveren. Tijdens een sessie met een van mijn cliënten, ging hij in reïncarnatie. Hij zag dat hij dit eenzaamheidsthema al levens lang met zich meedraagt. Door uit te zoomen kon hij zien dat het in elk leven ook veel bracht. De pijn die hij heeft gevoeld leverde ook in zijn levens een diepe wijsheid op waarmee hij andere mensen kon helpen. Ben jij nieuwsgierig wat de diepere betekenis is van jouw eenzaamheid? Misschien is het voor jou interessant om naar een vorig leven te gaan om daar inzichten uit op te halen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 181 - Emotionele eenzaamheid

Emotionele eenzaamheid komt voort uit een gebrek aan emotionele intimiteit met andere mensen. Dat kan al in de kinderjaren ontstaan wanneer een kind het gevoel heeft dat het emotioneel niet wordt gezien door zijn egocentrische ouders, of op latere leeftijd, als een emotionele band word verbroken. Als het gevoel er altijd al is geweest, dan is dat een indicatie dat iemand als kind niet voldoende emotionele respons heeft gehad. Opgroeien in een gezin met emotioneel onvolwassen ouders is een eenzame ervaring. De ouders lijken en doen misschien heel normaal, en zorgen voor de lichamelijke gezondheid van het kind en voor voldoende eten en veiligheid. Maar als zij geen emotionele band met hun kind aangaan, ontstaat er bij het kind een gapend gat waar werkelijke veiligheid had kunnen zijn. Er ontstaat eenzaamheid, je niet-gezien voelen is net zo'n fundamentele kwelling als lichamelijke pijn, maar is aan de buitenkant niet te zien.



deel deze tip

Tip 182 - Gevoel van leegte

Emotionele eenzaamheid is een vage en persoonlijke ervaring die niet gemakkelijk te zien of te omschrijven is. Je zou het een gevoel van leegte of van alleen op de wereld zijn kunnen noemen. Als je dat gevoel hebt, komt dat door het gezin waarin je bent opgegroeid. Jonge kinderen kunnen emotionele intimiteit tussen hen en hun ouders op geen enkele manier herkennen. Ze begrijpen niet dat hun ouders emotioneel onvolwassen zijn. Het enige wat ze hebben is een diep gevoel van leegte, want dat is de manier waarop een kin eenzaamheid ervaart.



deel deze tip

Tip 183 - Kwetsbaarheid delen

Eenzaam voelen in een (vriendschaps)relatie betekent vaak dat je maar een deel van jezelf naar voren brengt in contact met de ander. De meest kwetsbare delen laat je niet zien of maar gedeeltelijk. Dat kan voor een eenzaam gevoel zorgen, zelfs als je genoeg contacten hebt.

Vaak heb je niet eens door dat je delen van jezelf weghoudt, zo normaal kan het voelen om niet spontaan, of kwetsbaar te zijn, of om iets nodig te hebben. Het is een proces om te ontdekken wat jou tegenhoudt om jezelf te delen op een manier waarin al jouw facetten aan bod komen. Begeleiding helpt om te gaan zien wat je achter houdt en om te leren jezelf aan jezelf en aan anderen te onthullen.



deel deze tip

Tip 184 - Je bent niet alleen

Eenzaamheid is iets wat mensen vaak alleen met zich mee dragen, maar wat velen kennen. En juist dat is iets wat we vaak vergeten. We denken dat we daar alleen in zijn of er speelt schaamte mee, onzekerheid waardoor we geneigd zijn ons nog meer terug te trekken met nog meer eenzaamheid als consequentie.
Weet dat je er niet alleen in staat en probeer juist de verbinding aan te gaan. Met wie dan ook.



deel deze tip

Tip 185 - Gebondenheid Ongebondenheid

Wat is gebondenheid?
Aan iets gehecht zijn dat al onze aandacht erop gevestigd is. En als we het verliezen waaraan we gehecht zijn, kan de pijn zo groot zijn dat we op zoektocht gaan om het verlorene terug te vinden soms door geweld, liegen, misleiden en bedriegen en daardoor nooit op zoek gaan naar het blijvende geluk dat binnenin op ons wacht.

Wat is ongebondenheid?
Het wil zeggen leven als een zwaan in het water.De zwaan zwemt in het water, maar kan wegvliegen met droge vleugels.
Tijdens ons leven maken we optimaal gebruik van wat we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden, om in ons levensonderhoud te voorzien, een bijdrage te leveren aan de maatschappij en onze verantwoordelijkheden tegenover ons gezin en onze vrienden na te komen, zonder gehecht te zijn.
Wanneer we kunnen leven zonder enige gebondenheid aan iets vergankelijks in deze wereld, zijn we werkelijk vrij. We zijn dan vrij van angst voor verlies, en kunnen genieten van niet-materiële geschenken,, die binnenin ons wachten.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 186 - Ik voel mij passief, maar van binnen is het druk

Ben jij zo iemand die er van buitenaf rustig uitziet, maar vanbinnen is het super druk? Piekeren en veel oordeel naar jezelf en anderen? Heb je gedachten zoals, ik zou dat boek moeten lezen, ik zou mezelf moeten ontwikkelen en vervolgens kom je niet in beweging en voel je je minderwaardig over jezelf. Ook voel je je niet gezien en is daar verdriet over. "Als mensen mij werkelijk zouden kennen, dan zouden ze weten...". Dit veroorzaakt eenzaamheid en een gebrek aan verbinding. Zodra je wel even gezien wordt en bevestiging krijgt, ben je tijdelijk weer even opgevuld, maar het zakt weer snel weg. Daarna kom je weer in je oude patroon terecht.

Mocht je dit herkennen, is het belangrijk dat je eerst de verbinding met jezelf herstelt. Het is belangrijk dat je jouw kernovertuiging (bijv. Ik ben niet de moeite waard, niet goed genoeg of ik doe er niet toe etc.) leert kennen en dat je gaat herkennen wanneer je getriggerd wordt in dit oude gevoel. Weet/voel jij al wat dat voor jou zou kunnen zijn? Hier mag heling plaats vinden en het opruimen van oude pijnen die hieraan gerelateerd zijn. Daarna kun je in het hier en nu andere beslissingen gaan maken vanuit veiligheid en kwetsbaarheid en kracht. Zoek hier begeleiding bij zodat je voluit kunt gaan leven.



deel deze tip

Tip 187 - Eenzaamheid en alleen zijn

Eenzaamheid heeft niet te maken met of ik alleen ben. Ik kan me immers ook eenzaam in een gezelschap voelen. Wat maakt dan dat ik me eenzaam voel? Wanneer ik me niet verbonden voel met anderen, mezelf en de natuur. Als ik verbondenheid ervaar met de natuur kan ik niet tegelijkertijd eenzaam zijn.

Eenzaamheid kunnen we dus ook niet oplossen door meer tijd in het cafe door te brengen, dat is symptoombestrijding, maar door te kijken naar hoe het komt dat ik uit verbinding ben. En dan komen we uit bij onze eigen emotieregulatie......het goede nieuws is dat we daar wat aan kunnen doen.



deel deze tip

Tip 188 - Zoek een groep

Misschien wel de simpelste tip bij eenzaamheid (of als je vaker het gevoel hebt dat je er alleen voor staat). Zoek een groep waar je je bij kunt aansluiten. Dat kan een therapiegroep zijn. (mannengroep, mannencirkel, vrouwengroep, vrouwencirkel), maar kijk ook eens naar het verenigingsleven bij jou in de buurt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 189 - kijk

Kijk gericht om je heen. In de buurt waar je woont, op een gelegenheid die je bezoekt, waar dan ook. Je bent niet zo anders als diverse mensen die zich ook daar begeven en niet goed meer weten hoe ze de verbinding kunnen maken. Benoem het naar de ander zoals het is: ik vind het best lastig om contact te maken, jij? Ik kan het echt spannend vinden om zomaar ergens bij te gaan zitten of iemand aan te spreken, jij? Het lijkt me fijn om hier iets mee te doen, dus sta ik hier. Zin in een gesprekje? Gun jezelf die ruimte want juist door anders te doen, ga jij je anders voelen. Echt, vaak zijn we ons amper bewust van hoe veel andere mensen ons gevoel van onzekerheid op dit punt delen. Dus doorbreek de afstand en ga voor mooie, nieuwe ervaringen.



deel deze tip

Tip 190 - Eenzaamheid is een emotie

Eenzaamheid is een emotie, niet een staat.

Daarom kan het nuttig zijn om wat meer te leren over emoties. Hoe werken ze nou, wat voor nut hebben emoties, en kan ik er beter mee om leren gaan?

Ja dat kan, Emotion Focused Therapie is een therapie die werkt met emoties en ervan uitgaat dat emoties nut hebben - ze vertellen ons namelijk hoe we ons voelen en wat we nodig hebben!

In de therapie leer je om meer comfortabel te worden met het voelen van je eigen emoties, ze te accepteren en wat te doen, als ze opkomen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 191 - Innerlijk kind therapie bij eenzaamheid

Je hoeft niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen, dus sociale contacten opzoeken helpt vaak niet (of maar heel even). Met jouw innerlijk kind aan het werk gaan helpt echter wel. Je leert jezelf daardoor goed kennen en kun je jezelf geven wat je nodig hebt.



deel deze tip

Tip 192 - de eenzame blik

Mensen die zich eenzaam voelen, verschillen sterk van niet- eenzamen,
vooral ook in hoe zij de wereld zien, ontdekten hersenonderzoekers.

Niet- eenzame mensen lijken neuraal op elkaar, bijvoorbeeld in gebieden die te maken hebben met hoe ze situaties interpreteren. Eenzame mensen doen dat op een eigen(zinnigere) manier. En wanneer er minder gedeeld begrip is, kan dat contact in de weg zitten.

Het valt me op in mijn praktijk hoe vaak eenzaamheid ook speelt binnen relaties. Terwijl er zo'n grote behoefte aan contact is, stuurt het gedrag op kritisch zijn, afwijzen of negatief (wantrouwend) oordelen. Dit komt bijna altijd uit oud zeer; eerdere vervelende ervaringen of uit nog eerdere eerste kinderlijke interpretatie uit de jeugd.
Het zou mensen veel nieuw en constructief contact kunnen brengen, wanneer zij (ook los van de partner), reflectie zoeken op hun eigen referentiekader en wereldbeeld.
Ik stel dan ook binnen relatiecoaching vaak individuele gesprekken voor. Het wordt pas leuk, als jij het ook weer leuk wil (kan) maken.

Blijf dus niet tobben en piekeren, maar zoek hulp wanneer eenzaamheid een grote factor speelt in je leven of relatie
En bedenk dat wellicht ook je partner zoekt naar toenadering...

M@rion



deel deze tip

Tip 193 - Dierenliefde

Ben je op zoek naar meer warmte, plezier, liefde en structuur in je leven?
En daarbij gefocust op jouw of een gedroomde partner van wie je dit hoopt te krijgen maar niet krijgt? Houd je van dieren? Denk dan eens aan een hond of kat als maatje die vast jouw hang naar liefde, verbinding en zorg kan waarderen.
Wees je er wel bewust van dat een hond of kat een karakter heeft en meer is dan een knuffeldier om jouw gevoel van eenzaamheid te verzachten. Als je dat beseft, is dit vast een goede tip tegen het ervaren van eenzaamheid.




deel deze tip

Tip 194 - In de schaduw van je overleden broertje of zusje

Wanneer je een diepe eenzaamheid voelt kan het zo zijn dat je moeder voor jou zwanger is geweest maar dat hij of zij niet levend geboren is. Hierdoor kun je onbewust het gevoel hebben dat verlies goed te willen maken (wat natuurlijk een onmogelijke taak is). Hierdoor kun je diverse mentale problemen gaan ervaren zonder dat je begrijpt waar dit door komt. Het meest kenmerkend is die eenzaamheid van binnen. Kinderen die geboren worden na een niet levend geboren zusje of broertje worden replacement kinderen genoemd of de nieuwe Nederlandse term Elviskinderen. Neem contact op om te werken aan je eigen autonomie om deze eenzaamheid te kunnen vervangen in volledigheid. Of lees het boek Elviskinderen van Ard Nieuwenbroek.



deel deze tip

Tip 195 - Eenzaamheid is een emotie

Eenzaamheid wordt door heel veel mensen ervaren en kan heel veel lijden veroorzaken.

Eenzaamheid is een van de belangrijkste basisemoties en heeft zodoende ook een functie. Het brengt ons in contact met onze basisbehoefte om samen te zijn met anderen. En in contact zijn met anderen vervuld dat weer onze overlevingsstrategie om veilig te zijn.

Dus eenzaamheid is een nuttige emotie, maar kan wel heel verlammend zijn. Je emoties beter herkennen en die ook leren verdragen, ook al zijn ze heel pijnlijk, is een vaardigheid die je kunt leren.

Emotion Focussed therapie werkt met emoties. "Changing emotions with emotions" is de basis daarvan.

Nieuwsgierig? Onderzoek eens of Emotion Focused therapie (EFT) iets voor jou is.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 196 - Alone or lonely?

Although the words alone and lonely are often used interchangeably, they are two distinctly different things.

Being alone just means: being on your own, without others. There's no emotion connected to it. It's just a factual notification. You can be alone without being lonely. In fact, being alone can be very pleasant.

Being lonely is something else. You can be in a crowd, so not alone, and yet feel lonely. The feeling of loneliness is caused by locking away a part of your personality. That part is not allowed to be and thus feels lonely. It's like a child version of you and like all children it wants to be seen and heard and accepted. However, you've learned to reject it (usually as a result of your upbringing).

The way to get rid of this feeling of loneliness is to integrate this child part of you. So, stop rejecting it and start embracing it. And like every child who feels recognized and accepted, he goes out to play and the loneliness is gone.

It's quite likely you'll have to do this several times. Actually, each time the feeling of loneliness comes up. Embrace it! This way the child part of you learns the present-day you is always there for him/her and he/she will no longer feel lonely.

Anoniem


deel deze tip

Tip 197 - Eenzaamheid- doorbreek het niet alleen

De huisarts, maatschappelijk werk en het wijkteam van de gemeente kunnen meedenken. Zij weten de weg naar veel organisaties, ook vrijwilligers,
die hier gespecialiseerd in zijn. Samen onderzoeken wat de oorzaak is en jou bij de hand nemen om stappen te zetten naar wat je nodig hebt.



deel deze tip

Tip 198 - Tips bij eenzaamheid

Wat kun je doen bij eenzaamheid of gevoelens van eenzaamheid?
1. Het bijhouden van een dagboek om je gedachten op te schrijven kan helpen om de gevoelens en gedachten te uiten en te doorleven. Daardoor kan ook meer inzicht ontstaan in de gevoelens van eenzaamheid en hoe je hiermee om kunt gaan.

2. Bied buren, vrienden en anderen in je omgeving hulp aan: je kunt oppassen op de kinderen of helpen in het huishouden. Op deze manier krijg je ook contact.

3. Durf ook zelf om hulp te vragen. Dan kun je hulp krijgen bij dingen die je lastig vindt en ontstaat er ook contact wat helpt bij je eenzaamheid.







deel deze tip

Tip 199 - NMLK

Ken je de groep NMLK, dit staat voor Nieuwe Mensen Leren Kennen. Dit is echt een aanrader, als je niet meteen wilt daten maar nieuwe mensen wilt leren kennen. Het voordeel is ook dat je ze eens even goed kan observeren hoe ze zich gedragen in groepsverband.
Ik zeg doen...



deel deze tip

Tip 200 - Durf om hulp te vragen.

Veel mensen vinden het leuk om iets voor een ander te doen. Zeker wanneer het om kleine dingen gaat, zijn mensen makkelijk bereid om te helpen. Het is dus prima wanneer je om hulp vraagt. Bedenk je dat jij het misschien lastig vindt om hulp te vragen, maar dat anderen het wellicht lastig vinden om hulp aan te bieden!

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 201 - Ga op zoek naar je passies en zoek een omgeving om deze te delen

Wanneer je veel tijd in je eentje doorbrengt, ben je wellicht vergeten wat je echt leuk vindt om te doen. Ga eens actief op zoek naar je passies of probeer nieuwe hobby's te ontdekken. Natuurlijk is het leuk om een serie te kijken, maar als dit alles is wat je doet gaat de lol er wel vanaf. Stel jezelf open voor nieuwe dingen, bijv. beeldhouden, sporten, fotograferen..... Bij voorkeur zoek je iets wat je in een groep of in een team kunt doen. Het is enorm leuk om dingen die je leuk vindt met anderen te delen. En dan ben je direct in de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen!

Anoniem


deel deze tip

Tip 202 - De stap die je vandaag kunt zetten

Stel je voor, dat je niet langer eenzaam meer bent. Hoe zou dat zijn? Wat zou je doen? Met wie? Waar? En hoe zou je jezelf voelen? Wat zou je vanuit dat gevoel weer kunnen doen? Met wie? Waar? En hoe zou dat voelen?

Wat je jezelf zojuist voorstelde, is jouw Rome. Daar ga je heen.
Kijk dan nu waar je vandaag staat. Welke stap kun je vandaag richting jouw Rome zetten?

Anoniem


deel deze tip

Tip 203 - verbondenheid

Vraag: wat zou je helpen om je meer verbonden te voelen met anderen?



deel deze tip

Tip 204 - zoek kleine contactmomentjes

Ga bewust naar buiten, de straat op, een boodschap doen, en creëer kleine contactmomentjes met voorbijgangers door gewoon gedag te zeggen, met de kassière in de winkel door een klein praatje te maken, naarmate je meer geoefend hierin bent, zul je merken dat de contactmomentjes zich vanzelf uitbreiden en je minder een gevoel van eenzaamheid zult ervaren.



deel deze tip

Tip 205 - Het gevoel van eenzaamheid onderzoeken

Eenzaamheid is een gevoel wat veel verschillende oorzaken kan hebben, zoals een gemis aan betekenisvolle verbindingen, moeite met het aangaan van contact, het verlies van een baan of een partner, een levensfase waarin je minder kunt. Om meer zicht te krijgen op de oorzaken van jouw gevoelens van eenzaamheid kun je jezelf een aantal vragen stellen. Dat kan helpen om uit te vinden wat je nodig hebt.

Waardoor voel jij je eenzaam? Is het gevoel gekoppeld aan bepaalde situaties? En als je je eenzaam voelt in contacten, wat is het dat je mist? Hoe lang ken je al het gevoel van eenzaamheid en is dat in de loop van de tijd veranderd?
Het kan best moeilijk zijn om te gaan zien wanneer het gevoel van eenzaamheid opkomt. Jezelf vragen stellen en de antwoorden bijvoorbeeld opschrijven, of met iemand praten die luistert en vragen stelt kan helpen om te zien wat je mist en welke stappen nodig zijn.



deel deze tip

Tip 206 - Jezelf weer leuk vinden

"Wanneer je eenzaam voelt wanneer je alleen bent, ben je in een slecht gezelschap." Jean Paul Sartre

Therapie bij mij helpt je vooral om jezelf weer leuk te vinden, begrip te krijgen voor je zelf, van zelfbeeld naar positiever zelfbeeld.



deel deze tip

Tip 207 - Eenzaamheid

De eerste oplossing tegen eenzaamheid is een glimlach!
Een glimlach is een universeel communicatiemiddel dat door iedereen wordt begrepen.
Na de glimlach kan je een compliment geven.
Het gesprek komt dan vanzelf op gang, is mijn ervaring.

Natuurlijk kost bovenstaande moed. Maar begin met een glimlach :-)



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten